”Jag ska hjälpa till att höja Öis varumärke”

Läs hela chattet med Örgrytes tränare Zoran Lukic

FOTBOLL

öis-fan15 säger: Tror du att du kommer trivas i Göteborg, Zoran? Inte bara med fotbollen utan vid sidan av? Hur uppfattar du Göteborg som stad?

  Zoran Lukic säger: Jag kommer säkert att trivas, jag trivs redan. Göteborg är en vacker och trevlig stad. Det kommer att bli ett litet rikare liv för min del. Det är kortare avstånd här, allt är lite enklare, smidigare – och den extra tiden kan jag använda till att utveckla mig själv mer.

HenrikAndersson säger: Hur kommer det att kännas att möta Djurgården?

  Zoran Lukic säger: Det kommer att bli väldigt, väldigt speciellt. Djurgården är ett lag som jag har i mitt hjärta, men det kommer bara att bli känslomässigt tufft INNAN matchen börjar. När den väl är igång är jag fokuserad på Öis och kommer att göra allt för att mitt lag ska vinna.

STJ säger: Hur många kilo har Örgryte gått upp i vinter?

  Zoran Lukic säger: Ja, det är svårt att gissa. Litegrann har nog spelartruppen gått upp, men att bygga upp en trupp tar mycket längre tid än de månader jag har varit här. Men det handlar förstås om andra aspekter också, om smidighet och rörlilghet. Men visst, lite ska vi bygga på oss när jag är här.

Tobbe säger: Det går rykten om att Marcus Allbäck är på väg...finns det nån sanning i det?

  Zoran Lukic säger: Ja, varje rykte har lite sanning i sig, annars blir det aldrig några rykten. Vi har tagit fram en handlingsplan som vi ska presentera till Allbäck, sedan får vi se hur han ställer sig till det. Mer än så är det inte i dagsläget. Vad han skulle tillföra behöver man inte ens diskutera – den erfarenheten och spetskompetensen i straffområdet skulle göra att vi minst blir 20-30 procent bättre.

Patrik säger: Du är i min värld en väldigt karismatiskt tränare. Får du ingen känsla ibland av att Örgryte inte riktigt lever upp til din karisma?

  Zoran Lukic säger: Kanske att i början hade den känslan, men vi är fast bestämda i föreningen att vi ska höja Öis varumärke – att vi ska hjälpas åt så att Örgryte syns mer utåt.

Dajvan säger: Hej Zoran. Undrar bara varför det kunde gå så dåligt när Åkeby lämnade Djurgården och du själv fick ta över ansvaret. Var det han som var hjärnan bakom allt?

  Zoran Lukic säger: Det är en bra fråga: det är många faktorer som påverkat. Det är varken Åkebys eller min förtjänst att det gick som det gick de åren när vi vann guld - vi var ett team som byggde framgångarna. Dessutom blev Djurgården under kort tid av med sex, sju spelare av landslagskvalitet - utan de spelarna försvann spetskompetensen att vinna. Det finns inget lag som klarar det.

OohAhhCantona säger: Vad tycker du om José Mourinho och hans tränaretik?

  Zoran Lukic säger: Naturligtvis, det kan alltid diskuteras. Å andra sidan måste man förstå att han lever under enorm press. Han har fått uppdrag att göra laget bäst i Europa. I vissa lägen går det inte att kontrollera sina känslor. Jag tror att han är en enorm känslomänniska och sådana människor har man lättare att förlåta.

Emil säger: Hej Zoran! Har ni någon realistisk chans på en topplacering i år?

  Zoran Lukic säger: Ordet realistisk kan definieras på olika sätt. I dagsläget startar alla allsvenska lag på noll poäng och utifrån det har vi en chans att hamna i toppen, men visst, vi vet att det finns lag som är vassa. Någonstans känner jag att vi har ett lag som kan hävda sig som topp fyra, topp fem. Det upplever jag inte som något orealistiskt.

Peter säger: Jag läste att Håkan Mild vore din favoritvärvning på grund av att han alltid ger allt. Vem är spelaren i ditt lag som mest påminner om honom?

  Zoran Lukic säger: Det är definitvt Tuomas Uusimäki. Han har enorm stor arbetskapacitet, är noggrann i passningspelet och jobbar hårt i 90 minuter.

Prince säger: Hej Zoran! Om du fick träna ett valfritt lag i världen, vilket skulle det då bli?

  Zoran Lukic säger: Roma! Det är mitt favoritlag sedan barndomen - plus att Totti finns där. I forna Jugoslavien föjde man den italienska ligan och tysk fotboll noga, det var mindre engelsk. Jag gillade alltid Roma då. Dessutom är Rom en stor och vacker stad.

A,A säger: Öis fick nobben av Mats Rubarth ryktas det om? Finns det en sanning i det?

  Zoran Lukic säger: Det var långt innan jag kom till föreningen som man tittade på olika spelare. Jag har inte pratat med ledningen om det. Jag personligen tycker att Rubarth är en mycket, mycket duktig spelare med ett stort spel i sig – ett spel som han kanske inte fått ut allt av ännu.

Värmdö IF säger: Jag hävdar att Nadir Benchenaa är en märklig värvning! Motivera den tack...

  Zoran Lukic säger: Märklig är den inte. Utifrån sammansättning av truppen, kom vi fram till att vi saknar en kreativ spelare som är vänsterfotad och som kan spela både som forward och mittfältare, så att vi kan förändra lite grann i spelsystemet. Nadir är dessutom en väldigt talangfull spelare som har mycket som går att utveckla. Han är inte färdig än, men jag vet att han kommer att bli bra.

Hej! säger: Hejsan Zoran ! Vilka tror du vinner allsvenskan i år? Och var tror du att ni placerar er ?

  Zoran Lukic säger: Malmö vinner. Vi hamnar nånstans mellan femte och sjunde plats. Ni behöver inte vara oroliga för att vi ska åka ur.

sportbladet.se ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM