Sportbladets Lasse Sandlin: AIK:s mittfält blev överkört

FOTBOLL

GÖTEBORG

Den blåvita segermaskinen marscherar taktfast vidare.

Mot AIK sjätte raka trepoängaren och allsvensk serieledning - om så bara för en endaste dag" - och faktiskt känns det inte lite som en Lasse Dahlqvist-vals.

Vilket då icke ska uppfattas som någon form av stockholmsk ironi utan enbart ska tas som det beröm det är menat som.

De brede pôjkarna, nämligen...

Foto: OGER LUNDSTEN
Alexandersson - bäst på planen.

Sättet man vann på var kanske inte så elegant - ett snöpligt och mycket grymt självmål insjabblat i eget mål av AIK-arna Håkan Svensson och Niklas Sandberg - men segern var på intet sätt oförtjänt.

Statistikens totalsiffror - 10-2 i hörnor, 59-41 i procent av bollinnehavet, 19-7 i avslut totalt och 7-2 i avslut på mål - talar för en gångs skull sanning om matchbilden.

AIK hade kommit till Göteborg med hösten som sällskap: en kraftig blåst i planens längdriktning och ett envetet regn matchen igenom.

Det var inte lättspelat men hemmalaget lyckades ändå prestera ett imponerande passningsspel i högt tempo.

Håkan Milds vilda framfart i centrum och Niclas Alexanderssons bollsäkerhet på högerkanten är två olika former av den kvalitetsgaranti som gör att IFK Göteborg nu är med i toppen.

"Alex" slarvar aldrig bort en boll och denna höst har han också fått tillbaka den gnista och det självförtroende, som gör att han nu återigen vågar "göra sin gubbe".

AIK:s kvicksilver Mattias Moström var Ullevis roligaste spelare, men den bäste hette allt Niclas Alexandersson.

Lägg därtill en gedigen Sebastian Johansson i mitten och till vänster en Mikael Sandklef som gång på gång lyfte in farliga bollar med precision, och du förstår att AIK:s mittfält blev överkört.

"Guldflyt" för IFK

IFK Göteborg har just nu marginalerna på sin sida och min bänkgränne, TV3-experten Jonas Thern, talar till och med "guldflyt".

Åtminstone fram till kvällens match mellan Halmstad och Malmö FF har flytet i alla fall räckt till serieledning.

Det var ett tag sedan sist, men faktiskt ändå inte så länge sedan som jag först trodde, när jag började leta i Blåvitts nyutkomna 100-årsbok, 368 späckade sidor med ett hav av statistik att drunkna i.

Som jag efter matchen i högtalarn på 70-årsjubilerande Restaurang Kometen på Vasagatan hör Lasse Dahlqvist sjunga på en nyligen specialutgiven CD med bara Göteborgsmelodier: "Här dansar de brede pôjkarna, när seklet en gång var ungt""; inspelad på Odeon med Peva Derwins orkester 29 januari 1945.

När seklet var ungt"

Lasse Dahlqvist, ur-göteborgarn som ändå växte upp på Lidingö, tänkte på förra seklet, men det var när det nuvarande var ungt som IFK Göteborg senast ledde allsvenskan.

År 2001, alltså, då Stefan Lundins manskap gick obesegrade genom allsvenskans nio första omgångar och länge ledde serien.

S I kraft av fler spelade matcher - alltså precis som IFK Göteborg just i dag... - var det ändå Örgryte som ledde, innan Blåvitt den 15 juli via en 0-0-match borta mot Trelleborg gick upp i topp en sista gång.

S Ledningen behöll man via 3-2 borta mot IFK Norrköping 23 juli efter två mål av Jon Inge Høiland och ett av Martin Ericsson.

S Tappade ledningen till Hammarby, de blivande svenska mästarna, gjorde IFK Göteborg 30-31 juli. Då 4-1-slog Bajen första dagen Trelleborg, och dagen därpå förlorade Blåvitt hemma mot Djurgården, 0-2, efter varsitt mål av ex-änglarna Magnus Pehrsson och Stefan Bärlin, sedan dessförinnan Sebastian Henriksson missat en straff för Göteborg och Magnus Pehrsson en för Djurgården.

Bara en förlust på tio

Sen den allsvenska nystarten har Blåvitt på tio matcher vunnit sju, spelat två oavgjorda och förlorat en enda; AIK borta, 1-3.

Jag påstod efter förra omgången, att AIK skulle sätta stopp för IFK Göteborg just i den här omgången.

Man var i alla fall nära.

AIK har nu fyra raka matcher utan vinst.

Å andra sidan kan det lag som man senast slog, Halmstad, med 2-1 den

9 augusti, i dag gå upp i allsvensk serieledning"

Lasse Sandlin