Är Malmös tränare kvar en vecka till?

Sportbladets Simon Bank: Real Malmö var inte Tom Prahls idé

FOTBOLL

Är ni redo för 48 000-kronorsfrågan i kategorin allsvensk fotboll? Okej, här kommer den:

Hur bygger man ett vinnande lag?

Ingen som vet?

Det är okej. Malmö FF har betalat väldigt många miljoner, men vet inte heller. Det är därför nästa fråga lyder:

Är Tom Prahl kvar som tränare en vecka till?

Det börjar bli lite tröttsamt nu, allt det här krissnacket. Senast jag kollade befann sig samtliga allsvenska klubbar i total kris, inklusive Halmstad. Turbo lär ha varit nära att halka i duschen.

De som kan sin H G Wells vet att dagens kris är morgondagens skämt. Men de som kan sin H G Wells vet också att det finns en roman som heter "världarnas krig".

Det är just därför Malmö FF, de Himmelsblå, Real Malmö, är min favoritkrisklubb just nu. I MFF krigar världarna för fullt. Jag vet ärligt talat inte vad Don Percy tänkte på när han gjorde tv-såpa av MIF. Det är ju i Malmö FF allt händer.

Inte tränare under matchen

För en månad sedan hade MFF slagit Elfsborg med 5-1, det var andra storsegern i rad och laget ledde serien.

Efteråt frågade jag Tom Prahl:

- Vad gör du nu för tiden?

Alla kunde se att han inte var tränare för Malmö FF längre, inte under matchen. Han hade tagit ut ett lag, skickat ut dem på planen, sagt åt dem vad de skulle göra - men väl där ute var det mer sömmersketips än system.

Det där laget behövde ingen tränare. Afonso hängde två frisparkar, der Kaiser gjorde mål och fansen åkte söderut på små moln och Europaväg 6.

Hasse Borgs lag

Det var en fin seger av Real Malmö, men det märktes också att Real Malmö var Hasse Borgs lag. Kanske lite Patrik Anderssons eller Afonsos Real Malmö.

Eller Bengt Madsens. Men inte Prahls.

Fast vem bryr sig om äganderätten efter 10-3 och sex poäng?

Tre omgångar senare började krissnacket i Malmö, vilket är helt unikt eftersom de då fortfarande inte hade förlorat och hade en målskillnad på 12-3.

I de flesta klubbar hade man ätit prinsesstårta efter en sådan start på serien. Men i Mamö FF handlar det inte lika mycket om poäng som om annat.

Många pratar om den yttre pressen, att förväntningarna är för stora.

Visst, men det är oerhört enkelt att slippa förväntningar - det är bara att skaffa sämre spelare. Trelleborg slipper förväntningar.

Det är den inre pressen, tryckkokaren som bubblar inne på Kulan, som är problemet.

Malmö FF har Bengt Madsen, en ordförande som öppet sågar tränarens ledarskap och går emot hans filosofi när det gäller lagbygge. MFF har Hasse Borg, en sportchef som värvat ihop spelare som tränaren knappast bett om.

MFF har Tom Prahl, en tränare som skäller på samma spelare och inte trivs på jobbet.

Höll fyra omgångar

Och spelarna, stjärnorna?

Det intressanta 3-5-2-bygget höll i fyra omgångar, men som alltid innebär en trebackslinje att presspelet måste inledas längre ner - och mot tuffare motstånd föll innermittfältet igenom.

Stjärnorna har inte heller lyckats.

Glenn Holgersson, Prahl-köpet från IFK Malmö, har gått in och gjort ett kanonjobb. De med högre profil och lön har det värre. Felsatsningen Igor Sypniewski är uppenbart ur balans, det har han varit i snart ett år. Afonso underpresterar konstant, Niklas Skoog längtar efter en lekkamrat och kejsare Andersson är skadad.

Tid, trygghet och tillit

Malmö FF har alla chanser att ta hem guldet i höst. Men det enda som kan få stjärnbygget att fungera fullt ut är tid, trygghet och tillit. Varor som inte finns i Malmö idag.

När MFF vänt sin förra kris och genomfört stålbadet i Superettan pratade Hasse Borg om att klubben återvunnit en egenskap: Ödmjukheten. Kaxiga, dryga MFF hade lärt sig en läxa och skulle aldrig mer inbilla sig att de var ofelbara och oslagbara.

Men vad är det vi ser nu?

Bengt Madsens furstefasoner - "funkar det inte så köper vi nya spelare" - bevisar bara att Malmö FF inte lärt sig någonting. Jag förstår att Tom Prahl, som är en lysande lagbyggare, inte känner sig bekväm med sådana arbetsgivare.

Real Malmö var inte hans idé.

Det skulle förvåna mig om han tränar laget när allsvenskan börjar igen efter EM.

fotboll

ARTIKELN HANDLAR OM