Hammarbys stjärna föll ihop — timmarna före matchstart

Fjörtoft fördes akut till sjukhus inför matchen mot MFF: ”Det har hänt tidigare”

FOTBOLL

Timmarna innan matchstart segnade Hammarbys norske mittfältare Karl-Oskar Fjörtoft, 29, ned på hotellet i Malmö.

Chockade lagkamrater och ledare såg på när Fjörtoft sjönk ned på golvet och började skaka av kramper.

I värsta fall är nu säsongen över.

Foto: Johan Solum
Mystiskt sjuk Hammarbys mittfältare Karl-Oskar Fjörtoft rasade ihop timmarna före avspark i matchen mot MFF. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Fjörtoft, den lille spelskicklige mittfältaren, laddade för match på hotellet i Malmö i går eftermiddag. Efter middagen kände han sig hängig och bestämde sig för att gå upp och vila på hotellrummet.

Då segnade han ned och sjönk ihop på golvet. Han drabbades av hjärtflimmer och fick kramper.

”Det har hänt tidigare”

– Det har hänt ett par gånger tidigare – bland annat under derbyt mot Djurgården för några veckor sedan – att han känt tryck mot bröstet och klagat över smärtor, men det har alltid lugnat ned sig direkt efteråt. Så här allvarligt har han aldrig reagerat förut, säger Hammarbys läkare Johan Leandersson till aftonbladet.se.

Borde ni inte stoppat honom när ni kände till problemen?

– Vi har gjort mycket noggranna kontroller, bland annat testat hjärtat och tagit blodprov, och inte hittat några kroppsliga fel på honom. Vi tror det kan vara stressrelaterat, men nu måste vi förstås sätta oss ned med Karl-Oskar och ta tag i det här problemet ordentligt en gång för alla.

När truppen åkte till Malmö stadion för match fördes Fjörtoft till sjukhuset i Malmö för vidare vård och kontroller. Ledningen ville inte störa lagkamraterna inför den viktiga matchen (förlust, 3–4) och ”mörkade” tillståndet för Karl-Oskar Fjörtoft.

Fick lämna sjukhuset

Men i går eftermiddag, efter några timmar på sjukhuset, mådde norrmannen så bra att han anslöt till hotellet och tillbringade söndagsnatten på hotellet, där lättade lagkamrater och ledare fick prata med sin vän.

Under måndagen lyfter planet mot Spanien och torsdagens bortamatch i Uefacupen mot Villareal. Men Karl-Oskar Fjörtoft finns förstås inte med.

– Han kommer hem till Stockholm under måndagen och nu får vi förstås gå vidare med det här. Han har som sagt fått hjärtklappning ett par gånger tidigare, men det här var så allvarligt att vi måste låta Karl-Oskar få ta igen sig ordentligt och berätta om hur han känner sig innan vi törs säga nåt bestämt om framtiden. Vi ska också försöka ta hjälp av experter som kan det här med stressrelaterade sjukdomar, säger Johan Leandersson till aftonbladet.se.

Kan du säga nåt om den fortsatta karriären?

– Jag ser inga hinder för att han ska kunna spela om det inte blir värre.

PeO Larsson