14 TRÄNARE – 42 PÅHOPP

SPORTBLADET PROVOCERAR: SÅ SVARAR ALLSVENSKANS TRÄNARE PÅ ATTACKERNA

FOTBOLL

Blåvitt kommer spela ”Drillo-fotboll”, Zoran Lukic har lämnat Göteborg inom ett år och Janne Andersson är överskattad.

Eller har vi fel?

Sportbladets ROBERT LAUL och JOHAN FLINCK ringde upp samtliga allsvenska tränare och pekade på svaga punkter i repektive klubb.

Här är våra provocerande anfall och deras tuffa försvar.

Assyriska

José Morais

Du hade ingen aning om vad du gav dig in på när du tackade ja till Assyriska!

– (Skratt). Jag är ingen drömmare. Jag visste att jag inte hade samma resurser som de andra lagens tränare, men jag är inte rädd för svåra uppdrag. Men karaktären hos människorna i klubben har alltid varit att man är beredd att fajtas för sin sak.

2. 14 av 24 spelare i truppen är födda på 80-talet och alltså under 25 år. Visst, det lovar gott för framtiden, men det krävs mer rutin för att en nykomling ska överleva i allsvenskan!

– Jag har önskat mig spelare med erfarenhet, svenska. Men vi hittade inga på marknaden. Jag hade gärna velat ha Håkan Mild till exempel. Men jag kan inte vara ledsen för något jag inte har. Vi får fokusera oss på våra styrkor i stället.

3. Fyra av era hemmamatcher kommer att spelas på Råsunda. Det innebär att ni får 17 bortamatcher. Om inget annat, så kommer i alla fall det att sänka er.

– Visst spelar man hellre hem-ma än borta. Men med rätt inramning är Råsunda en underbar arena och förhoppningsvis ligger den inte allt för långt från Södertälje. Vi får glömma arenan och koncentrera oss på det resultat vi vill ha.

Djurgården

Kjell Jonevret

4. Du har en fin titel, headcoach/sportchef, men det är bara för att låta märkvärdig. Egentligen är du en helt vanlig konflyttare!

– Absolut. Att vara på planen är det roliga med det här jobbet. Titeln är ganska oviktig. Det enda den betyder är att jag får skiten när det går dåligt medan Lasse (Sandberg) och Stefan (Rehn) bara är tränare.

5. Ni saknar fortfarande en nummer nio som kan hålla i bollen och göra 10–15 mål/säsong!

– Vi har två alternativ, Sören Larsen och Jones Kusi-Asare, som kommer att turas om lite. Om de gör nio mål vardera är jag nöjd.

6. Förutom Niclas Rasck – som är gammal och skadebenägen – har ni inga ytterbackar som håller allsvensk toppklass!

– I så fall har svensk fotboll stora problem eftersom Fredrik Stenman spelar i U21-landslaget. Vad gäller Matias Concha tycker jag han har gjort en jäkla bra vinter. Även Tomas Backman håller bra allsvensk klass.

Elfsborg

Magnus Haglund

7. Föreningen har satsat 12 miljoner på Anders Svensson. Du vågar aldrig peta honom om han är i dålig form eftersom han ska dra publik till er nybyggda arena vilket kommer att skapa dålig stämning inom gruppen!

– Anders kommer även de perioder han är dålig att få spela sig i form igen. För att peta honom måste han vara väldigt dålig väldigt länge. Jag är inte orolig att det skapar dålig stämning. Det får vi i så fall ta då.

8. Inga mål från anfallare under träningsmatcherna. Det problemet lär ni dras med i allsvenskan också, och i längden håller det inte att bara mittfältare gör mål!

– Vi kommer inte att spruta in mål, det kan jag hålla med om. Men vi gjorde vi 25 i fjol, nu tror jag på 35. Samuel Holmén gjorde fyra i fjol, han gör åtta i år. Anders Svensson hinner göra fem på sina matcher och sedan blir det ett backmål på en fast situation mer än i fjol.

9. Ni spelar era hemmamatcher på konstgräs. Fotboll ska spelas på riktigt gräs!

– Ja, det stämmer– om man kan uppbringa en plan som håller bra kvalitet hela året. Men det har vi inte förutsättningar för. Vi hade bra plan två månader i fjol. Nu får vi spela på jämnt och fint underlag hela säsongen vilket är kanon.

Gefle

Per Olsson

10. Gefle har varken spelarmaterialet, organisationen eller publikförutsättningarna för att lyckas i allsvenskan!

– Vad gäller publiken återstår det att se. Det är första gången på 20 år vi är uppe. Problemet är vår arena som är liten (6000). Organisationen växer hela tiden och fungerar ganska bra. Och vi tror på våra spelare.

11. Ni har ingen målvakt som håller allsvensk klass!

– Just nu har vi tre bra målvakter. Mattias Hugosson och Gerhard Andersson har spelat många år på superettan-nivå. Vi har en målvakt som är tredjemålvakt i 86-landslaget (Martin Sundström). I alla fall någon av de kommer att hålla bra i allsvenskan.

12. Du saknar rutin som allsvensk huvudtränare. Det är knappast vad en nykomling behöver!

– (skratt) Saknar rutin? Jo, men jag har ändå en viss rutin. Det återstår att se vad laget behöver. Vi tror på oss själva, både spelare och ledare.

IFK Göteborg

Arne Erlandsen

13. Ni är alldeles för beroende av Håkan Mild som är skadebenägen. Utan Mild är Blåvitt ett mittenlag eftersom ni inte har någon som kan ersätta honom!

– Det kan hända att det var så i fjol. Jag hoppas att vi ska undvika det i år. För det första genom att Håkan inte blir skadad. För det andra genom att ha spelare som kan ersätta honom, till exempel Sebastian Johansson.

14. Stefan Selakovic är lovad en plats som anfallare, annars hade han inte valt att gå till IFK. Nu måste du sätta George Mourad på bänken, trots att han egentligen passar bättre ihop med Peter Ijeh!

– Stefan kom hit för att kämpa om en anfallsplats. Men allt kan hända i fotboll och vi kan hamna i en situation där någon får spela i en annan position än det från början var tänkt. Dessutom; ska man lyckas i allsvenskan måste man ha fyra bra anfallare.

15. Du spelar ”Drillo-fotboll” vilket inte kommer att uppskattas av IFK-supportrarna!

– De matcher vi spelat hittills har visat att det påståendet är fel. När ”Drillo-fotbollen” fungerar är det många element i den som är mycket bra. Men när den inte fungerar är den tråkig att se på, det håller jag med om.

Halmstad

Janne Andersson

16. Utan Markus Rosenberg och Sharbel Touma är HBK ett lag för mitten. Ni har haft lång tid på er, ändå har ni inte lyckats ersätta dem!

– Jag håller med om att vi kan vara ett lag för mitten av tabellen som det ser ut i dag. När det gäller våra nyförvärv – Gunnar Thorvaldsson (anfall), Martin Fribrock (mittfält), Mamadu Ba (mittfält), Dzianis Sashcheka (mittfält) – vill jag avvakta med att utvärdera dem. Men samtliga tillför kvaliteter som vi saknat.

17. Er målvakt Conny Johansson, 33, darrade i fjol och har inte blivit yngre!

– Conny har en fantastisk förmåga att vilja utvecklas hela tiden. Han har för mig tagit ett stort steg framåt sedan förra säsongen då jag inte tyckte att han sviktade.

18. Du har beskrivits som en ”comming man” inom tränar-yrket av stora europeiska fotbollsmagasin. Det är en grov överdrift, du har ju inte vunnit något ännu och kommer inte att göra det i år heller!

– (stort skratt) Behöver jag kommentera det? Ni får tycka precis vad ni vill om mig. Men det är givetvis roligare när det är positivt.

Hammarby

Anders Linderoth

19. Ni har efter tre års letande fortfarande inte funnit en anfallare som kan göra 10–15 mål/säsong!

– Det kanske kan hända men vi hoppas att vi har fler gubbar som kan göra mål. Sedan tycker jag nog att vi har spelare med den kapaciteteten; Björn, Pablo, Furuseth-Olsen och Micke Andersson. Men det gäller göra målen också!

20. Tolv spelare har kontrakt som går ut till hösten och riskerar att stängas av om de inte förlänger. Detta är en tickande bomb och ett störande moment för spelare och ledare!

– Nej, det är det inte. Alla har fått kontraktsförslag och det är i full gång. Jag har pratat med nästan allihopa och tror inte det kommer att störa oss. Sedan är det konstigt att du räknar med Erik Fischbein. Han skrev ju bara ettårskontrakt?

21. Det här är din sista chans i Hammarby. Blir ni inte topp tre i år, då får du gå!

– Det kan mycket väl hända. Topp tre kanske är att ta i men... det är resultat som gäller i den här branschen. Som tränare är jag medveten om att jag jobbar under de premisserna.

Helsingborg

Peter Swärdh

22. Med Jesper Jansson försvann era chanser att bli ett topplag!

– Fel. Dels har vi en väldigt stark, central besättning med Atiba Hutchinson, kanadensisk lanslagsman, Eldin Karisik, U21, och Andreas Dahl, U21. Dels har vi ambitionen att ersätta Jesper under det här året även om vi inte lyckades under det här transferfönstret.

23. Det tar tid att spela in en helt nytt spelsystem (4–2–3–1). Resultatet kommer först nästa säsong!

– Vi har jobbat konsekvent sedan januari månad med alla spelare på plats. Träningsmatcherna har gett signaler om att spelsystemet i stora delar sitter även om det finns mycket utveckling kvar.

24. Ni saknar yttrar som håller hög allsvensk klass!

– Det är en realitet att vi tappat Mattias Lindström. Men vi spelar annorlunda i år, med större flexibilitet för våra kantsspelare. Dessutom tror jag ni underskattar Fredrik Svanbäck (ny från FF Jaro). Han kan bli en av våra starkaste spelare och kan spela både till höger och vänster.

Häcken

Stefan Lundin

25. Ni har bra målvakt, bra backlinje, bra mittfält – men anfallet med ”Långås” och Dioh Williams håller inte i allsvenskan!

– Då menar jag att de gör det. Dessutom har vi Mattias Andersson och Daniel Larsson. ”Långås” har bevisat att han gör mål i allsvenskan (senaste i september 2003), Dioh Willimas vet vi inte ännu men jag anser att han håller klassen.

26. Ni kommer inte få ihop ett publiksnitt på över 5000 personer vilket är alldeles för dåligt!

– (skratt) Det är ju svårt för mig som tränare att kommentera. Men jag hoppas att vi kommer över 5000. Det blir en intressant fråga att se om vi lyckats, marknadsavdelningen håller just nu på med en massa bra aktiviteter.

27. Det var fel att placera ex-utlandsproffset Stig Töfting, 35 – som spelat innermittfältare hela sin karriär – som högerytter så tätt inpå allsvenskapremiären. Nu fick ni en konflikt som stör inför seriestarten!

– Stig har spelat högermittfält tidigare, i Århus. Dessutom ser vi honom inte som högerytter, utan längre in i planen, för att få en centrering av mittfältet. Att det uppstår en dynamisk process i en klubb tätt in på premiären behöver inte vara negativt. Det kan tvärtom vara ganska bra att det händer något och inte bara lunkar på.

Kalmar

Nanne Bergstrand

28. Andra året är alltid svårast. Och ni har inte förstärkt laget, bara värvat från lägre divisioner. Alltså blir ni sämre i år!

– Det enda som stämmer i det påståendet är att man inte tror att man behöver ta i lika mycket andra året. ”Social maskning” som det heter på psykologispråk. När det gäller nyförvärv/förluster kan man säga att vi har ungefär ”samma” lag, fast brassarna är ytterligare integrerade och blir ännu bättre.

29. Istället för att satsa på egna talanger så hämtar ni gubbe efter gubbe från Brasilien. På sikt är det ett hot mot svensk fotbolls utveckling!

– Tvärtom. Att få fram fler förebilder i teknik och spelsinne är de här viktiga. Det betyder att våra förutsättningar att få fram fler egna talanger till den här regionen ökar.

30. Du är en av allsvenskans mest erfarna tränare och respekterade tränare – men du har aldrig vunnit något!

– Nej, men framgång kan mätas på olika sätt. Jag har fört upp Kalmar FF till allsvenskan två gånger, och jag var den senaste tränaren som tog ett svenskt lag till Champions League.

Landskrona

Mats Jingblad

31. Ni saknar ledartyper och vinnarskallar i Bois!

– Det är egenskaper som alla svenska lag skriker efter, inte bara Landskrona. Men vi har många unga spelare som vi hoppas ska kunna ta det ansvaret. Jonas Olsson, bland annat, men även Pontus Segerström och Gustaf Andersson, som är nya. Under året tror jag de kommer bevisa att du har fel.

32. Du har inte lyckats hitta en bra roll för Jörgen Pettersson. Hans kvaliteter kommer inte till användning!

– Jörgen har kvaliteter som vi försöker utnyttja. Men det är inte alltid så jättelätt, se på Tom Prahl i Malmö som försöker hitta en roll för Afonso. Samtidigt måste spelaren också upp till bevis så om du menar att det bara är mitt fel får det stå för dig.

33. Jon Jönsson har inte erfarenhet nog för att du ska kunna bygga spelet runt honom som du planerar!

– Det är ett påstående som är väldigt lätt att slänga ur sig när man pratar om en kille som är 21 och spelar i U21-landslaget. Men vi tror han har de kvaliteterna. Erfarenheten får han med tid och ålder. Det saknas givetvis lite rutin men ju mer han spelar, desto mer rutin får han.

Malmö FF

Tom Prahl

34. Markus Rosenberg blir såld till sommaren. Då får du bygga om hela anfallsspelet från grunden!

– Nej. Ser vi att Markus går bra under våren kommer vi att agera och kanske köpa något nytt. Sedan har vi fler forwards att tillgå. Det är helt främmande för oss att bygga om anfallsspelet.

35. För att få plats med Afonso och Chanko i startelvan väljer du att spela utan offensiva yttrar. Det kommer bli lätt för motståndarna att försvara sig mot er!

– Nej. I dagsläget använder vi dem på kanterna. Om Afonso spelar på kanten anser jag att han i allra högsta grad är en offensiv ytter. Tycker de att det är lätt att försvara sig mot honom då så är det väl trevligt, men de tror jag inte de tycker.

36. Malmö ville egentligen byta tränare till i år men hittade ingen så du fick vara kvar!

– Det kan inte jag svara på. Det får du fråga herrar Madsen och Borg om. Men när det i höstas började vända och bli bra, men spekulerades, uttalade spelarna sitt förtroende och då var beslutet enhälligt.

Gif Sundsvall

Jan Halvor Halvorsen

37. Det tar tid att spela in en helt nytt spelsystem (4–2–3–1). Resultatet kommer först nästa säsong!

– När det gäller spelsystem så handlar mycket om kontinuitet. Sälvklart kommer spelarna vara mycket mer bekanta med vårt sätt att spela nästa år än de är nu, efter tre månader. Vi ska försöka att vara bra redan nu, men det kommer att ta tid.

38. Spelsystemet är dessutom inte anpassat efter spelarmaterialet. Ni har ont om bra mittfältare men ska spela med fem man på mitten. Ni har många bra anfallare, men ska bara spela med en forward!

– Din bedömning är fel, min kära vän (skratt). Vi spelar med två mittfältare och fyra forwards. Två mittfältare centralt, två yttrar, en spets och en släpande forward i en fri roll.

39. I fjol var ni länge indragna i bottenstriden och ni har inte lyckats förstärka laget. Det blir nedflyttningsstrid i år igen!

– Vi här uppe i norr blir alltid tippade i botten. Men det är riktigt det du säger, vi var nära att åka ur i fjol och även året innan. För mig som ny tränare är målsättningen att ta ett steg vidare och undvika bottenstriden.

– Det är svårt för mig att jämföra årets trupp med fjolårets. Joel Cedergren är borta men vi har fått in Donatas (Vencevicius) som är en mer kreativ spelartyp.

Örgryte

Zoran Lukic

40. Du har infört ett helt nytt spelsystem. I fjol blev det kval och det kommer ta tid innan det nya systemet sätter sig. Öis kommer att åka ur!

– Nej. Det finns alldeles för många duktiga spelare i det här laget för att åka ur. De har dessutom höjt sin fysiska status och accepterat det nya sättet att spela. Vi är inte färdiga än, men vi är tillräckligt bra för att inte åka ur.

41. Ni saknar tuffa ledartyper i truppen. Ändå har du gjort uttalanden som ”vi har för många mammas pojkar i laget”. Du sänker ju spelarna innan allsvenskan börjat!

– Nej. För att bygga upp något nytt måste man rasera allt gammalt. Vi har spelare som står upp och är tuffa nog att bära det här laget genom allsvenskan. De blir tuffare och tuffare undan för undan och har inga problem med sådana uttalanden.

42. Du trivs inte i en liten stad som Göteborg. Ett år, sedan har du flyttat tillbaka i Stockholm!

– Nej. Jag har ett tvåårskontrakt som jag tänker fullfölja. Sedan är Göteborg mycket trevligare stad än jag trodde. Jag börjar bli till åren och måste lugna ner mig. Då passar det bra att bo i en liten stad som Göteborg.

Robert Laul, Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM