”Vi måste bli smartare och inte blotta oss bakåt”

FOTBOLL

Halmstad anföll vid varje tillfälle i fjol.

Det kostade ett SM-guld.

- Vi måste bli lite smartare och inte blotta oss lika mycket bakåt, säger tränaren Jan Andersson.

HBK:s tränare vill att hans spelare ska behärska olika sätt att spela fotboll. Att de ska kunna spela olika beroende på vilken situation som uppstår.

- Jag kallar det "blandfotboll". Det är mitt eget uttryck som jag tycker är väldigt bra, faktiskt, säger Janne Andersson.

När Halmstad blandade och gav under förra säsongen, slutade det ofta med att laget gick till anfall.

Lite för ofta.

- Vi ska ha kvar entusiasmen i vårt anfallsspel. Men vi slarvade ibland bort poäng i slutet av matcherna och det var därför vi förlorade guldet. Det känns lite irriterande. Nu ska vi försöka bli lite tightare bakåt.

Kan ni upprepa andraplatsen från i fjol?

- Får våra viktigaste spelare vara hela, så kan vi vara med där uppe. Men det går inte att ställa några höga krav på det laget vi har. Vi kan inte köpa de bästa och dyraste spelarna. Däremot har vi ett antal talanger som kan kliva fram.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR HALMSTADS BK

Så nära, så nära ifjol... Till slut en imponerande andraplats efter straffdrama in på mållinjen och efter att ha varit uträknade både inför och under säsongen.

Svårt, näst intill omöjligt, lär det bli för tränaren Janne Andersson att upprepa den succén i år.

I fjol gjorde HBK flest mål av alla lag, 53 stycken - men hur ersätter man såna gedigna målspottare som MFF-lånet Markus Rosenberg (14 mål) och den Sharbel Touma (10), som nu utvandrat till holländska Twente? Yaw Preko, förstås - 7 mål ifjol. Men sen?

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Försvarsspelet: Enligt Janne Anderssons filosofi ska samtliga spelare delta i försvarsspelet. Han uttrycker det bäst själv: "Det är ingen som ska stå på planen och vila sig i form". Några som aldrig vilar i defensiven är mittbacksparet Zvirzdauskas och Jönsson, kanske allsvenskans allra bästa.

Längre anfall: En av detaljerna som Halmstad hoppas förbättra den här säsongen är längden på sina anfall. Med ett bättre passningsspel och mer rörelse är det meningen att laget ska tillbringa mer tid på motståndarnas planhalva.

Touma & Rosenberg: Naturligtvis kommer förlusterna (14+10 mål i fjol) att bli kännbara. Lägg därtill att Mikael Nilsson fanns med under en del av förra säsongen. Det betyder att Halmstad inte är lika giftiga i kantspelet längre och får hitta alternativa sätt att anfalla.

Stefan Persson