Han ska lyfta Sundsvall

Patrik Eriksson-Ohlsson – allsvenskans Luftwaffe

FOTBOLL

SUNDSVALL

Patrik Eriksson-Ohlsson, 30, är allsvenskans bäste huvudspelare.

Hemligheten?

- Jag tror man måste var lite dum, säger "Peo" och skrattar.

Foto: RALF BERGMAN
Namn: Patrik Eriksson-Ohlsson. Ålder: 30 år. Längd: 182 cm. Vikt: 80 kg. Moderklubb: IFK Sundsvall. Allsvenska matcher/mål: 109/4. Tidigare klubbar: IFK Sundsvall, Västerås, Djurgården.

Brorsan Janne Eriksson satte två klassiska nickmål i EM 1992 och fick Guldbollen.

Patrik Eriksson-Ohlsson mål är inte lika minnesvärda - men han är enligt Sportbladets rankning allsvenskans bäste huvudspelare.

- Det ligger väl i generna, säger Patrik.

Ändå är ingen av dem någon jätte. Patrik mäter 182 cm, brorsan Janne 183 cm.

Varför är du så bra i luften?

- Det är väl en kombination av tajmning, spänst och lite mod. Sedan tror jag att man måste vara lite dum.

Hur då?

- Man har inte så många hjärnceller kvar (skratt).

- Nej, men jag har alltid tyckt om att nicka. Brorsan har också varit duktig på huvudet och han är inte speciellt lång.

På vilket sätt krävs det mod?

- Man måste våga kliva dit även när det kommer några stycken och hoppar. Visst är det fler som kliver dit. Men det är många som gör det bara för att det ska se ut som att de försöker.

Vill göra fler mål

Det sägs att du kör mycket fula knep också. Är det bra i nickdueller?

- Haha. Jag vet inte. Det är klart att man håller alltid på med någonting. Men jag tycker inte själv att jag är någon oärlig spelare. Det är inte så mycket i nickdueller utan mer i vanligt närkampsspel. Innan bollen kommer är man och känner lite på motståndarna.

Finns det inte någonting fult man kan göra för att vinna nickduellerna?

- Nej, det är väldigt svårt. Domarna är så noga med tröjdragningar så det fungerar inte. Det handlar mer om att försöka att vara först och kliva dit ordentligt.

Patrik dominerar i luften i Sundsvalls försvar. Men brukar också klämma in ett par framåt.

I fjol blev det två. I år ska det bli fler.

- Det är en målsättning. Med de chanser man får tycker jag att jag borde göra fyra mål i alla fall. Men det är ju mycket tillfälligheter.

Det är nickmål förstås?

- Ja, det är så jag har chansen att göra mål. Jag får sällan några chanser i spelsekvenser.

"De flesta över 30"

Det har skrivits att du är slut.

- Så är det väl alltid när man närmar sig 30. Sverige är otroligt åldersfixerat. Men tittar man internationellt så är de flesta över 30. Så länge kroppen hänger med och man är motiverad kan man hålla på länge.

Men perspektiven förändras.

- Själv tycker jag att man har varit med så mycket att man inte behöver tänka särskilt mycket. Förr var en fotbollsmatch allt i hela världen. Nu kommer man hem till barnen och efter en dag har man glömt förlusten. Förr kunde man gräma sig en vecka. Det är inte på liv och död längre.

Har du fortfarande saker du försöker utveckla?

- Ja, det är mycket små saker. Som att man vill göra fler mål. Den gång man inte vill utvecklas och inte tycker att det roligt är det nog dags att sluta. Man letar alltid efter den där perfekta träningen och den perfekta matchen.

"Jag trivs otroligt bra"

2003 bytte du från ett Djurgården som slåss om guld till ett Sundsvall som krigar för fortsatt allsvenskt spel. Man kan tycka att det låter tråkigt.

- Ja, men samtidigt hade det inte varit så roligt att sitta kvar där när alla andra spelare försvunnit. Jag spelade trots allt där för att vinna någonting. Har man inte de möjligheterna tycker jag inte att det är värt att sitta och inte trivas.

- Det hade varit skillnad om Djurgården hade behållit samma lag och satsat på kontinuiteten som jag tycker att man skulle ha haft.

Du trivs bra i Sundsvall.

- Jag trivs otroligt bra. Det är bara positivt. Det betyder väldigt mycket med det sociala, för Malins (sambo) skull också. Det är lättare att få barnvakt. Det tar fem minuter att åka och handla, i Stockholm tog det en halvtimme. Har man barn blir livskvaliteten mycket bättre. Sedan är det ju roligare att kunna åka ut i naturen än att sitta på Sergels Torg och titta på duvorna.

Det finns också fler skillnader.

- Här lever man tätare inpå de som är engagerade. Går man på stan så stöter man på folk hela tiden som har synpunkter. I Stockholm var det lättare om det gick tungt. Det var inte så många som hade synpunkter när man gick på stan där.

Vad tror du om era chanser i år?

- Kan man komma på samma position som i fjol (sjua) har man gjort det bra. Med tanke på att vi har en ny tränare och nya spelare. Man måste försöka få in kontinuitet och inte behöva tänka på kval, så man hela tiden kan tänka på nästa säsong.

Att tro på topplacering i år är nog att hoppas på för mycket.

- Det kan ju gå. Men ska en klubb som Giffarna vara med bland de tre, fyra bästa ska allting klaffa med skador och avstängningar. Och chanserna ska sitta. Allting är möjligt, men ju mindre klubben är desto mer tur handlar det om, säger Patrik Eriksson-Ohlsson.

Tiokampen, gren 4: Luftwaffe

Tilldelas den spelare dominerar luftrummet på sina egna villkor, så väl offensivt som defensivt, och som trivs bäst på hög höjd.

6 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I morgon bedömer vi: Allsvenskans trollkarlar.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM