”Låt tusen bollar rulla. Nu är det vår!”

Sportbladets Lasse Sandlin chattade med läsarna inför fotbollsallsvenskan

FOTBOLL

I dag chattade Sportbladets fotbollskrönikör Lasse Sandlin med läsarna på sportbladet.se.

Här är alla frågor - och alla svar.

busiga börje säger: Tjena Lasse! Vad tror du om skillnaderna i Elfsborgs spel under våren (utan Svensson) jämfört med hösten (med Svensson)?

  Lasse Sandlin säger: Jätteskillnad – bör det väl vara. Men risken är naturligtvis att elfsborgarna går och väntar på Messias och inte inser faran. Man måste ta lite poäng även innan Anders kommer. Elfsborg i år ett typiskt mittenlag – med varning nedåt!

hmhh säger: Tja! Vad tror du om Sören Larsen kommer han och göra många mål som många tror?

  Lasse Sandlin säger: Får Sören Larsen bara vara frisk och hel så kommer han att göra många mål. Kjell Jonevret tror på dansken. Det gör jag också efter att ha sett honom i en träningsmatch.

Michael Jackson säger: Tja! Vilket lag tror du vinner allsvenskan och varför?

  Lasse Sandlin säger: Svaret är föga originellt: Malmö FF – för att Tom Prahl har bästa truppen. Liksom de flesta krönikörer i detta ämne önskar jag att jag haft ett annat mer överraskande svar att komma med. Men, tyvärr – fotbollen är ofta logisk.

Erik säger: Hej Lasse, vilket tränare får gå först under året??

  Lasse Sandlin säger: Jag hoppas att ingen allsvensk tränare tvingas sluta sitt jobb. Vill du ändå ha ett namn så är väl Assyriskas José Morais en lågoddsare. Men jag hoppas jag har fel.

Hugo säger: Hej. Hur tror du att lagen från Norrland alltså Gefle o Sundsvall kommer att klara sig i år?

  Lasse Sandlin säger: Du kan kolla mitt tips i vår allsvenska bilaga, ute till försäljning idag och i morgon: 14) Gelfe och 11) Sundsvall. Klarar sig Sundsvall beror det som vanligt på en viss Fredrik Sundfors. I övrigt ser man klena ut.

Magnus säger: Vilket av De allsvenska lagen spelar mest attraktiv fotboll?

  Lasse Sandlin säger: Svår fråga. I sina bästa stunder är det bara vatt välja på Malmö, Halmstad, Helsingborg och Hammarby. Förmodligen en fråga om dagsformen.

Rocky säger: Tjenare Lasse! Har alltid gillat ditt flitiga citerande och ditt grävande i gamla fakta. Har du det i huvet eller slår du mycket i böcker?

  Lasse Sandlin säger: Inte mycket i huvet ska du veta. Men Aftonbladet har Sveriges bästa arkiv, så har jag en idé ringer jag bara till Staffan, Roland eller Kristin – så letar dom upp det exakta. Viktigt med citat nämligen: att dom är exakta.

Krister säger: Hur tror du Ibrahm Ba kommer klara sig i Sverige?

  Lasse Sandlin säger: Mycket spänd på hur Ba ska klara sig. Är han lika seriös som han ger intryck av, så kommer han att klara sig bra. Liksom Djurgården. Men det är trots allt åtta år sen han var omslagspojke på World Soccer...

Martin P säger: Hejsan! Tror du att vi får se Degerfors i allsvenskan igen? De är ju äntligen på väg uppåt!

  Lasse Sandlin säger: Självklart! Jag putsar mitt Degerfors-märke och njuter till att börja med av att man är tillbaka i Superettan. En av höjdarna i mitt fotbollsliv: när jag var Boll-Kalle bakom legendariske målvakten Magnus "Skjorta" Bergström då Degerfors tackade för Hofors-Lasse Eriksson med en match på Finnåsenn i Hofors. Det du!

Mobbe säger: Vad krävs för att Allsvenskan ska få fram lag som kan konkurera ute i Europa?

  Lasse Sandlin säger: Att en satsning som den Malmö FF nu genomför lyckas. Att man har starka importer (som Alves), får tillbaka som varit ute i Europa (som Andersson, Andersson och Osmanovski) innan dom är helt slut och att man har ynglingar i början av karriären (som Rosenberg). Tyvärr är chanserna inte särskilt stora att det lyckas.

Anders säger: Vilka talanger och stjärnskott i årets allsvenska tror du kan ha en chan att ta plats i en VM-trupp 2006?

  Lasse Sandlin säger: Ganska många: Markus Rosenberg, Kalle svensson, Björn Runström, Petter Andersson, Tobias Hysén, Eldin Karisik, Dusan Djuric och Samuel Holmén. Bara att komplettera med några proffs...

Fotbollstokig säger: Vem är allsvenskans bästa spelare?

  Lasse Sandlin säger: Niclas Alexandersson var det ifjol. I år Teddy Lucic kanske.

Lars säger: Vem är allsvenskan bästa målvakt?

  Lasse Sandlin säger: Fredrik Sundfors. Utan konkurrens.

gaaaah! säger: Har Töfting en framtid i Häcken?

  Lasse Sandlin säger: Det verkar väl osäkert, va? Slår han inte ut varken Jesper Ljung eller Dulee Johnson som central mittfältare säger det en hel del om vilken fotboll Stefan Lundin vill spela. Det kanske vi ska vara glada åt. Men visst kommer även Töfting att få spela. Ett lag består av fler än de 11 från start...

Freddan säger: Vem hade du valt: Tom Prahl eller Zoran Lukic?

  Lasse Sandlin säger: Det beror på hur spelartruppen ser ut. Prahl var ju märkbart skakad ifjol när det gick lite snett bland stjärnorna. De incidenterna hade Zoran klarat bättre. Men rent generellt tar jag – Tom Prahl.

Henrik säger: Det kryllar av klassiska lag i Ettan iår: Degerfors, AIK, Öster, Norrköping.. Ska Allsvenskan utökas med något lag och vilket/vilka skulle du helst se gå upp?

  Lasse Sandlin säger: Jag var, i höstas, för att man skulle utöka till 16. Med omdebatterade Örebro plusa det Norrköping som låg närmast till. Men nu finns ingen anledning. Vilken trevlig serie Superettan blir i år!

Magnus säger: vad tycker du om att införa målkameror??

  Lasse Sandlin säger: OK, om man begränsar det till en enda fråga: var hela bollen över mållinjen? Alltså om det är mål eller inte. Inga andra kamerasituationer.

Kenta säger: Vilket lag kommer att överraska i årets allsvenska, samt vilken spelare kommer att bli årets utropstecken.

  Lasse Sandlin säger: Överraskning eller inte – men jag tror att Helsingborg kommer att gå bra i år. Häcken borde också kunna överraska. Och Hammarby, som jag se i genrepet om några timmar, har ju börjat säsongen i stort stil. H-lagen, alltså!

Nedvedjunior säger: Tjenare Lasse! Vem tror du vinner årets skytteliga?

  Lasse Sandlin säger: Kevin Amuneke, Landskrona – eller Markus Rosenberg, Malmö. En skåning i alla fall

Markus säger: Hur står sig dagens Malmö gentemot IFK Göteborg ifrån tidigt 90-tal?

  Lasse Sandlin säger: Det är bara att kolla internationella resultaten, även om jag inte minns om IFK nånsin mötte York. Chanslösa, alltså – så chanslösa som man egentligen aldrig är i fotboll. Men minns resultaten: 2-1 och 1-1 mot Barcelona, 3–1 mot Manchester United, 1–0 och 1–0 mot Galatasaray, 1–0 mot Porto, 3–1 och 3–0 mot PSV...

Elin säger: Blir du aldrig trött på all fotboll?

  Lasse Sandlin säger: Vilken fråga! Hur ska man kunna bli trött på fotboll en sån här vacker vårdag, när koltrastarna kör sina Charlie Parker-fraser och krokusen sticker upp i gräsmattorna – men jag faktiskt ännu inte hittat nån tussilago. Nej, låt tusen bollar rulla. Nu är det vår!

fotbollstokig säger: Vem tror du blir första allsvenska spelare att bli proffs i år?

  Lasse Sandlin säger: I och för sig är dom väl proffs allihop numera. Men om du menar vem som blir den förste att sticka utomlands när tid gives... Rosenberg vore väl ett logiskt tips, alltså tar jag inte det. Utan: ELDIN KARISIK, den snabbe och osedvanligt begåvade mittfältaren i Helsingborg.