”Jag fick ett kontraktsförslag från Manchester City”

Läs hela chattet med Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand

FOTBOLL

ola säger: Haloo! Hur ska du göra med alla icke EU-spelare på söndag? Vem får stå över?

  Nanne Bergstrand säger: Det är inte klart i dagsläget vem det blir. Vi har fyra icke EU-spelare, helt riktigt. Vi har några dagar på oss.

Jeppe säger: Jag följde Xhevedet Llumnica på nära håll förra året i division 2, där han dominerade stort med sin teknik. Hur nära startelvan är han och vad kan han tillföra?

  Nanne Bergstrand säger: Han började träningen väldigt bra den här säsongen - sedan har han haft två sjukdomsperioder som satt ned honom lite. Just nu är han på väg uppåt igen. Han är en bra avslutare och dessutom är han kreativ.

PWQ säger: Hej Nanne! Hur ska du få brassarna och vara lite lugnare och inte ta dumma utvisningar i år ??

  Nanne Bergstrand säger: Ja..dels har de dragit lärdom av förra årets händelser, dels är kulturkrocken mindre i år eftersom att de har ett års mer erfarenhet av svensk fotboll. Nu kommer även domarna att leta mer efter provokation, vilket kommer att minska riskerna för de här händelserna.

David säger: Hej Nanne! Har Kalmar en tillräckligt stark trupp i år för att slåss om UEFA-platser, och vilken kommer att dra det tyngsta lasset och visa vägen till finare fotbollsmarker?

  Nanne Bergstrand säger: För att vi ska nå så högt krävs de att vi har väldigt lite skador. Lasset måste dras av vårt starka kollektiv och de indviduellt skickliga brassarna. Vi fick ut väldigt mycket av vår trupp i fjol och då kom vi femma. Vi måste stå med båda fötterna på jorden, målet är att etablera laget i allsvenskan.

Lasse säger: Om du får lyfta fram det bästa med ditt yrke, vad är då det?

  Nanne Bergstrand säger: Att få jobba med människor som har ett starkt intresse för det dem sysslar med, och givetvis allt som är kring en allsvensk match. Jag gillar atmosfären och pulsen. Nackdelen med jobbet är att det är mycket kortsiktigt tänkande, det går bara ut på resultat. Ekonomin har stor makt. Jag har jobbat i 20 år och ekonomin och resultaten har hela tiden blivit viktigare. Det är fler människor och grupperingar som vill vara med och styra. Det är viktigt att det finns en integritet i föreningen för att stå emot och driva sin egen linje, det man tror på.

Jeppe säger: I det senaste numret av Offside skrev Henrik Rydström om den speciella tolerans mellan spelarna som finns i Kalmar. Är stämningen/lagkänslan i KFF bättre än i andra klubbar i allsvenskan?

  Nanne Bergstrand säger: Det är svårbedömt eftersom man inte är i alla omklädningsrum, men i alla klubbar som jag har varit i är det klart bäst här. Det är väldigt lätt för nya spelare att komma in. De erfarna killarna är med och skapar det här, Rydström, Kaldner, Wastå, Lasse Johansson och även Svante Samuelsson och Blomberg.

Lars säger: Nanne, om Lagrell ringer och frågar om du vill ta över landslaget, vad svarar du då?

  Nanne Bergstrand säger: Nej tack! Jag vill ha det dagliga arbetet med spelarna, det trivs jag med, att kunna påverka. Dessutom har vi en väldigt bra förbundskapten idag så det är ingen idé att byta.

J Nolan säger: Tjena Nanne – ni har ett rätt rutinerat gäng. Finns det någon framtid i Kalmar?

Får vi se några yngre spelare slå sig in i laget i år?

  Nanne Bergstrand säger: Det är en riktig iaktagelse att vi har ett erfaret lag. Det har funnits en tanke bakom det, att kunna etablera oss. Fredrik Pettersson har spelat i pojklandslaget och han gjorde allsvensk debut förra säsongen. I år har vi plockat till oss ytterligare unga spelare, bland annat Rasmus Elm, som är född 1988 och kommer från Emmaboda - och Filip Nekmouche från Enköping, född 87. Det är inte omöjigt att någon av dom får debutera i allsvenskan i år.

Ola säger: Vem vinner allsvenskan? Skytteligan?

  Nanne Bergstrand säger: Om vi utgår från hur trupperna ser ut i dag är Malmö storfavorit. Skytteligan vinner Dedé. Håller han sig frisk tror jag att han landar mellan 15-20 mål.

Orre säger: Flera lag har rustat upp sina arenor, och Elfsborg har byggt en helt ny, men ni har kvar er gamla Fredriksskans. Önskar du inte att den skulle förbättras?

  Nanne Bergstrand säger: Jo, det är en väldigt viktig framtidsfråga. Det har börjat lossna lite i de diskussionerna. Det finns ett politiskt samförstånd att något måste göra. För föreningen är det en viktig fråga för att kunna öka intäkterna.

Sami säger: Hej Nanne! Var det några klubbar som var intreserade av att köpa loss Dedé från er. I så fall, var det klubbar från Sverige, Norden eller Europa?

  Nanne Bergstrand säger: Nej, inga klubbar som jag vet om kom så långt. Intresse fanns, men det gick inte längre. Vi är tacksamma över att han är kvar.

Keegan säger: Tjena! Visst var du proffs i Manchester City ett tag? Vad sa fansen och polarna till dig då? Nanne eller Kurt-Arne? För det är väl så du heter egentligen?

  Nanne Bergstrand säger: Jag var aldrig proffs, men däremot fick jag ett kontraktsförslag från Manchester City men det föll på att jag inte fick något arbetstillstånd från EG som det hette på den tiden. Detta är väl 25 år sedan, så du har ett bra minne! Det var väldigt stor uppståndelse just då, det här var 1980 och just då spelade jag i Markaryd i division 3. Nanne var ett smeknamn på den tiden, i dag är det ett riktigt namn, det står i alla mina papper.

Peppe säger: Hej Nanne? Vad betyder förlusten av Daniel Mobaeck och vem ersätter honom?

  Nanne Bergstrand säger: Vi använde Mobaeck mestadels som yttermittfältare och just nu ser det ut som om Mikael Blomberg ersätter.

KFF säger: Nanne, finns det en chans att Kalmar vinner allsvenskan?

  Nanne Bergstrand säger: Chansen finns alltid. Alla som ställer upp i allsvenskan vill ju vinna alla matcher – men visst, vi ska ha mycket stolpe in.

sportbladet.se (websport@aftonbladet.se)