Värvningarna som gör allsvenskan SUPERHET

1 av 4 | Foto: Peter van den Berg
Anders Svensson Ålder: 29. Position: Mittfält. Landskamper: 56 A. Klubb: IF Elfsborg. Värvare: Sportchef Stefan Andreasson. Prislapp: Runt tolv miljoner kronor i sign-on bonus. En månadslön på cirka 60 000 kronor exklusive bonus. Total kostnad för fem år omkring 15 miljoner kronor. Därför gör han allsvenskan roligare: Anders Svensson är nyckelspelare i Sveriges landslag, förhållandevis ung och en underhållande spelartyp.
FOTBOLL

Fem föredettingar som valde allsvenskan när ingen annan ville ha dem?

Eller fem klubbchefer som lyckades med det omöjliga?

Åsikterna går i sär men en sak är säker - allsvenskan 2005 är den stjärntätaste någonsin.

Här är klubbchefernas egna ord om hur det gick till.

Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson om hur värvningen av Anders Svensson blev verklighet:

Hur började det?

- Jag och Anders har ju pratat sedan den dag han lämnade Elfsborg om att någon gång komma tillbaka. Jag har hela tiden tyckt att han borde fått chansen i en liga som passar honom bättre än Premier League, säger Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson.

- Någon gång efter sommaren (2004) började Anders följa våra matcher mer aktivt och sa vid något tillfälle att "det är klart det kan vara ett alternativ att flytta hem".

När förstod du att han menade allvar?

- Jag fick ett sms av honom 4 december: "Du, jag har funderat på det där erbjudandet och det låter intressant".

- Och jag tänkte: "Vad fan har jag nu sagt?" (skratt).

- Vi hade pratat en del under hösten och jag förstod inte exakt vad Anders menade. Men jag förstod att nu kan det verkligen bli Sverige. Nu måste vi börja bli mer konkreta och komma med ett ordentligt erbjudande.

Hur gick ni vidare?

- Jag pratade med Thomas Nyberg (klubbdirektören) och Bosse Johansson (i styrelsen) och även tränarna (Magnus Haglund och Peter Wettergren).

- Jag i min roll som sportchef var kanske lite mer entusiastisk men det landade bra hos de andra. Från

4 december till sista finansiären skrev på var det ett "dygnet runt"-arbete.

- Det svåra var ju att hitta finansiärerna. Tolv personer satsade pengar via ett andelsförfarande. De tjänar inget, men i bästa fall får de tillbaka sina satsningar. Sex andra personer skänkte ansenliga summor.

- Till slut fick vi in hela summan (12 miljoner kronor).

När förstod du att Anders verkligen skulle komma?

- Två timmar innan landskampen mot Frankrike ringde Anders och sa "Kan vi ta den där presskonferensen i morgon?".

Vad tänkte du då?

- Varför ringer du nu? Du ska ju ut och möta Vieira och kompani (skratt).

Varför blev det just Elfsborg för Anders, tror du?

- Många har ju i efterhand undrat "Vad i helvete ska Anders Svensson i Borås och göra?" Men Anders känslor var äkta. Anders har värderingar som kanske inte finns kvar så mycket. Det behöver inte vara storstäder och titlar som många andra väljer klubb efter.

- Elfsborgs varumärke bygger på att vi hanterar våra spelare schyst. Vi har inte haft ett enda Bosman-fall hittills. Vi ser gärna att våra spelare blir proffs i bra klubbar. Men den dagen de vänder hemåt ska Elfsborg vara ett naturligt val. Det tycker jag att Anders Svensson-exemplet visar.

- Sedan handlade det om tajming. Anders förstod att vi hade ett intressant lag, ett spännande ledarskap och framför allt en helt ny arena. Skulle han komma hem någon gång, så var det nu.

Häckens sportchef Carl Fhager om hur drämvärvningarna av Stig Töfting och Teddy Lucic blev verklighet:

Hur började det?

- Vi satt på lunchen i början av december och såg en artikel i tidningen om att GIF Sundsvall var intresserade av Stig Töfting. Det var precis efter den där julfesten. Då sa ordföranden Åke Nilsson: "Ska du inte ringa om honom, Carl?". Så jag slog en signal till hans agent (Karsten Aabrink). Han återkom efter några dagar och meddelade att Stig tyckte att Häcken lät intressant, säger Häckens sportchef Carl Fhager.

När förstod du att det kunde gå vägen?

- Först trodde man inte det fanns på kartan. Men sedan när Stig öppnade upp var det ju bara att köra. Då förstod jag ganska snabbt att det kunde lösa sig.

Hur gick ni vidare?

- Planen förankrades tydligt i styrelsen, det var ju ingen okontroversiell värvning"

- Jag talade mycket med Stefan (Lundin, tränaren). Jag talade också med spelarrådet för att höra hur de ställde sig till Stig Töfting. Och de hoppade högt av glädje (skratt), de ville ju ha ett bra lag.

Varför blev det just Häcken för Stig, tror du?

- En viktig orsak var nog att det går direktflyg mellan Göteborg och Århus där hans fru och tre barn bor kvar.

- För oss var det viktigt att visa vad Häcken är. Vi är ingen glamorös klubb i alla avseenden. Därför bjöd vi hit Stig och visade honom Rambergsvallen och vår träningsplan. Då hade han precis hälsat på Thomas Gravesen i Real Madrid, och kom direkt från Bernabeu till Fjärdingsplan" (skratt).

- Men som person är han väldigt opretentiös och jag tror att han uppskattade vår ärlighet. Sedan tror jag han gillade vår dröm om att försöka etablera oss i allsvenskan och såg fram emot att hjälpa till att förverkliga den.

När förstod du att det var klart?

- Vi lyckades ju hålla det hemligt ganska länge vilket var viktigt för Stig. Det läckte ut några dagar innan allt var påskrivet, och då kände jag mig rätt säker.

Värvningen av Lucic

Hur började det?

- Med en telefonkontakt i mitten av oktober, säger Häckens sportchef Carl Fagher.

Vad fick dig att ringa samtalet?

- Det var en drömvärvning för hela Häcken. En ordinarie landslagsman, Hisings-bo från början, som funderade på att flytta hem från proffslivet. Även om vi insåg att det inte var någon enkel värvning var det ingen tvekan om att vi skulle undersöka möjligheterna.

När förstod du att det kunde gå vägen?

- Redan från början sa Teddy att "det här låter helt klart intressant". Teddy är en väldigt ärlig och öppen person, inte någon som trixar och spelar spel. Då förstod jag att Häcken var med på banan, vilket gjorde att vi bestämde oss för ett seriöst försök.

Hur gick ni vidare?

- Tillsammans med styrelsen diskuterade vi fram en ekonomisk ram. I mitten av november träffade jag Teddy på ett café i Linnestaden där jag presenterade kontraktsförslaget. Teddy var ärlig och sa att Blåvitt också var intresserade, att Malmö var intresserade plus en engelsk och en tysk klubb, men att han skulle fundera över vårt förslag.

Varför blev det just Häcken för Teddy, tror du?

- Jag hade en kontinuerlig kontakt med honom via telefon under hela resan. Jag ringde och informerade när Stefan Lundin blev klar som tränare, när vi värvade David Marek...

- För en landslagsspelare kan det vara en mental barriär att gå till Häcken. Under våra samtal försökte jag bryta upp den. Inte genom att skönmåla utan kontinuerligt informera om laget och klubben och våra målsättningar.

- En annan viktig detalj; vi var ganska tidigt på banan vilket fick Teddy att jämföra övriga förslag med det vi redan presenterat i detalj.

När förstod du att det var klart?

- En vecka innan det offentliggjordes ringde han och frågade om dagisplatser i området. Då förstod jag att han definitivt skulle hem till Göteborg. Sedan ringde han några dagar senare och sa "Det blir la Häcken" (skratt).

- Men hundra procent var jag inte förrän kvällen före, när vi bestämde att vi skulle träffas dagen efter för att skriva kontrakt.

Djurgårdens klubbdirektör Bo Andersson om ”supervärvningen” av Ibrahim Ba:

Hur började det?

- Jag hade nämnt för en holländsk agent att vi letade efter en högerforward, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson.

- Agenten, som vi fick kontakt med när vi värvade Geert den Ouden, hade hört av en

läkare som jobbat i både Ajax och Milan, och som blivit personlig vän med Ibrahim Ba,

att Ba hade problem i Turkiet och ville pröva något nytt.

Agenten föreslog Ibrahim Ba, en världsspelare

i slutet av 1990-talet. Vad svarade du?

- "Visst, fixar du honom, klart han får komma och provträna" (skratt). Det var inget man tog på allvar då.

Hur gick ni vidare?

- Agenten hörde av sig några dagar senare och undrade när flygen gick.

- Bosse (Lundquist, ordförande) och Kjelle (Jonevret, tränare) blev ganska snopna när jag berättade det.

- Och vi blev nog ganska snopna allihopa när "Ibou" väl kom. Vilken otrolig människa! Första dagen var han med och hoppade plint i två timmar.

När förstod du att han skulle välja Djurgården?

- Vi tänkte ju hela tiden att "Någonting måste vara fel. Varför vill Ibrahim Ba hit? Vi måste hitta nån jävla skit".

- Men vi har inte hittat nåt än i dag. Han är ett fullblodsproffs. Ett föredöme som kommer att lära våra unga killar vad som krävs för att komma ut i Europa.

- Jag fick ett sms när vi var i Sydafrika på läger där han skrev och tackade för allt och vilka trevliga människor vi var. Då förstod jag att det skulle bli Djurgården.

Varför blev det just Djurgården för Ba, tror du?

- Han hade det tufft i Turkiet. Han är svart, hade en tränare som inte ville spela med utlänningar och en klubb som inte betalade ut lönen på tre månader.

- Han ville komma till en förening med ordning och

reda, i ett land där han kunde börja ett nytt liv. I Sverige fick han dessutom tre månader att träna upp sig, och behövde inte gå rakt in och spela match.

- Han är smart, klok, ekonomiskt oberoende och har spelat i de stora ligorna. Jag tror att han kommer bo kvar i Sverige resten av sitt liv och bli en fantastisk ambassadör för Djurgården.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM