Star Quality

Ibrahim Ba står för stjärnglansen i årets upplaga av allsvenskan

Foto: MAGNUS WENNMAN
FOTBOLL

Grattis, allsvenskan.

Med förre Milan-spelaren och franske landslagsmannen Ibrahim Ba har svensk fotboll blivit en stor profil rikare.

- Det är mycket som är annorlunda här. Men jag gillar det verkligen, säger Djurgårdens sensationella nyförvärv.

När vi träffar Ibrahim Ba i centrala Stockholm skiner solen, snön smälter och det är första gången på länge som våren gör sig påmind.

Men den tedrickande 31-åringen kan inte sluta prata om den svenska vintern.

- Mina kompisar har ringt mig från Paris och Milano. De säger att det är 15, 20 grader varmt hos dom. Shit! Jag säger till dom: "Här är det 10, 15 minusgrader!". Och de säger: "Är det sant? Vi kommer och hälsar på - i juli".

- För några dagar sedan pratade jag med en annan kompis i telefon, när jag var ute och gick. Men jag fick lägga på. Det var så mycket snö att jag inte hittade hem, säger Ibrahim Ba.

Och skrattar.

För trots den bistra vintern är det uppenbart att han trivs alldeles utmärkt i sin nya tillvaro. Snart får han också göra det han tycker om mest av allt: att spela fotboll. Tack vare en försäsong av svenska mått har längtan aldrig varit större.

Trivs bra - lugnt och stilla

- De sa till mig att det är fyra månaders träning innan serien börjar. Shit! I de andra länderna jag har spelat i tränar man hårt i en månad. Nu har det varit väldigt tufft, framför allt mentalt. Jag vill ju spela fotboll.

Är det något annat du saknar från tiden i Milan och andra europeiska proffsklubbar?

- Nej. Jag trivs här. Det är lugnt och stilla. Det är enkelt för mig att åka till träningen, det går snabbt in till stan och allting ligger nära.

- Det är så här: när svenska spelare som varit i allsvenskan länge flyttar utomlands tycker de att det är spännande och annorlunda. Det här, att spela i Djurgården, är annorlunda för mig.

Vad tror du om Djurgårdens chanser i allsvenskan?

- Malmö är tydligen favoriter. Det är vad alla säger, i alla fall. Men det passar oss. Vi känner ingen press.

- Vi har ett bra lag, med många unga duktiga spelare som ändå har lite rutin.

Men ingen är i närheten av Ibrahim Bas erfarenhet. Han har sex säsonger bakom sig i Milan, även han bara var helt ordinarie under två av dem.

- Jag har fortfarande kontakt med några Milanspelare. Som Maldini och Sjevtjenko. Vi brukar åka på semester ihop. En gång åkte jag med "Sjeva" till Ukraina, mitt i vintern. Där var det hur kallt som helst, säger Ibrahim Ba.

Stefan Persson