"Han är en skam för fotbollen"

Världsberömd fotbollsskribent sågar allsvenska profiler: Det är bara elakt

1 av 2 | Foto: lasse allard
sågas Djurgårdens och U21-landslagets vänsterback Fredrik Stenman får sig en rejäl skopa av fotbollsjournalisten Simon Kuper. "Han inser säkert att han är en skam för fotbollen", skiver Cuper.
FOTBOLL

Simon Kuper är en av världens mest ansedda fotbollsjournalister.

I vår har han varit och studerat allsvenskan och sågar skoningslöst Djurgårdens Fredrik Stenman och AIK:s Martin Åslund.

- Det mot Stenman är bara elakt, säger Åslund.

Det är i det omtalade reportaget om Geert den Ouden i det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside som prisbelönte fotbollsjournalisten Simon Kuper levererar totalsågningar av några av allsvenskans stora profiler.

"För mig framstår Fredrik Stenman, Djurgårdens vänsterback, som sinnebilden av en allsvensk fotbollsspelare. Med sitt långa blonda hår, sin energi och sin dumhet liknar han en australisk surfare. Jag tror att han blir av med bollen ungefär 75 procent av alla gånger han har den".

"Ska väl inte bry mig"

"Det måste vara svårt att vara Stenman: han inser säkert att han är en skam för fotbollen. Man han kan inte göra mycket åt det, förutom att lägga skorna på hyllan", skriver Kuper om spelaren som anses vara svenska landslagsfotbolls framtida vänsterback.

- Jag ska väl inte bry mig. Det får stå för honom. Jag är en offentlig person och då får jag bjuda på detta, säger Stenman.

Om AIK:s mittfältsmotor Martin Åslund skriver Kuper:

"Han är en defensiv spelare som bara tycks kunna göra en enda sak, nämligen glidtackla. Det betyder att när han väl har fått ett gult kort så har han inte längre någon funktion."

- Han får ha sina åsikter. Jag har varit med om värre.

- Men det är trist, självklart. Det mot Stenman är bara elakt, säger Åslund.

Simon Kuper, uppväxt i Holland och nu bosatt i Paris, var i Sverige under några dagar i april för att göra ett reportage om holländaren och Djurgårdsanfallaren Geert den Ouden.

Han såg två allsvenska matcher: AIK-Trelleborg (ihop med den Ouden) och Helsingborg-Djurgården.

Sågar allsvenskan

Det räckte tydligen för att han skulle döma ut Stenman, Åslund och Babis Stefanidis (som "...har en kropp som en balettdansör. Man ser honom aldrig hålla i bollen eller försöka utmana och slå ett inlägg. Faktum är att man knappt ser honom överhuvudtaget").

- Det borde vara svårt att bedöma efter bara en match. En del tycker nog att jag är skitbra, andra att jag är skitdålig, säger Stenman om kritiken.

Men Kuper sågar i princip hela allsvenskan:

"...svenska spelare är vältränade, snabba och starka, men inte spelskickliga. De verkar bara rusa runt för att visa tränaren att de kämpar hårt. Samtliga spelare förefaller vara enfotade. Tekniken är så usel att de flesta hörnor och frisparkar hamnar i lårhöjd /.../ att hålla bollen inom laget, är främmade för svenska fotbollsspelare."

ARTIKELN HANDLAR OM