I topp - tack vare otursgubben

IFK leder allsvenskan för första gången på över tre år

1 av 2 | Foto: Roger Lundsten
TRÅKIGA TILLFÄLLIGHETER Göteborgarna jublar över otursmålet. "Det är tråkiga tillfälligheter, det är det verkligen", säger Niklas Sandberg om målet och poängen som AIK förlorade på grund av målet.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Det är mer än tre år sedan senast. Men nu är IFK Göteborg tillbaka i allsvensk ledning.

- Med det spel vi har nu ska det kunna bära hela vägen, säger Niclas Alexandersson.

- Jag har aldrig varit med om ett bättre flyt, säger Fredrik Risp efter 1-0 mot AIK.

Seger hemma mot AIK och nu har IFK Göteborg sex raka segrar och leder allsvenskan för första gången sedan i mitten av juli, 2001.

Men laget är bättre nu, än då.

- Jag har under mina år i Blåvitt aldrig varit med om ett bättre flyt i spelet än vi har just nu, säger förra Italien-proffset Fredrik Risp.

- Vi har spelat bra även tidigare men alltid sprungit på en förlust efter några matcher. Nu har vi sex raka och det beror på att vi har en bättre organisation än tidigare och jobbar som ett lag.

"Skönt att bli jagad"

- Nu ska det blir skönt att vara lite jagad, även om det bara är något dygn, ha ha.

Ja, för serieledningen förlorar IFK Göteborg redan ikväll, när Halmstad och Malmö möts på Örjans Vall. Men det finns många i Göteborg som tror att laget snabbt kan få tillbaka platsen som etta.

- Många tror kanske att vi nu bara ska åka ner till Trelleborg och hämta tre poäng, men så lätt är det inte. men samtidigt ska vi fortsätta spela med en ödmjuk känsla av att vi är oövervinneliga, säger Risp.

- Bra lag förtjänar ju sin tur...

Viktigast just nu, för fortsatt medvind?

- Jag upplever ju att vi är svåra att möta, vi släpper in väldigt få mål och har bra självförtroende just nu. Så ska vi fortsätta spela, säger Fredrik Risp som är en av förklaringarna till att Blåvitt bara släppt in tolv mål på 19 matcher.

Även landslagsmittfältaren Niclas Alexandersson kan bli guld värd, inte minst i offensiven. Han vann sitt senaste SM-guld med IFK Göteborg 1996 - och tror på nytt "pytt i panna-firande" på Kamratgården.

"Många minuter kvar"

- Det vore skönt. Det är ju många minuter kvar att spela av serien, men just det där lilla extra vinnarflytet vi har nu kan bli avgörande, säger han.

- Jag tror vi kan gå hela vägen, det måste ju vara det absoluta målet för oss.

Och vinnarkänslan finns där, precis som under tidigare mästarsäsonger.

"Det finns go i laget"

- Jag är ju ny för i år och kan inte jämföra med förra året, men jag har ju länge upplevt att det finns rätt vilja och "go" i det här laget. Vi har en bra stämning och sånt är enormt viktigt.

Blir det guld?

- Jag tror det. Men det står mellan oss och Halmstad och Malmö och avgörandet kommer säkert när vi möter just dom lagen.

Thomas Tynander