UPPDRAG: NYTT KONTRAKT

En portugis ska gör allt för att Assyriska ska undvika plats 13 & 14

FOTBOLL

José Morais är tränaren som inte kan motstå en utmaning.

Nu har han tagit steget från den portugisiska andradivisionen till Assyriska och allsvenskan.

- Jag är en student i fotboll, säger han.

Foto: MATS STRAND

Den 39-årige portugisen har bara varit professionell tränare i tio år. Men han har redan samlat på sig en hel del rutin - och massor av intryck.

José Morais har hittills under sin resa tränat ungdomslag i Benfica, varit assisterande tränare i storklubbens A-lag, coachat bundesligalaget Schalke 04:s

B-lag, tränat tyska division 3-laget Dresden, arbetat som teknisk direktör på det portugisiska fotbollsförbundet och varit manager i Santa Clara.

Morais flyttade norrut

Nu har fotbollen fört José Morais norrut, till Södertälje och en allsvensk nykomling.

- Jag är glad över att vara här. Nu får jag jobba med fysiskt starka spelare, som har bra mentalitet och som är passningsskickliga. Det är den spelartypen som jag alltid har velat arbeta med, säger han.

Jämfört med de flesta allsvenska tränare har José Morais minst sagt en annorlunda bakgrund. Den bakgrunden hoppas han blir en tillgång för Assyriska.

- Jag har samlat på mig en massa olika erfarenheter i varje klubb jag varit i.

I Benfica var vi ofta ute i Europa och spelade, det lärde jag mig mycket av. Det är som om jag gått i olika skolor. Nu lär jag mig det skandinaviska sättet att spela fotboll, säger han.

Det var också i Benfica som han var assisterande tränare åt José Mourinho.

När det blev känt att Morais fortfarande var god vän med Chelseatränaren, och att de höll kontakt, dröjde det inte länge innan ryktena började gå: Mourinho skulle vara bussig och skicka över några Chelseaspelare som hade svårt att få speltid i Premier League, till allsvenskan och Assyriska.

Nu var det bara rykten.

Vilja att vinna är stor

Och José Morais får i stället jobba med en ung och lovande trupp, med knappt någon allsvensk erfarenhet alls.

- Vi måste vara realistiska. Vi måste ge allt, i alla matcher. Efter en match ska vi vara mentalt och tekniskt utmattade. Då vet vi att vi har gjort vårt bästa, säger han.

- Målsättningen är att stanna kvar i allsvenskan. Och viljan att vinna är stor i det här laget.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM