Stefan Alfelt: Allsvenskan lever

Festen fortsätter tills någon av MFF, IFK eller HBK lyfter pokalen

FOTBOLL

HALMSTAD

Allsvenskan lever igen.

Efter alla dubbelnollor och allt snedsparkande man sett fick man en och en halv timmes lysande fotbollsunderhållning på Örjans vall.

Och festen kommer att leva vidare tills någon av Malmös, Göteborgs eller Halmstads lagkaptener höjer Lennart Johanssons pokal 30 oktober.

Okej, en match gör ingen allsvenska, men det känns som att de här tre lagen är bra igång nu. Göteborg hade maxflyt med sitt mål mot AIK, men de flesta verkar vara överens om att Blåvitt förtjänade segern därför att man spelade riktigt bra fotboll.

Halmstad-MFF var fotboll snuddande nära så bra den kan bli mellan två allsvenska klubblag.

Det är inte i toppmatcherna topplagen ska rulla ut sina motståndare. När två lag med chans till guld möts i en series slutskede ska det se ut precis som det gjorde här. Det ska vara snabba ryck och kamp i varje moment på varenda centimeter av planen.

Mackan lär flytta utomlands

Kryddar man sen med individuellt högklassiga prestationer som Markus Rosenbergs två mål blir njutbarhetsfaktorn extremt hög.

Mackans perfekt kontrollerade direktskott till 2-0 måste ha fått ett antal proffsuppköpare att instinktivt greppa efter plånboken. Den grabben spelar varken i Malmö eller Halmstad nästa säsong.

Det gör tyvärr inte heller Joseph Elanga som totalt sett var planens gigant. Hade han varit svensk hade det kvittat om Erik Edman gör succé varje vecka i Tottenham, då hade vi haft en ny vänsterback i landslaget.

Men i dag har allsvenskan så dålig status att Kameruns landslagsledning deklarerat att man inte ens bryr sig om att åka hit och titta på en presumtiv landslagsspelare.

Kritik som är hård, men rättvis. Internationellt måste svensk klubblagsfotboll lyfta sig massor av snäpp, vi får ju numera ständigt grymma facit i Europacuperna.

Det betyder i och för sig i sin tur inte att vi inte kan ha roligt när vi går på allsvensk fotboll. Jag tror tvärtom att resten av hösten kan bli underbart rolig.

Vinner Malmö är det en bragd.

Vinner Göteborg är det en spark i skrevet på svensk fotbolls talangutveckling.

Vinner Halmstad är det Rekordmagasinet och en dolkstöt på en och samma gång.

Tre påståenden som får det att klia i e-postfingrarna hos tusentals av er som läser, men låt mig förklara:

Malmö gick in i säsongen som storfavorit. Vi på Sportbladet lekte med ord och döpte satsningen till Real Malmö. Vilket var en hyllande jämförelse med superklubben Real Madrid men som när det krisade för di blåe blev ett hatat nidnamn.

I dag borde vi kunnat kalla MFF för Ruin Malmö eftersom allt det man byggde upp sin satsning runt har raserat. Av de spektakulära nyförvärven som skulle ge en ny dimension i allsvenskan finns bara Afonso kvar och spelet är det vanliga svenska att pressa och kontra i stället för att dominera och styra.

Malmö har bytt spelare och spelsystem hela säsongen. Irritationen i klubben har varit uppenbar och man har nästan aldrig gjort en match alla varit riktigt nöjda med. Ändå leder MFF efter 19 omgångar. Det är min själ bra gjort.

I Göteborg dominerar Håkan Mild och Niclas Alexandersson. Även om George Mourad lyft ordentligt är det dessa veteraner som har fört 90-talets gigant till toppen igen.

Kul i ålderstyranniets tidevarv, men kanske hade det varit roligare för sporten om framgången byggt mer på framtid.

Intresset dödas en aning

Halmstad har aldrig gått in i en säsong som favorit men har ändå vunnit fyra SM-guld. Det kan mycket väl bli ett till, fast det är i så fall inte en framgång som allsvenskan mår särskilt bra av.

Rent krasst är det så att den hausse som svensk klubbfotboll haft de senaste åren berott på att Stockholms-lagen dominerat. Om lag utanför storstadsregionerna blir svenska mästare är det en fantastisk prestation samtidigt som det dödar totalintresset en aning.

Oavsett vilket av de här tre lagen som vinner har man ändå gjort en strålande prestation och är värda sitt guld. Det ska man aldrig ens försöka ta ifrån något av dem.

Ett fjärde lag kunde ha varit med i racet men Örgrytes sena kvitteringsmål släckte Kalmars gulddröm i måndags kväll.

Om nu någon har haft en sån.

Stefan Alfelt