”Det är viktigt att vi blir ett stabilt allsvenskt lag”

FOTBOLL

Zoran Lukic tar med sig Djurgårdens spelsystem till Örgryte. Men det finns också en plan B.

- Det kan bli så att vi tvingas ställa om till 4-5-1, säger han.

Med 4-3-3-formationen gjorde Zoran Lukic Djurgården till dubbla svenska mästare. Men fungerar taktiken även i Örgryte?

Sett till de skrala resultaten i träningsmatcherna under våren, ligger ett nej nära till hands på den frågan.

- Det kanske är så att det inte håller till 100 procent. Men vi jobbar på det och skolar in spelarna i det nya systemet. Jag tror ändå att vi kommer klara det, säger Zoran Lukic.

Det som talar för att han får rätt är Örgrytes starka centrallinje: från Dick Last i målet, via mittbacken Jukka Sauso och balansspelaren Magnus Källander på mittfältet, fram till den centrala anfallaren Paulinho.

- Vi har några spelare som är skapta för det här systemet, menar Lukic.

Skulle inte det räcka har Örgryte en reservplan: 4-5-1.

- Jag vet av erfarenhet att det är nödvändigt med en plan B, säger Öis-tränaren.

Örgrytes målsättning i år?

- Det är viktigt att vi blir ett stabilt allsvenskt lag. Och då pratar jag om platserna fyra till sju, säger Zoran Lukic.

SANDLINS BETYG - SÅ BRA ÄR ÖRGRYTE IS

Ett slumpskott av en annars osynlig islänning (Tryggvi Gudmundsson) räddade på övertid detta stolta Sällskap kvar i högsta serien. Nära var det då, och nära lär det bli i år. Nye tränaren Zoran Lukic har inte fått särskilt mycket nytt att laborera med i laget.

Öis lever högt på sina brassar, varav Ailton Almeidas idérika fjolår faktiskt lovar mer - han vann interna skytteligan på 8 mål - medan Paulinho Guára hade ett helt misslyckat 2004.

Angelo Vega, 20-årig mittfältare, vill jag se mer av.

Målvakt:

Försvar:

Mittfält:

Anfall:

OM LAGET...

Anfallsspelet:

Grunden till ett framgångsrikt anfallsspel enligt Lukics modell är ett väl fungerande passningsspel. Dessutom är det viktigt att ha bredd i spelet, vilket innebär att ytterbackarna ska fylla på i anfallen.

Offensiv mittfältare: Zoran Lukic har placerat Ailton som offensiv central mittfältare. En av brassens viktigaste uppgifter är att hitta rätt i djupledslöpningarna och hela tiden vara rörlig.

Försvarsspelet: Anfallsspelarna ska snabbt ställa om och vara på rätt sida om bollen. För att motståndarna inte ska få stora ytor måste ytterbackarna våga kliva högt upp i banan och ta hand om sin spelare.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM