Ska hålla nollan - för att bli etta

IFK:s Bengt Andersson: Inget talar väl för oss nu

FOTBOLL

GÖTEBORG

Han går mot sitt livs bästa säsong och kan bli svensk mästare för första gången. Men IFK Göteborgs Bengt Andersson känner ingen press inför guldjakten.

- Det finns väl egentligen inget som talar just för oss, säger han och ler.

Foto: ANDERS DEROS
Bengt Andersson.

Bortsett från tabellpositionen och formkurvan som bara fortsätter uppåt. Och av stämningen på träningen i går som präglades av lika delar koncentration och uppsluppen glädje finns harmonin kvar på Kamratgården. Bengt Andersson håller med om att allt känns bra.

- Kan vi hålla uppe det vi gör och undvika onödiga avstängningar är mycket vunnet, tror han.

Största hotet till MFF

Efter sju raka segrar har IFK Göteborg seglat upp som det största hotet mot favorittippade Malmö. Segersviten imponerar men har också fått många att tala om flyt och att sviten kommer att brytas när som helst.

- Vi har jobbat hårt länge för det här men det är klart att sviten kommer att brytas. Ju mer man vinner desto närmare kommer man en förlust. Men det finns ju ingen lag som säger att det är så och jag ser ingen anledning till att vi plötsligt ska börja förlora. Se på Arsenal, även om det är en ytterlighet, säger Bengt Andersson.

Han ger ett lugnt och stabilt intryck efter ännu ett träningspass på Kamratgården. Och han vill egentligen inte prata så mycket om guldstrid och konkurrenterna mitt uppe i de avslutande omgångarna.

- Det är så himla lätt att allt låter fel och att vi plötsligt tror att vi är oslagbara och har världens bästa försvar, säger han och fortsätter lugnt:

- Det är ju självklart att det vore fantastiskt roligt att vinna ett SM-guld men jag har ärligt talat inte funderat så himla mycket på det, förklarar Bengt Andersson.

Menar du allvar?

- Ja, jag hinner inte. Jag har så himla mycket att göra vid sidan om och när jag åker härifrån så har jag inte en enda tanke på fotboll förrän jag kommer hit igen. Jag ligger inte och tänker på nästa match och sådär, förklarar han.

Vad är det du gör vid sidan av då?

- Det är hus och det är barn som ska skjutsas till hockeyträningar och så börjar det dra ihop sig till jakt igen. Den första oktober börjar rådjursjakten.

Hemlighetsfull

Då gör Bengt tillsammans med den korthåriga taxen Jida skogarna i Halland osäkra. Och då trivs han allra bäst.

- Ja, så är det. Perfekt är egentligen om man är två eller tre kompisar och ett par hundar i skogen, berättar Bengt Andersson, och börjar visa på bordet hur man använder hundarna för att driva fram rådjuren.

När det gäller guldjakten i fotboll är han mer hemlighetsfull. Han har varit med så länge och har lärt sig av IFK Göteborgs berg- och dalbanesäsonger de senaste åren.

Hur kommer det att gå till slut då?

- Vi ska vara med och kriga om det, men jag vill inte sia om vilka som vinner för det blir alltid fel, säger han och skrattar.

Martin Strömberg