Olof Persson: Det är vår tur nu

MFF:s nye försvarschef ska säkra guldet

Foto: LENNART MÅNSSON
GULDET I EGNA HÄNDER Olof Persson tänker inte släppa iväg guldet till Stockholm ännu en gång. ”Vi ska bara förvalta det här”, säger han.
FOTBOLL

MALMÖ

MFF säkrar guldet i sina kommande fyra matcher.

Påstår Olof Persson.

- Vinner vi båda hemmamatcherna och en bortamatch tror jag att vi ror hem det.

Foto: LENNART MÅNSSON
HIMMELSBLÅTT JUBEL Persson, här i rollen som målskytt, hoppas gläjescenerna fortsätter efter de kommande avgörande omgångarna.

Kommer bortasegern redan i kväll i toppmatchen mot Halmstad är det ren bonus.

- Matchen i sig är viktig. Kan vi slå Halmstad som ligger tvåa lyfter man. Plus att vi får ett försprång som de inte kan äta ikapp med en seger, säger Olof Persson.

Ska ta över i försvaret

Som nu får ta steget fram ur en relativ anonymitet för att ta över efter två av lagets största ledarfigurer.

S Patrik Andersson kan inte spela mer i år. Ska operera sin skadade hälsena direkt efter seriens slut för att kunna satsa på nästa säsong.

S Daniel Majstorovic försvann till Twente.

Kvar av den spännande trebackslinje MFF inledde allsvenskan med är bara Olof Persson.

- Ansvar tar man alltid men man kan kanske vända det till något positivt att man själv kommer lite mer i fokus. Även om jag inte är i behov av det får man chansen att visa sina kvaliteter ytterligare.

"Jag sticker inte ut"

- Jag har väl en spelstil som inte är så spektakulär. Jag är inte den som sticker ut. Nu känns det homogent. Att vi har en fyra som fungerar. Där alla tar ett stort ansvar. Det är för mig den optimala lösningen, säger Persson.

Vilket han egentligen inte kan veta om den gör eftersom den nya fyrbackslinjen ännu inte testats i match.

- Än så länge har det gått bra på träningarna. Vi får se hur det blir i matcherna men jag är inte orolig. Peter är skolad i det här försvarsspelet. Han är stor, han är snabb. Det ska inte bli några problem.

Malmö har en turbulent säsong bakom sig med spelare som kommit och gått.

- Okej, det är bra spelare som har lämnat men det är bra spelare som har kommit också. Så spelarruljansen har inte varit så oroväckande.

- Det har varit mer att vi fått ändra system. Normalt kan det ställa till problem men jag tycker att det gått förvånansvärt bekymmersfritt.

Överflödet blev brist

När Majstorovic skrev på för den holländska ligaklubben blev det plötsligt backbrist i stället för det överflöd som rådde i början av säsongen.

- Ska man spela 4-4-2 behöver man minst tre mittbackar för att klara en hel säsong, men ett tag såg det ut som vi bara hade en. När det blev klart att Danne (Daniel Majstorovic) skulle försvinna och det inte var klart att vi fick Peter (Abelsson).

- Då var det bara jag kvar av de som var tänkta att spela från början. Men det har löst sig bra. Peter är en väldigt duktig spelare. Inte riktigt lika bra på huvudet som Danne men inte långt ifrån.

Halmstad vill precis som MFF helst ligga och lurpassa för att vända spelet snabbt.

"Dom har mer problem"

- Vi måste vara försiktiga och inte bjuda på någonting. Men dom har mer problem att spela på hemmaplan när dom får föra spelet, tippar Olof Persson.

Halmstad borta, Djurgården hemma, Örebro borta och Hammarby hemma är alltså matcherna som Olof Persson tror ska avgöra.

- Tar vi fler än sju poäng är vi uppe i den nivå vi kalkylerat med. Sen har vi Göteborg kvar och dom har fler tuffa matcher. Det är skönt att ha det i egna händer och slippa jaga som vi fick göra förra året.

I två säsonger har Malmö haft guldläge men missat och fått se Djurgården spela hem guldet.

- Det känns som att det är vår tur nu. Vi ska bara förvalta det här, säger Olof Persson.

Den nye försvarschefen.

Turbulensen i Malmö: tre spelare har gått, fyra har kommit

Yksel - tillbaka från Italien.

Stefan Alfelt