...men den här anfallaren hyllas

Rosenberg gör succé

FOTBOLL

Han är Real Malmös bästa anfallare.

I skuggan av Afonso, Skoog och Sypniewski gör han dundersuccé - för Halmstad.

- Revansch är fel ord men det är klart att det känns riktigt bra, säger Markus Rosenberg.

Foto: anders wejroth
hetast i hela allsvenskan Markus Rosenberg är, tillsammans med Sharbel Touma, årets succé i allsvenskan enligt spelarna själva. Och Halmstadsspelaren är nöjd. "Vi hittar varandra rätt bra i anfallet", säger han.

I Malmö har man pratat om - och väntat på - Markus Rosenbergs allsvenska genombrott i tre år.

Med tre mål och fem assist på åtta matcher har det äntligen hänt.

Tvungen att utvecklas

Markus Rosenberg har tagit det sista klivet, hans Halmstads BK leder allsvenskan och vägen mot SM-guld ser allt rakare ut.

Det är bara en sak som grämer malmöborna.

Utlåningen.

- Jag var tvungen att få mer speltid och tränarens förtroende för att utvecklas som fotbollsspelare. Det har jag verkligen fått här i Halmstad, säger Rosenberg som börjat känna sig riktigt hemma på västkusten - både på och utanför plan.

"Hittar varandra bra"

- Det är alltid tufft i början. Allting är nytt och man känner ingen. Men jag tycker att vi hittar varandra rätt bra i anfallet fast att vi inte spelat så långt tid ihop.

"Rätt bra" är säsongens understatement.

Sharbel Touma leder skytteligan, Markus Rosenberg assistligan och Halmstad har gjort 22 mål på åtta omgångar - nio fler än näst bästa lag.

- Fortsätter vi spela som vi gör nu kan det här räcka väldigt, väldigt långt.

"Jag vågar mer"

Vad är det som hänt sedan du lämnade Malmö?

- Den stora skillnaden är att jag vågar mer. När jag har bollen gör jag något med den. När det lyckas höjs självförtroendet ytterligare och så vågar jag ännu mer.

Varför vågade du inte i Malmö då?

- Det var en annan konkurrenssituation. Jag visste att jag var tvungen att göra bra i från mig hela tiden för att få fortsätta spela. I Halmstad har jag fått lova att misslyckas på ett annat sätt.

Efter vårens storspel i allsvenskan närmar sig nu en annan stor utmaning för Markus Rosenberg. EM-slutspel med U-21 landslaget i Tyskland.

Inte bara en chans att kvalificera Sverige för OS utan också ett utmärkt skyltfönster mot proffsvärlden.

- Det är ju det som är grejen. Alla drömmer om att bli utlandsproffs. Spelar man bra i den här turnering vet man aldrig vad som händer.

Än så länge har Markus Rosenberg bara spelat tre U-21 landskamper. Men med formen i zenit samtidigt som Lasse Nilsson, Johan Elmander och Alexander Farnerud haft tunga vårar luktar det spel för Rosenberg.

Vill ha mer speltid i U21

- Det är klart jag hoppas på speltid. Men det är Torbjörn (Nilsson) som bestämmer. Det är bara att vänta och se.

I december går lånetiden med Halmstad ut, återvänder du till Malmö då?

- Jag har ingenting att säga till om i den frågan. Jag är Malmös spelare och vill de ha tillbaka mig så åker jag dit, säger Markus Rosenberg.

Mattias Larsson