Imponerande svit - mot utländska lag

FOTBOLL

IFK Göteborgs nye tränare Arne Erlandsen inledde med åtta raka matcher utan förlust - mot utländskt motstånd.

- Det kan bli en tuff omställning till allsvenskan, säger han.

Snacka om drömstart. Arne Erlandsen tangerade klubbrekordet när han förde Blåvitt till åtta förlustfria matcher i rad.

En noterbar detalj i den långa sviten: alla matcher var mot utländska lag.

Och efter den första förlusten, mot FC Köpenhamn, följde ytterligare fyra träningsmatcher mot lag utanför Sverige.

- Vi har spelat bra anfallsfotboll. Men vi har bara mött utländska lag.

Blåvitt imponerade i Royal League och mest meriterande var de två segrarna mot Bröndby.

Kommer det gå lika bra i allsvenskan?

- Det är svårt att säga. Jag önskar att vi kan vara med i toppen. Men framför allt hoppas jag att laget fortsätter att utvecklas, säger Arne Erlandsen.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR IFK GÖTEBORG

För att Blåvitt ska lyckas måste två 33-åringar på det 34:e - Håkan Mild i juni och Niclas Alexandersson i december - göra ett lika fint helår 2005 som man gjorde hösten 2004.

Rutin finns i alla fall i massor i det här laget, och med värvningen av 2001 års allsvenske skyttekung Stefan Selakovic från Heerenveen blir det intern kamp om de två platserna längst fram. För ingen av Peter Ijeh och George Mourad lär väl ge sig utan strid... Intressant målvaktsfråga: kommer John, 22, att slå ut Bengt, 38?

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Försvarsspelet: Arne Erlandsen vill se ett välorganiserat försvar som spelar väldigt aggressivt. Backlinjen får gärna ligga högt upp i banan och därmed öka pressen på motståndarna.

Snabbt anfallsspel: När Blåvitt går till anfall, ska man göra det kvickt. Bollen ska förbi motståndarnas press, om det sker från backlinjen i luften, eller längs marken via mittfältarna har mindre betydelse. Erlandsen förordar också stor rörlighet i laget.

Forwardsalternativ: Stefan Selakovic, Peter Ijeh och George Mourad. En av dem ska bort, i grunduppställningen 4-4-2 finns det bara plats för två anfallare. En sak är säker: Blåvitt kommer att ha en forward av hög klass på bänken.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM