Royal League första målet för HIF

FOTBOLL

En plats bland de fyra i topp - och kanske fajt om SM-guldet...

Helsingborg tänker bli ett topplag i år.

- Det ser spännande ut. Vi har en ambition att komma med i Royal league. Lyckas vi med det är vi med och konkurrerar med de andra topplagen också, säger Peter Swärdh.

Hif:s trupp ser definitivt spännande ut.

- Vi har kompletterat truppen så att vi har fått en bättre konkurrensbild med färdiga spelare. Plus att vi har unga spelare som fått ett års erfarenhet. Det känns som att vi har ett stabilare spel med fler alternativ i anfallsspelet. Jag har alternativ i alla positioner. Spelare med olika kvaliteter vilket gör att vi är mer flexibla jämfört med i fjol då vi hade elva, tolv spelare som vi gick runt på hela tiden.

- Eldin Karisik är tillbaka i 2003 års form och kanske ännu bättre. Det är som ett nyförvärv det också. På grund av skadorna spelade han bara på 75 procent av sin förmåga förra säsongen.

Jesper Jansson som var lagets hjärta flyttade plötsligt till Norge.

- Med Jesper Jansson tappade vi erfarenhet, hans styrka och huvudspelet, men vi har många alternativ och fortfarande många spelare kvar som har erfarenhet, säger Swärdh.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR HELSINGBORG

Trots Jesper Janssons plötsliga avhopp lär det bli försvaret som blir Helsingborgs styrka i år. Det visade redan fjolårets fina samarbete mellan mittbackarna Andreas Granqvist och David Ljung, sedan ex-AIK-aren under sommaruppehållet landat i Sundets pärla. De båda dessutom nu uppbackade av en annan ex-AIK-are, Fredrik Björck. Dags också nu för 22-åriga jättetalangen Eldin Karisiks verkliga genombrott.Fjolåret förstördes av skador. Intressant förvärv: Olivier Karekezi, 22, anfallare från Rwanda.

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Starkt mittfält: Med två defensiva mittfältare bakom tre offensivt djupledslöpande blir Hif starkt centralt i planen. Samtidigt ställer spelsystemet stora krav på att ytterbackarna vågar och orkar löpa i djupled för att man inte ska förlora kanterna. Problemet kan bli att hitta rätt med spelartyperna. Någon måste sätta fart på bollen och se till att det blir ett fungerande anfallsspel.

Olika alternativ: Spjutspetsen fungerar olika beroende på vem som spelar ensam på topp. Med Peter Graulund blir det mer snabba djupledsattacker, medan Olivier Karekezi är en klassisk target player som tar fajterna med mittförsvaret med ryggen mot mål i utgångsläget.

Stefan Alfelt