Rätt åt AIK som var fega och maskade

Lasse Sandlin: …men såväl Sundsvall som AIK håller sig kvar

FOTBOLL

SUNDSVALL

Fyra omgångar återstår av allsvenskan, och aldrig har vi väl haft en bottenstrid med så många inblandade.

Alla lag med avgörandet

i egna händer.

Helsingborg möter Sundsvall som möter Öis som möter AIK som möter Örebro som möter Landskrona... - och fyra av de sex möter dessutom det redan avsågade Trelleborg.

Lite av råttan på repet och katten på råttan och vikten av att vinna mot rätt lag.

AIK puttade visserligen ned Örebro SK på nedflyttningsplats men borde faktiskt ha gjort så mycket mer än 1-1 i Sundsvall.

Men detta var tydligen inte AIK:s kväll.

Här på Idrottsparkens konstgräs spelade AIK sin sjunde raka match utan vinst, och i Solna Gymnasium stoppades samtidigt Allmänna Idrottsklubbens pågående årsmöte av missnöjda medlemmar som fick mötet framflyttat till 25 oktober; fem dagar före fotbollens sista omgång med ödesmatchen borta mot Trelleborg.

Nu tror jag ändå, att AIK klarar sig kvar, liksom Sundsvall, och att det i stället blir Landskrona som gör Trelleborg sällskap ner i Superettan medan ÖSK får kvala.

Dålig stil, Englund

1-1 här i Sundsvall var till slut inte bara ett rättvist resultat, utan också rätt åt det AIK som slutade spela och som enbart gick in för att "kontrollera matchen", som tränare älskar att säga, och som därmed bjöd in Sundsvall till sin poäng.

Medvetet maskande kallar jag det som AIK-arna - från målvakten Håkan Svensson till hörnläggare Mats Rubarth - höll på med i andra halvlek.

Och då är det bara dålig stil av tränaren Patrick Englund att skylla baklängesmålet på "herr Ingvarsson" (domaren från Hässleholm) och en möjligen feldömd frispark långt, långt bort från AIK:s mål.

Det var fegt, och det var verkligen otaktiskt att spela sån fotboll i den match som AIK började på ett så så bländande sätt.

Det är sällan man kan säga, att det ett lag leder rättvist, om man gör mål redan efter tre minuter och 15 sekunder. Men så var faktiskt fallet med AIK:s 1-0.

Såg plötsligt bra ut

Då hade Arash Talebinejad arbetat sig till ett friläge i första minuten, och Jimmy Tamandi slagit en farlig frispark i den tredje, innan Martin Åslund på ett suveränt sätt sprang ifrån Sundsvalls mittbackar och med vänstern dundrade in sitt första allsvenska mål sen 19 september 2001.

Det var då han avgjorde derbyt mot Djurgården med ett lika vackert mål, 2-1: en dribbling av Mats Rubarth, en klackspark av Thomas Lagerlöf, ett klockrent avslut av Martin Åslund.

Under första halvtimmen mot Sundsvall såg AIK plötsligt ut som ett riktigt balanserat fotbollslag med två tunga forwards på topp, två snabba dribblande breddhållare på mitten med en kreativ offensiv kraft och en uppsamlande defensiv kraft mellan sig plus två stabila mittbackar framför en säker målvakt.

Det var bara ytterbackar av klass som saknades.

Klarar sig kvar ändå

AIK trillade ypperlig fotboll på det snabba konstgräset. Sen vet jag inte vad som hände.

- Vi fick matchen dit vi ville. Vi lät dom hålla bollen, och vi hade inga problem med det, sa AIK-tränaren.

Inte?

Fredrik Björck missade en luftduell, Pa-Modou Kah slog hål i luften och Cain Dotson, den gamle BP-spelaren, kunde servera Mikael Dahlberg en boll han inte kunde undgå att kvittera på.

Detta skedde i 75:e minuten, och då hade AIK i andra halvleken ännu inte haft en tillstymmelse till farlighet.

Klarar sig kvar gör man ändå.

Lasse Sandlin