KRIGAREN

MFF:s Andreas Yngvesson om guldpressen, rollen i stjärnlaget - och om att vara märkt för livet

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
lyckotatuering I fyra år har Malmös Andreas Yngvesson ritat på kartan över Alnön, som han tatuerat in på överarmen. Nu har han kommit över sin nålrädsla - och samtidigt har målen börjat komma.
FOTBOLL

MALMÖ

På planen är Andreas Yngvesson MFF:s krigare som hänsynslöst mot sig själv vräker sig in i dueller och lägen med fladdrande hästsvans.

En spelare som älskas av fansen men som själv inte kan njuta av Malmös segrar.

- Det tråkiga med pressen vi har på oss är att man efter matchen andas ut i stället för att känna glädje över att ha vunnit. Vi klarade ännu en seger som alla krävde. Det är en baksida med den här festen, säger Andreas.

Glädjen kommer kanske efter säsongens slut?

- Absolut. Man känner glädje nu också men inte på det vis som jag gjorde första året i Malmö då ingen räknade med oss och vi ändå var med.

Blod och liv

På krigare Yngvessons högerarm sitter en udda tatuering föreställande Alnön i Sundsvall med några ord på latin intill.

- Det står "För alltid" och sen är det ledord som har haft betydelse i mitt liv. Blod, liv, väg, själ står det på latin och sen är platserna där dom har haft betydelse markerade.

Djupt.

- Målar man sig så målar man sig för livet. Jag vill inte gå in och välja ett motiv som en tatuerare har gjort. Jag ritade min själv. Med typsnittet på text och allting.

Kan du latin?

- Nej. Jag var tvungen att gå in på biblioteket för att bli bildad. Det som står är för mig själv. De som förstår orden förstår ändå inte vad de står för.

Du planerade detta i flera år...

- Jag ritade på den i fyra-fem år. Jag är så jäkla nålrädd. Det gjorde ont första minuten, sen var det en baggis. Vad hade jag varit rädd för i fem år? Fast jag hade tagit två smärtstillande innan.

Den här säsongen har varit lite underlig för dig. Det började med att din plats inte längre fanns i laget.

- I 3-5-2-spel skulle jag vara forward. Jag fick jobba utifrån den förutsättningen och krigade då med Igor (Sypniewski). Jag gjorde någon match och några inhopp, men blev sen skadad.

Du kom till Malmö som forward, sen blev du yttermittfältare. Det tog tid för dig att acceptera och när du väl gjort det försvinner plötsligt den platsen. Vad hade du för tankar då, du skulle förnya ditt kontrakt? Funderade du på att byta klubb?

- Jag är 30 år. Då vill man inte avsluta karriären på en bänk. Sen tänkte jag att jag kan vara forward, bara jag får en ärlig chans.

Annorlunda forward

- Jag har fått gå upp på topp när vårt anfallsspel inte fungerat. Jag är en lite annorlunda spelartyp än Niklas (Skoog) och Afonso. Ingen av dem är djupledslöpare medan jag vill komma i fart och skapa ytor för andra. Men får jag bara spela bryr jag inte om var jag spelar.

Du har haft en hel del skadeproblem i år.

- Inget riktigt stort men mycket. Under lägret i Dalarna gick hälseneskadan upp i ett ryck så jag missade hela uppbyggnadsträningen. Jag tycker ändå att jag gjort en bra säsong.

Nu gör du de viktiga målen.

- Jätteroligt att få göra mål som betyder något.

Som alla som kommit till Malmö har du kommit hit för att vinna.

- Absolut. Att få vara med om det här känns fantastiskt. Publiken och att vi rättmätigt leder nu. Vi måste bara klara av pressen som finns på oss.

Namnkunniga spelare har försvunnit och ersatts av nya stora namn. Sypniewski, Grahn, Majstorovic har lämnat. Daniel Andersson, och Yksel Osmanovski har kommit.

- Intresset bygger på att MFF värvar stora namn. Att Grahn ville lämna får stå för honom men jag har svårt att se varför han skulle göra det. Han hade ju en tröja. Att lämna för att man inte får spela i en roll man själv tycker man ska spela i tycker jag är konstigt. Huvudsaken är att man får spela.

Du är populär bland fansen.

- Mycket beror nog på min inställning och att jag alltid visar uppskattning för det dom gör på läktarna.

Stannar två år till

Yngvesson förlängde sitt kontrakt i somras med två år. En viktig pusselbit föll på plats i MFF:s fortsatta bygge mot Europa.

Nu saknas "bara" Joseph Elangas och Jon Jönssons namnteckningar. Jönsson går inte med på att han ska ha gjort ett muntligt avtal, saken avgörs i skiljenämnd. Elanga ska få ett nytt bud men håller på att han måste till en större liga för att bli landslagsman för Kamerun.

Stefan Alfelt