”Jag ville sluta i somras”

Skadorna har fått Abgar Barsom att tappa glädjen: Jag vill inte vara medioker

Foto: KRISTER HALVARS
Bänkad stjärna Abgar Barsom har haft en helvetessäsong. Årets som skulle bli hans stora återkomst i svensk fotboll har mest inneburit skador, bråk - och tankar på att sluta.
FOTBOLL

Glädjen är borta.

Efter en miserabel säsong överväger Abgar Barsom nu att sluta med fotbollen.

- Jag vet inte om jag spelar vidare 2005, avslöjar han för Sportbladet.

Det är lätt att känna sympati för det 27-åriga ex-proffset. Han vände hem efter en misslyckad proffssejour i Heerenveen och skulle ersätta Kim Källström på Djurgårdens mittfält. Han hyllades av tränaren Zoran Lukic som "allsvenskans bästa värvning", en spelare med "landslagspotential".

Men det var i januari.

Åtta månader senare sitter Abgar Barsom på en bänk på Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs och berättar om värsta säsongen i karriären.

Till och med värre än proffsåren i Holland.

- Min tyngsta säsong nånsin, inget snack om det. Försäsongen kändes fenomenalt bra. Jag hade förberett mig för att det här skulle bli mitt bästa år. Tyvärr blev det mitt sämsta, suckar han.

Det brutna näsbenet strax före seriestarten, utvisningen i premiären, det gula kortet för filmning när han bars ut på bår, nya skador, kritiken från fans och media, ännu mer skador - ja, där har ni en sammanfattning av senaste händelserna i Abgar Barsoms liv.

"Fysiken är min styrka"

- Många snackar om min teknik men det är fysiken som är min styrka. Är inte fysiken på topp kan jag inte utnyttja min teknik. Och fysiken går inte att träna upp om jag är skadad hela tiden.

- Redan när jag fick det röda kortet i premiären sa jag till Stefan Rehn "Jag känner ingen glädje längre". Sedan gick ligamenten i axeln sönder efter en konstig grej mot Sundsvall.

- Sedan har jag haft problem med hälsenan och nu ljumsken. Jag har försökt, försökt och försökt att hitta glädjen, göra det som är roligt, hitta motivationen. Men i stället får jag någon slags prestationsångest. Jag springer ut på planen utan självförtroende och blir helt stirrig.

Har det så långt att du tänkt "nä, nu skiter jag i det här"?

- Ja, jag kom ända dit. Jag hamnade i en fas där jag var totalt utbränd. Jag kom ju tillbaka till allsvenskan med stora förväntningar på mig. Sedan blev det katastrofala resultat. Man blev som en flopp. Så i somras gick jag till Bosse Andersson (klubbdirektören) och" ja, det var nära att jag la av med fotbollen, helt enkelt.

Men de övertalade dig att fortsätta?

- Jag tog ett break på tio dagar som jag ägnade åt att hitta glädjen. Men tyvärr blev jag skadad nu igen, säger Abgar som störts av en ljumskskada senaste månaden och missat fyra matcher i augusti/september.

Måste ändra löpstil

- Nu måste jag ändra löpstil och det tar tid. Jag har det ganska jobbigt efter matcherna, det är ömt och svullet. Men förhoppningsvis håller ljumsken säsongen ut.

Så hur ser du på nästa säsong?

- Jag vet inte om det blir en fortsättning med fotbollen. Jag tar det som det kommer.

- Jag vill inte vara medioker, spela tre-fyra säsonger till, tjäna mina 30 000 i månaden, ha radhus och flickvän och allt det där.

- För mig handlar det om att bli bäst eller också får man göra något annat.

Vad skulle du göra utan fotbollen?

- Jag och brorsan driver redan ett företag i Örebro, ett spa. Och jag har funderat på att plugga ekonomi som jag alltid varit intresserad av.

I dagsläget vet du alltså inte vad du gör nästa år?

- Nej, det vet jag inte. Det har känts jävligt tungt det här året. Fotbollen är det jag älskar. Jag älskar att träna. Sedan ger det oftast ett bra resultat på match. Men som Zoran till mig i somras: "Du brinner inte för det här längre". Men det är svårt att brinna för något när man har ont hela tiden.

Vad tyckte du om "hyllningstalen" Zoran höll till dig i vintras?

- Det påverkade mig inte. Zoran ställde krav, media ställde krav och supportrarna ställde krav. Det är okej.

- Det finns bara två saker som kan knäcka mig - mig själv och skador.

"Zoran har varit som en pappa"

Du och Zoran hade en nära relation. Hur påverkade det dig att han försvann?

- Zoran har alltid varit som en pappa för mig och fått in mig på rätt väg. Han har varit spelare på hög nivå och kan fotboll. Han har varit viktig för mig.

Varför har det gått så dåligt för Djurgården i år?

- Det är klart att det störde att Zoran och även Tommy Jacobsson lämnade föreningen. Speciellt som omsättningen på spelare varit stor. Det tar tid att spela ihop ett nytt lag.

I kväll kan ni alla fall vinna derbyt" Men hur?

- Jag tror det är viktigt att vi hittar tillbaka till vårt gamla, fina spel. Att vi vågar rulla boll. Det är AIK som ligger illa till. De måste anfalla. Om vi rullar boll kommer vi att skapa chanser.

Resultatet?

- Jag tror vi vinner klart med" 3-0!

Som djurgårdare; vill man verkligen att AIK ska åka ur allsvenskan? Det skulle innebära ett derby mindre.

- Jag ser helst att AIK är kvar i allsvenskan. Det är bra för intresset och för Stockholmsfotbollen. Men jag har inget emot om de får kvala"

Oavsett hur det går i kvällens match och årets allsvenska kan dagens derby vara det sista.

För Abgar Barsom.

Barsom - från hyllad till sågad

Robert Laul