Det är för lite jävlaranamma i Linderoths Hammarby för tillfället

FOTBOLL

Formtoppade allsvenska serieledarna Malmö FF borta på söndag.

Spanska Villarreal borta nästa torsdag i Uefa-cupen.

På nåt sätt känns det som om unga Hammarby kommer lite snett på dessa båda viktiga matcher.

Genrepet, 0-1 hemma mot Örgryte, stämplades av tränare Anders Linderoth till och med som "årets absoluta bottennapp".

Bara två avslut på Öis-målet under 90 minuter: efter åtta minuter en lurig Haris Laitinen-frispark som letar sig genom straffområdesklungan men som reflexräddas av Dick Last och i 84:e minuten ett Petter Andersson-skott som täcks till hörna.

Däremellan inte en boll på mål. Däremot ett antal utanför eller över.

Furuseth-Olsen nickar i burgaveln från upplagt läge, Laitinen står bakåtlutad och tofflar bollen över från straffpunkten, och landslagsbacken Östlund hittar som yttermittfältare inte rätt med skott eller passningar.

Talade klartext

Typiskt Bajen av i dag och att bollarna hamnar just där och inte inom målramen beror helt enkelt på, att det är för lite jävlaranamma i Linderoths spelare.

Inte ens det hade Östlund denna kväll, och Linderoth talade klartext:

- Alla är totalt ofarliga. Det spelar ingen roll vilka jag skickar in på plan.

Aners Linderoth var så deprimerad i höstmörkret, att det fanns folk som tolkade hans sågning, som att han funderar på att sluta.

Det är nog i så fall en övertolkning.

Linderoth, nu Bajen-tränare för tredje året, skrev på försommaren under ett nytt kontrakt som gör, att han stannar i klubben "åtminstone till utgången av 2006" - för att direkt citera Jan Friedman, styrelseordförande i Hammarby Fotboll AB, ur nyhetsbrevet från 1 juni.

Tröttkörda

Hammarby ligger, även sen kvällens matcher spelats, femma i serien, och Linderoth förfogar över en av allsvenskans mest lovande trupper; om än just nu något tröttkörd.

Nog stannar han.

Hammarby hade bollen mest (61-39), men det var ett avvaktande och förståndigt spelande Öis som skapade flest chanser - och gjorde matchens enda mål.

Elementärt!

Mot Sundsvall i söndags hade Hammarby sin lägsta publiksiffra på över tre år: 8 870.

Gårdagens publiktillströmning var ännu sämre, och för att hitta en lägre siffra än onsdagens 8 437 får vi leta oss tillbaka över sekelskiftet.

Måndag den 27 september 1999 mötte Hammarby Elfsborg, vann med 2-1 efter två mål av Patrik Andersson inför 8 106 åskådare.

Sedan den matchen har Hammarby spelat 66 allsvenska hemmamatcher - 57 på Söderstadion plus nio Råsunda-derbyn - och aldrig haft mindre publik.

Inte i går heller - men gårdagens 8 437 är den sämsta sen dess.

Jag vet att fotbollsordföranden Lars-Åke Lagrell, när man diskuterar det sena 90-talets enorma publikutveckling, ofta drar fram Hammarby som en av de viktigaste orsakerna.

Just därför borde Lagrell i dag vara riktigt orolig.

Lasse Sandlin