48-dagarskrisen är över...

... och nu borde AIK låta Englund fortsätta

FOTBOLL

LANDSKRONA

Det svänger fort nu i allsvenskan.

Tre poäng mot Landskrona tar upp AIK över alla streck med bara två segrar upp till en fjärdeplats. Kris har åtminstone för stunden ändrats till hopp.

Krisen har flyttat till Skåne med ett dalande Trelleborg på tionde, Landskrona på tolfte och Helsingborg på trettonde plats. Lägg till MFF:s interna problem och man inser att det långa EM-uppehållet blir välkommet här nere i södern.

Kris och kris, förresten. Sundsvall planade ut allsvenskans topp genom att stoppa Halmstads segersvit. Två raka segrar får vilket lag som helst att skutta upp ordentligt i tabellen.

Värre är det med den spelmässiga krisen. Matcher som Landskrona-AIK kan i längden bara locka de allra mest hängivna fanatikerna att ta fram plånboken och betala för skräpet.

Välbetalda yrkesmän missar

Välbetalda yrkesmän som oattackerade missar de enklaste passningar är helt enkelt inte något att se. Efter en match som den i går på Landskrona idrottsplats är det inte meningsfullt att diskutera 4-3-3 eller tränarnas roll. Usla individuella insatser dödar vilket system som helst.

AIK var det något bättre laget, framförallt i andra halvlek, men efter att lagen haft varsin farlig frispark gjordes matchens enda mål som följd av ett inkast.

Båda lagen var oförmögna att skapa något ur en egen konstruktivitet. Åtminstone fram till att Landskrona i underläge tvingades att gå fram och därmed öppna ytor för kontringsmöjligheter. Mattias Moström stack snabbt - men ärligt talat var det rätt uselt att bränna båda jättechanserna som han sprang sig till.

Såg Thomas Wernerson i Fotbollskväll döma ut en fortsättning för Patrick Englund som AIK-tränare. Den kravprofil Wernerson satte på tränaren som enligt honom ska leda AIK ur krisen motsvaras dock av väldigt få. Marcello Lippi är ledig.

Svennis kan vara det efter EM. Ingen av dem skulle vara intresserad av AIK och jag förstår inte varför man inte skulle kunna låta Englund fortsätta säsongen ut?

Prahl - snart ledig?

Han har inga som helst tränarmeriter men han har engagemang och en spelarbakgrund som garanterar att han kan gamet. Även om man satsar på ett etablerat namn innebär det ingen garanti för bättre spel eller fler poäng.

Efter kvällens Skånederby kan förresten Tom Prahl också vara ledig.

Jan Jönsson sitter däremot hur säkert som helst trots att hans Landskrona med massor av talanger aldrig ser ut att lyfta.

Årets ras har inletts ovanligt tidigt jämfört med tidigare år.

Bois utan spets

Jonas Olsson är en nyttig kämpe. Pierre Gallo och Mikael Rynell gjorde bra insatser men utan Jörgen Pettersson på planen finns ingen spets och finess längre i Landskronas spel. Jones Kusi Asare springer enormt mycket och är bra när han väl får tag på bollen men med långbollande i höjden får han det alldeles för sällan.

När allsvenskan startar om sex och en halv vecka framåt i tiden blir det en ny seriestart.

Nya spelare, förlorade spelare, nya tränare, sparkade tränare - det kan hända så mycket som kan förändra förutsättningarna totalt inför fortsättningen.

Intjänade och förlorade poäng kan inte ändras.

Det enda man nog säkert kan säga efter att en tredjedel av serien är att Halmstad kommer att fortsätta slåss i toppen och Elfsborg får svårt att hänga kvar.