”Vi är bättre med Stefan”

Blåvitts klubbdirektör Mats Persson om värvningen av Stefan Selakovic:

FOTBOLL
Foto: BILDBYRÅN
Stefan Selakovic Ålder: 28. Position: Anfall. Landskamper: 9 A. Klubb: IFK Göteborg. Värvare: Klubbdirektör Mats Persson. Prislapp: Runt två miljoner kronor till Heerenveen. En månadslön strax under 100 000 kronor. Sign on-bonus runt miljonen. Total kostnad för tre år cirka 6 miljoner kronor. Därför gör han allsvenskan roligare: Stefan Selakovic var förr om åren en målspruta av rang. Starten i Blåvitt har visat att känslan finns kvar.

Hur började det?

- I oktober hörde jag med Kent Carlzon (agenten) om Stefan ville flytta hem. Jag förstod att det inte var omöjligt och okej - då var vi väldigt intresserade, säger Blåvitts klubbdirektör Mats Persson.

- Jag frågade Kent om det var någon idé att ringa och ligga på Stefan. "Nej, det behöver ni inte göra, han vet att ni är intresserade".

- Djurgården, Malmö och Halmstad ringde nog Stefan innan vi tog vår första personliga kontakt.

Hur mycket betyder det att du var nära vän med agenten?

- Ingenting, tror jag. Möjligtvis kan jag hålla mig á jour vad som händer. Jag kanske fick reda på först att Stefan var på väg hem. Men för Stefans beslut spelar det ingen roll. Han struntar väl i om jag och Kent känner varandra?

Hur gick ni vidare?

- Från början hade vi ju ingen tränare för 2005 men så snart Arne (Erlandsen) blev klar tog vi kontakt med Stefan via telefon. Vi var aldrig nere och träffade honom.

- Heerenveen var inte motståndare till att släppa Stefan. Prislappen (cirka två miljoner enligt uppgift) sattes innan han valde klubb. Vi betalade varken mer eller mindre än vad till exempel Djurgården skulle fått betala.

- Agenten har i det fallet en viktig uppgift att förklara för klubben att "Ska ni få spelaren såld krävs det nog en prislapp på honom. Ingen svensk klubb vågar börja förhandla om det sedan visar sig att han kostar tio miljoner".

Varför blev det just Blåvitt för Stefan, tror du?

- Stefan fick ju dåligt med speltid i Heerenveen och kände inget förtroende från tränaren. Han satt på bänken, gjorde kanoninhopp, men nästa vecka satt han på bänken igen. Det spelade ingen roll vad han gjorde, han fick inte spela ändå.

- I det läget var det väldigt viktigt för oss att förklara hur gärna vi ville ha honom. Vi tryckte på att Blåvitt skulle bli ett bättre lag om Stefan kom till oss. Framför allt Arne förklarade för Stefan att han såg honom som anfallare - även om det aldrig går att lova något till hundra procent.

- Sedan är han ju från Varberg och hade blåvita sympatier sedan tidigare har jag läst i någon tidning " (skratt).

Robert Laul