Hammarby står upp som riktiga män - men nog borde det väl varit straff?

FOTBOLL

GÖTEBORG

Hammarbys spelare sjunger när de kliver ut ur duschen:

- "Stå uuuupp, som en riktig man, stå uuuupp, som en riktigt man...stå uuupp..."

Efter en filmad straff mot Landskrona.

Och vinst trots två solklara hands i straffområdet mot Göteborg.

Hammarby går på ledighet som tvåa i tabellen och de gör det tack vare ett av seriens bästa försvar.

Fem insläppta mål på tio matcher är sensationellt bra för att vara Bajen och bara Malmö FF är tätare.

Det var också de bakre leden som imponerade mest på Gamla Ullevi, i mötet med svårspelade IFK Göteborg - som har ett lika bra försvarssnitt.

Men det var där bak, i eget straffområde, som Hammarby var nära att bli helt poänglösa. För i första halvlek stoppade mittbacken Petur Marteinsson bollen med hjälp av vänsterhanden och i den andra täckte han skott med höger arm.

Och han erkände efteråt att "domaren kunde ha blåst".

Men det var inte hands medvetet, sa Marteinsson också.

Sundell borde ha blåst

Vad ska han annars säga?

Jag tror inte heller det var medvetet, i alla fall inte vid andra tillfället, för där gick det så fort att Lucky Luke hade varit avundsjuk.

Men domaren Leif Sundell borde ha blåst. Ändrar bollen riktning på handen/armen bör det vara straff - medvetet eller inte.

Det verkar som domare i Sverige senaste åren släppt allt mer på situationer som förr alltid innebar avblåsning och straff. Så när är det ju möjligt att göra sig extra bred och täcka ett skott även med armarna, medvetet, så länge de inte far upp som om spelarna plockar äpplen.

Att domarna hellre friar än fäller tolkar jag som att de hellre kliver åt sidan än tar striden och aktivt blåser av för ett kontroversiellt regelbrott.

Jag är inte göteborgare och känner inget extra för Blåvitt men anser att det hade varit rimligt att i alla fall en av de två situationerna i går borde ha slutat med en straffspark.

Då var Karl-Oskar skogstokig...

Men, å andra sidan, Hammarby fanns på andra sidan straffstaketet i Sundsvall där Karl-Oskar Fjörtoft sköt en frispark i muren som stod placerad i straffområdet. Bollen tog misstänkt på en arm - men domaren Martin Ingvarsson friade. Den lugne norrmannen var skogstokig av ilska.

Med tio minuter kvar på Gamla Ullevi fick Håkan Mild en höfttackling som fick honom att vingla till ordentligt. Alexander Östlund joggade bort från situationen med ett elakt flin under skägget.

Östlund var bäst på plan. Ingen annan visade lika stor vilja, lika mycket hjärta, och jag hoppas han får en plats i EM-truppen.

Vill se Alex flin igen

Det där flinet vill man se igen.

I ett inhopp mot en dansk eller en italienare.

Bajen Fans släppte gröna och vita ballonger vid tifot. De seglade in mot häktet, på polishusets femte våning, strax intill.

Säkert retade det någon, där.

Patrik Gerrbrand var nästan lika bra som Östlund och i dag åker han med U21-landslaget till EM-slutspelet i Tyskland. I riktigt bra form - och lär väl spela i mittförsvaret med Mikael Antonsson, som var olycklig sedan han gjort det avgörande självmålet.

Ni vet vad Gerrbrand lär nynna på, när han möter Antonsson?

- "Stå uuuupp, som en riktig man, stå uuuupp, som en riktigt man...stå uuupp..."

Tomas Tynander