Målorgie ska få bort Giffarnas tråkstämpel

FOTBOLL

GIF Sundsvall ska få bort tråkstämpeln.

Med hjälp av norske tränaren Jan Halvor Halvorsen - och ett nytt, anfallsinriktat spelsystem.

- Vi ska göra många mål, det är min uttalade fotbollsfilosofi, säger han.

Sundsvall brukar inte förknippas med gladfotboll. Laget har inte mäktat med över 30 mål under någon av de fyra senaste säsongerna.

Men med Jan Halvor Halvorsen som ny tränare är det meningen att det ska bli ändring på det.

- Tanken är att göra Sundsvall till ett mer anfallande lag, säger han.

Giffarna kommer att spela enligt sifferkombinationen 4-2-3-1. De två balansspelarna kommer att få ta stort ansvar defensivt, då de tre övriga mittfältarna framför allt har offensiva uppgifter och kvalitéer.

Ni kommer att ha många alternativ när ni anfaller?

- Ja, det är det som är meningen. Vi har jobbat mycket på att få anfallsspelet att fungera. Jag tycker att det ser helt okej ut, säger Jan Halvor Halvorsen.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR GIFFARNA

Med allsvenskans bäste målvakt (Fredrik Sundfors) och en backlinje som i vintras helt överraskande hade fått två landslagsmän på kanterna (Fredric Lundqvist och Mattias Nylund) ser det stabilt ut bakåt. Dessutom med två

rutinerade 30-åriga gentlemän i mitten (Johan Andersson och Patrik Eriksson-Ohlsson) plus en nu åter startklar Öyvind Svenning (bara fyra matcher ifjol).

Det lär behövas ty framåt ser det mycket tunt ut, även om den store och starke Jonas Wallerstedt ifjol gjorde hela nio mål.

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Balansspelarna: För att spelsystemet ska fungera är det viktigt att balansspelarna hela tiden är rättvända. När de erövrar bollen har de gott om passningsalternativ. Donatas Vencevicius kommer att vara en av de defensiva mittfältarna och blir en nyckelspelare för Sundsvall.

Stark backlinje: I Andersson/Eriksson-Ohlsson har Giffarna ett mycket rutinerat backpar. Lägg därtill landslagsaktuelle Fredric Lundqvist på högerkanten och Mattias Nylund till vänster och försvarslinjen ser mycket stark ut.

Talangfulla anfallare: Det finns bara plats för en renodlad forward i Giffarnas uppställning. Mikael Dahlberg lär vara förstavalet där, medan en annan lovande yngling tar en offensiv mittfältsplats: Kalle Ljungberg.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM