Frälsaren vänder hemåt

Foto: Peter van den Berg
FOTBOLL

SOUTHAMPTON

Anders Svensson lämnar Southampton och Premier League.

För Elfsborg och allsvenskan.

- Jag tror definitivt att jag kommer att bli en bättre spelare, säger han.

Svensson är en av de största spelarna i landslaget under 2000-talet.

Ingen glömmer hans frisparksmål mot Argentina i VM-slutspelet 2002, och han är en av de första spelarna Lars Lagerbäck skriver ner när han tar ut sin trupp.

Nu ska Svensson visa sina fotbollskonster i allsvenskan.

Efter fyra säsonger och närmare 130 Premier League-matcher för Southampton går flyttlasset till Borås och Elfsborg.

Varför bestämde du dig för att flytta hem?

- De som känner mig vet att jag är väldigt hemkär. Familj och vänner betyder mycket för mig.

- En annan grej, det är fotbollsbiten. Jag älskar att spela fotboll, och då vill jag ha roligt när jag är ute och spelar. Det känner jag inte att det har varit här nu.

Hur skulle du själv beskriva din drömroll på planen?

- När jag flyttade till England var min defensiva kapacitet nästan obefintlig. Jag försökte, men var väldig, väldigt dålig. Det har jag utvecklat mycket.

Jag vill styra offensiven

- Min styrka är att vara inblandad i målchanser. Kreativ, offensiv mittfältare. Skapa målchanser för mig själv och andra. Jag vill styra mycket i det offensiva spelet.

Du kommer ha enorma förväntningar på dig när du kommer hem till allsvenskan. Hur tacklar du det?

- En spelare gör inte ett lag. Det jag tror är att en av mina styrkor är att jag alltid tar med glädjen till träningarna, och har förmågan att lyfta andra spelare. Kanske kan många unga spelare i laget få mer självförtroende när jag kommer dit. Få en kick av det.

Folk kommer att vilja se dig dra in hörnor på volley och göra helikopterfinter...

- Jag känner fortfarande att jag har det kvar i mig. Det var någon som frågade mig om jag ser mina fyra år i Southampton som ett misslyckande. Det gör jag verkligen inte.

- Titta tillbaka. Jag är en av de spelarna som har spelat mest. Och ännu viktigare, jag har utvecklat delar i mitt spel som gör mig till en bättre spelare.

Vad tror du Elfsborg som lag kan prestera?

- Vi har ett intressant lag. Med bra träningar och bra arena. Att vinna allsvenskan är inte omöjligt, en bra dag kan vi slå vilket lag som helst. Jag tror SM-guld finns inom räckhåll, och jag hoppas jag får vara med om det innan jag slutar.

"Jag älskar IFK Göteborg"

Redan i höstas började lockropen från Sverige.

Först ut var IFK Göteborg.

- Jag hade en första kontakt med IFK, det kändes som ett bra alternativ. Men när Elfsborg kom och blandade sig i kändes det svårt att vara någon annanstans.

- Jag växte upp som IFK Göteborg-fan, jag älskar IFK Göteborg också, och håller väldigt mycket på dem, utanför Elfsborg då.

Var det ett svårt val?

- Jag är sån, jag tycker inte om när personer tycker illa om mig. Jag vill gärna att folk ska tycka att jag är snäll och ärlig, en bra kille.

- Om jag skulle gå till IFK hade jag svikit Elfsborgsfansen, men går jag nu till Elfsborg så sviker jag inte IFK-fansen eftersom jag inte spelat där tidigare.

Kommer du hem för att stanna, eller siktar du på att bli proffs ute i Europa igen?

- Nu är jag inställd på att komma hem och spela den fotboll som jag vill spela. Förhoppningsvis fortsätter jag att utvecklas.

- Sen vet man aldrig, om jag spelar bra med landslaget, vi tar oss till VM, och det skulle gå bra där. Jag är inte främmande för att flytta ut igen.

Satsar du vidare i landslaget?

- Ja. Landslaget är otroligt viktigt för mig. Det är det största att spela där, det är folkets lag. Det är så stort intresse.

- Jag ser inte att jag flyttar hem som ett steg ner, jag tror helt ärligt att jag kommer att bli bättre. Jag är bättre tränad nu än när jag var hemma senast.

Svensson spelar Premier League-säsongen ut med Southampton, sen flyttar han hem.

Sportbladets Christoffer Bjäreborn träffade Anders Svensson i Southampton för en pratstund om allsvenskan och flytten tillbaka till Borås

Christoffer Bjäreborn