Defensiven ger trygghet: Nu ska vi etablera oss...

FOTBOLL

Kalmar FF ändrar inte på sitt segerrecept.

En stark defensiv är grunden för ännu en framgångsrik säsong.

- Men vi ska också försöka utveckla vårt anfallsspel, säger tränaren Nanne Bergstrand.

Nykomlingen Kalmar FF var fjolårets största positiva överraskning i allsvenskan. Det slutade med en femteplats för laget som gjort det till en skön konst att åka jojo upp och ned i seriesystemet.

Men tro inte att klubben gått och blivit kaxig efter den lyckosamma säsongen.

- Vi ska etablera oss i allsvenskan. Det är det som gäller. Det här är bara andra året för oss, säger Nanne Bergstrand.

Kalmar har fått behålla sina tre brassar från förra året.

Men trots Fabio Augusto, Dede och Cesar Santin lär det knappast bli någon sambafotboll på Fredriksskans - i år heller.

- Det är med ett starkt försvarsspel man har förutsättningar att lyckas bra, konstaterar Nanne Bergstrand.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR KALMAR FF

Fjolårssäsongens stora överraskning slutade femma efter stabilt spel hela säsongen. Till och med bättre borta än hemma, 25-15 i poäng. Till och med bäst borta av alla 14 lagen. Även i år ser det ut som om tränare Nanne Bergstrand får lita på sin brasilianska trio Dedé Anderson, Fabio Augusto & Cesar Santin. Framåt alltså. Bakåt ser det ut som ifjol. Då var man tätast av alla: bara 18 insläppta. Petter Wastå trygg i målet och där framför regerar "Fyrtornet från Mjällby", Patrik Rosengren, 191 cm.

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Försvarsspelet: I fjol var Kalmar mycket välorganiserade i försvaret. I 4-4-2-formationen har man en stark backlinje och två defensiva mittfältare i Svante Samuelsson och Henrik Rydström.

Individuell skicklighet: Kalmars anfallsspel bygger på de tre brassarna. Under sin andra säsong tillsammans räknar Nanne Bergstrand med att de är mer samspelta, att de inte behöver lika lång tid att anpassa sig och att de kan utvecklas ytterligare. Cesar Santin är tänkt att ersätta flyktade Daniel Mobaeck.

Erfarenhet: För att Kalmar skulle undvika nedflyttning direkt satsade Nanne Bergstrand på spelare med tidigare allsvensk erfarenhet. Och det är ett nyckelord även i år. I en tänkt startelva finns det massor av meriter från spel i högsta divisionen.

Stefan Persson