Glöm Ba - här är Bah

Halmstad har hittat ett nytt fynd: En fantastisk spelare

FOTBOLL

HALMSTAD

Allsvenskans bäste Ba kanske inte är Ba utan Bah.

Alphajor Mamadu Bah, 28 - ännu ett fynd av Halmstads BK.

- En fantastisk spelare, säger HBK-tränaren Janne Andersson.

Foto: BILDBYRÅN
Vilken är allsvenskans bäste Ba(h) - Halmstads Alphajor Mamadu Bah eller Djurgårdens Ibrahim Ba?

Den halländska klubben har en sällsynt förmåga att hitta de okända talangerna. Under många år var det den svenska marknaden som söktes igenom och där HBK hittade fynden.

Nu gör föreningen samma sak internationellt.

Till raden med senare års namn som Zvirgzdauskas, Preko och Sypniewski kan läggas till Bah.

Den offensive yttermittfältaren visade i genrepet mot Häcken i går att han kan bli ett sensationellt nytillskott i allsvenskan. Bland annat slog afrikanen inlägget till Patrik Ingelstens 1-1-mål.

- Jag har bara varit här i ett par veckor och försöker lära mig sättet man spelar på i Sverige. I Kina behövde jag inte bry mig om defensiven, säger han.

Spelaren med rötterna i Sierra Leone har en märklig karriär. Som 15-åring hamnade han i belgiska Lokeren, sedan gick flyttlasset till Sydkorea och senast har han spelat fem säsonger med kinesiska Xiamen Red Lion.

- Vi tog hit honom på prov, men Janne (tränaren) och de andra ledarna såg direkt att det var en bra spelare. Han var till och med bra på grus, säger Halmstads ordförande Bengt Sjöholm.

Så HBK kontrakterade Bah, som har spelat 16 landskamper för Sierra Leone.

- Han är en fantastisk fotbollspelare. Kan vi utnyttja hans kvalitéer på rätt sätt så blir det jättebra. Då har vi många sätt vi kan anfalla på, säger Janne Andersson.

Nu återstår att se vilken Ba(h) som är bäst i allsvenskan. Betydligt mer uppmärksamhet har ju Djurgårdens värvning av Ibrahim Ba fått.

- Är han här i Sverige? undrar Bah förvånat.

- Han är ju en stor spelare. Spelade han inte med AC Milan? Det ska blir roligt att möta honom i allsvenskan.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM