Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Grå vardag efter EM? Nej, det här var riktigt bra

Övergången från festens EM till allsvenskans grå vardag gick betydligt bättre än väntat.

Något som i och för sig kan bero på att jag tidigare samma dag fått mina båda stortår artikulerade... – med vilket menas att tålederna blivit masserade och dragna i, så att de efter ett omilt EM nu åter är i promenerbart skick.

På tårna höll sig också AIK och Kalmar FF denna kväll, och matchen på Råsunda innehöll dubbelt så många mål som EM-finalen.

Lasse Sandlin
Lasse Sandlin

1–1 slutar den allsvenska nystarten, och efteråt är man tydligt missnöjda i båda lägren.

Istället för, som jag tycker, att man borde varit nöjda BÅDE i AIK och Kalmar.

I AIK för att man gör sin bästa hemmamatch för året, för att att man nu uppenbarligen fått lugn och ro i laget, för att man direkt öppnar med ett kraftigt spelövertag första kvarten, för att man förmodligen hittat sin rätte balansspelare i den enkelt och resolut spelande Niklas Sandberg, för att man efter att ha deppat ihop och visat en gammal AIK-gamnacke efter Kalmars ledningsmål ändå kommer igen och inleder andra halvlek lika fint som den första, och för att man har en sådan klassmålvakt som Håkan Svensson.

Kalmar mot Svensson

När det smäller som värst mellan 24:e och 39:e minuterna, så är det enkelt uttryckt Kalmar FF mot Håkan Svensson; 0–4 istället för 0–1 i halvtid hade varit ett normalt resultat.

I Kalmar för att man fortfarande efter fem bortamatcher är enda lag som är obesegrat borta, för att man skapar de överlägset vassaste chanserna – förutom målen 6–0 i klara målchanser – och för att man med sitt gedigna spel visar att man kommer att vara ett topplag även i fortsättningen.

Fyra oavgjorda matcher, inte någon enda segrare korades denna onsdag, men åtminstone den match som jag såg var både underhållande och stundtals riktigt bra.

Kanske till och med lite Greklands-inspirerad...

I varje fall läser jag både i AIK-programmet och i Kalmar-tidningen Barometern om detta.

AIK-tränaren Patrick Englund i matchprogrammet:

– Det har varit väldigt inspirerande att se Grekland, som har ett extremt välorganiserat lag, till och med bättre organiserat än Sveriges.

Lasse Johansson, matchens KFF-are, i Barometern:

– Jag har aldrig spelat i ett bättre lag än det vi har i år. Vi spelar lite som Grekland. Fast en del detaljer i spelet skiljer också.

Ganska många skulle jag nog säga.

Total defensiv

Men när Kalmar inleder andra halvlek med en totaldefensiv alldeles i onödan, så funderar man kanske ändå på Grekland.

Skillnaden är, att där Grekland håller nollan så spricker det direkt för Kalmar. Efter 2.20: 1–1, Pa-Modou Kahs första mål i AIK och AIK:s första hemma i år sedan Andreas Erikssons i premiären mot Sundsvall.

– Bedrövligt! dundrar Nanne Bergstrand och påstår att detta är den match där han är mest besviken över sina spelare.

Nåja.

Dedé – målskytt igen

Inte kan han vara speciellt besviken över den Dedé Anderson, som återigen gör mål på Råsunda. På fem Råsunda-matcher totalt nu tre mål efter 1–0-målet mot Djurgården i våras och 3–0-målet för Hammarby i fjolårets derby mot AIK.

Efter matchen gäller förresten precis samma statistik som före matchen: att Dedé ensam gjort ett mål mer än hela AIK.

Före matchen: 6–5 till Dedé.

Efter matchen: 7–6 till Dedé.

     

Till sist: på plats på Råsunda fanns den störste av alla AIK-are genom åren, Kurre Hamrin, 70 år i november.

I en innerplansintervju fick Kurre bland annat kommentera EM, och han jämförde då Greklands spelfilosofi med AC Milans under Kurres Milan-år, 1967–69, då man vann både Cupvinnarcupen 1968 och Europacupen 1969:

– Har man några som gör mål ibland, så vinner man.

Tänk så enkelt fotboll ibland kan vara.

Lasse Sandlin
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet