Stefan Alfelt: En varningsklocka för Blåvitt - det här räcker inte till guld i år

FOTBOLL

TRELLEBORG

Bosse Johansson påstod att första halvlek mot Trelleborg var årets sämsta spel av Blåvitt.

Det får man verkligen hoppas.

Det var en halvlek som åtminstone fick mig att tappa tron på IFK Göteborg som guldvinnare.

MVP , mest betydelsefull.

Man säger att det är en styrka att vinna när man spelar dåligt, men om den styrkan måste tas fram mot seriens bevisligen sämsta lag finns anledning att tvivla på värdet.

Alex är viktigaste spelaren

Jag har tidigare påstått att Göteborg inte skulle vara ett topplag i allsvenskan utan veteranerna Håkan Mild och Niclas Alexandersson, båda födda 1971. Det står jag fast vid. Blåvitt hade inte ens vunnit över Trelleborg utan Milds energi och Alex briljans.

Göteborgs styrka i guldstriden är ett konsekvent malande spel där motståndarna ska stressas till att göra misstag som Peter Ijeh eller George Mourad kan utnyttja.

Men skulle inte Niclas Alexandersson finnas på planen hade den blåvita hotbilden varit så mycket lättare för försvararna att möta. Alex dribblingar och passningar bryter hela tiden mönstret och skapar oro.

För mig är Alexandersson utan tvekan allsvenskans för sitt lag mest betydelsefulle spelare i år. MVP, som en statusfylld titel heter i den amerikaniserade delen av idrottsvärlden.

Nu tror jag inte det räcker till guld för det. Det dåliga spelet mot Trelleborg var en varningsklocka om att segersviter sällan blir längre än de sju raka som Blåvitt nu vunnit.

Malmö är inte borta även om man förlorar i kväll mot Djurgården, men får då en tuffare resa på vägen mot det guld som varit målet för årets turbulenta satsning.

MFF har mer kvar att visa upp rent spelmässigt trots det poängmässigt fina resultatet så här långt. Till skillnad mot Göteborg har MFF en överkapacitet som bara utnyttjats stundtals.

Örgrytes motiverade seger över Halmstad slog förmodligen in sista spiken i Trelleborgs kistlock, men den visade också på Halmstads enda svaghet.

Svårt att infria favoritskap

Att infria favoritskap. När Halmstad ska föra matcher tappar man en viktig del av sitt spel, den fart som används till att slita stora hål i motståndarnas försvarslinjer. Det är när Markus Rosenberg, Yaw Preko och Sharbel Touma får löpa kvickt med boll på långa sträckor som de också utnyttjar sin teknik och passningsskicklighet bäst.

Halmstad är jättefavorit i sina tre kommande matcher, mot Trelleborg, Örebro och Elfsborg.

Hanterar HBK det favoritskapet rätt är man med i jakten på guldet året ut - men jag tvivlar på den utvecklingen.

Kalmar är redan nu årets stora sensation och frågan är verkligen hur stor den ska bli till slut.

Nanne Bergstrands kompakta lag har kvar att möta alla tre topplagen och kommer dessutom att kanske ha vad som kan vara årets vassaste anfallspar på topp. Dedé och Diogo. Den långtidsavstängde skyttekungen och hans ersättare, som förmodligen var tänkt att bli en tillfällig ersättare.

En örfil åt etablissemanget

Nykomlingen Kalmars toppstridande är en örfil åt det allsvenska etablissemanget helt i klass med de smällar som delades ut i Uefacupen i veckan som gick.

Bergstrand har inte bara byggt sitt lag bakifrån med traditionell försiktighet. Han har dessutom lagt till momentet att det inte bara är mittförsvaret utan även mittfältet som ska vara svårt att besegra i luften. Svante Samuelssons 195 cm och 90 kg spelar en väsentlig roll när hela laget konsekvent tvingar motståndarna att slå långa bollar även i lägen då de egentligen inte kan nå ända fram och få bollen bakom försvarslinjen. För Kalmar är bollvinnandet är det viktiga medan speluppbyggandet sköts med många långa passningar.

Många kämpar i laget, ett par tre riktigt långa spelare och så ett par toppar med individuella spetskvaliteter som gör att de kan tillåtas att vara utanför spelet tills de plötsligt stöter in bollen i mål.

Kalmars fotboll är en primitiv men den fungerar därför att motståndet är som det är och brassarna man hittat är så bra som de är.

Kalmar har nyckeln i guldstriden men det vore nog att tro för mycket att tippa att de ska kunna använda den till att öppna guldskrinet åt sig själv.

Stefan Alfelt