MILDE TID

Nu sticker Håkan ut hakan

Foto: THOMAS JOHANSSON
MÅL I MUN. "Jag tror inte sånt som samhällsansvar finns längre", säger Håkan Mild.
FOTBOLL

Göteborg

Han håller sällan igen på planen.

Håkan Mild, 33, är dessutom en av spelarna i allsvenskan som inte har problem att säga vad han tycker - vid sidan om.

- Riskkapitalbolag är som ekonomisk dopning, säger han

Det är någon dag efter General Motors beslutat att delar av Saabs bilproduktion ska flyttas till Tyskland från Håkan Milds hemstad Trollhättan.

- Jag känner många som berörs. Mina kompisar har krog i Trollhättan, de skulle få det tufft utan Saab, säger han över vår lunch vid Avenyn.

Borde ingen känna något slags samhällsansvar gentemot Sverige?

- Jag tror inte sånt finns längre. Så länge ett företag går med vinst är det ingen som tänker på samhällsansvar. Det är först när det blir kris som den diskussionen kommer.

Det är som med klubbkänsla.

- Det blir allt mindre av sånt. Överhuvud taget ser man mer till sig själv. Man är där för att hämta sin lön. Och det kan man göra på olika arbetsplatser eller klubbar.

Allsvenskan har också blivit en spegling av hur näringslivet fungerar. På bara ett par år har riskkapitalbolagen etablerat sig i fotbollen.

- Det är ju ett sätt för att få hit bra spelare och intresset ökar. Men jag är verkligen kluven. Man snackar om att vi har en elitlicens, men de här bolagen blir ju en slags ekonomisk dopning som ligger utanför klubbarnas ekonomi, säger Mild.

Var står du politiskt?

- Jag är väl lite socialist, samtidigt som jag som alla andra tycker att jag betalar för mycket i skatt, ha ha.

”Laget ska trots allt funka”

Den här säsongen kommer ingen allsvensk spelare tjäna så mycket som Anders Svensson gör när han återvänder till Elfsborg. Beslutet att flytta hem belönas med drygt tio miljoner kronor netto från Borås-klubben.

- Jag gillar Anders, och Elfsborg får ju göra vad de vill, men jag har svårt att se att det är så man bygger ett lag.

Hur hade du reagerat om motsvarande sak hänt i IFK Göteborg?

- Om det kommer in en gubbe som plötsligt tjänar fyra miljoner om året, då får han vara något i hästväg för att det ska kännas okej för mig att tjäna en femtedel av det. Det är trots allt ett lag som ska fungera ihop.

Milds kontrakt som spelare gäller säsongen ut. Efter 17 år på toppnivå, utländskt proffsspel i tre olika länder och VM-brons på meritlistan ser han slutet på karriären.

- Jag tar ett år i taget, säger 33-åringen som fyller år i juni.

- Är man 35 år och känner att man inte konkurrerar i laget då ska man lägga av. Då är det bättre att någon annan får platsen i truppen.

Spelar du elitfotboll om tre, fyra år?

- Nej. Det skulle vara svårt att hålla kvalitén på den nivån.

Försvarar omklädningsrummet...

När spelarkarriären är över är han garanterad fem år inom Blåvitt med andra uppdrag.

- Organisationen kring ett lag och en förening intresserar mig. Jag tror att det går att få ut mer av varje individ genom att ha en klarare arbetsbeskrivning. I dag är det många som är tränare och reseledare på samma gång.

Kärleken till idrotten är stark. Det är därför IFK Göteborgs lagkapten tänder till när vi kommer in på hockeyskandalen.

- Det är ju fantastiskt att man två dagar före en match går ut och dricker, på landslagsnivå dessutom, säger han lakoniskt. Jag har aldrig varit med om något liknande inom fotbollen.

Debatten har gjort honom upprörd.

- Det sitter människor i tv och påstår att idrotten är kvinnofientlig. Det kan vara tuffa ord ibland för att det handlar om att vinna, men jag har inte upplevt något kvinnoförnedrande.

- Att folk påstår att omklädningsrumskulturen skulle vara farlig gör mig förbannad, det är den som till stor del fostrat mig tack vare bra ledare och äldre spelare, säger Håkan Mild.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM