I händernas centrum

Bengt Andersson är allsvenskans vägg: ”Jag har alltid tränat hårt”

Foto: ROGER LUNDSTEN
Bengt Andersson, IFK Göteborg. Ålder: 39. Position: Målvakt. Längd: 191 cm. Vikt: 89 kg. Moderklubb: Hanhals. Allsvenska matcher i IFK Göteborg: 168. Landskamper: 11 A, 13 J.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Bengt Andersson eller nyförvärvet John Alvbåge i IFK Göteborgs mål var frågan inför säsongen?

Den debatten dödade Bengt Andersson snabbt.

– Gör man sitt jobb och presterar så spelar man, säger den rutinerade målvakten.

Men han vet inte hur han reagerar om han blir bänkad.

Sitter på den allsvenska upptaktsträffen i Malmö. På scenen framför oss grillas IFK:s nye tränare Arne Erlandsen av fotbollsexperten Ola Andersson.

Målvaktsfrågan kommer på tal.

– Bengt har sett stabil ut sedan jag kom. Jag tror att Alvbåge sätter extra press på Bengt, men han själv blir bara bättre och bättre, säger Erlandsen.

Rit-Ola opponerar sig: ”Jag tycker att Alvbåge är klart bättre”.

Arne Erlandsen förklarar lugnt att John Alvbåge, som kom från nedflyttade Örebro SK, är en strategisk framtidsvärvning som IFK kommer att ha stor nytta av och avrundar med: ”Bengt är 39 år, ser ut som 25 och lever som en 20-åring”.

Hade Bengt suttit i publiken hade han garvat gott. Det är en beskrivning som stämmer ganska bra.

Gillar att träna mycket

Bengt fyller 39 år i augusti (han är alltså bara 38), han är spänstig, stark och smidig och barnsligt förtjust i att träna och leva som en fotbollsspelare.

Inga ålderskrämpor alls?

– Faktiskt inte. Det gäller att träna hårdare och hårdare. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att träna.

Har du blivit mer noggrann med din träning ju äldre du har blivit?

– Jag har alltid tränat hårt. Jag spelade handboll fram tills jag var 28 år i både elitserien och i näst högsta serien. Det var egentligen efter Spanien (proffstiden i CD Tenerife) som det inte gick att kombinera längre. Jag var utespelare i handboll och det handlar ju om att fånga bollen där med och att vara kvick i fötterna. Det har jag nog stor nytta av ännu.

John Alvbåge ger dig en ny konkurrenssituation. Men det verkar som du bara stått upp och visat vad du går för?

– Det kanske låter konstigt men så har jag alltid gjort oavsett vem jag konkurrerar med. Ska du spela, spelar det ingen roll vem du konkurrerar mot.

Växer med laget

Konkurrensen kan kännas mer eller mindre hotfull?

– Jag tänker inte så. Jag gör mitt jobb för laget, jag gör inte det för att jag ska vara bättre än honom.

Om du blir bänkad i allsvenskan – hur skulle du hantera det?

– Det vet jag inte?, men jag tänker inte heller på det.

Du är rankad etta i Sportbladets tiokamp i grenen ”Väggen”. Finns det dagar då du känner dig ”större” i mål?

– Det är efter grillfesterna då...nä, jag skojar. Ibland känner man sig piggare och starkare. Är laget bra så växer man med laget. Som målvakt är man, som sig bör, lite utsatt och när det inte funkar bra för laget får man stå upp och visa att man gör sitt jobb ordentligt. Men när det går bra är man inte så utsatt och då gäller det att ta alla lätta bollar.

Hur mycket reagerar du rutinmässigt?

– Man har upplevt situationerna så himla många gånger så det är inget som jag tänker på och det är kanske det som gör att det fungerar bra. Ju mer du tränar, ju snabbare kopplar hjärnan och du vet hur du ska röra sig. Många gånger kan man lösa situationerna innan det blir ett avslut ihop med försvaret. Man pratar in backarna i rätta positioner, så är halva jobbet gjort.

Bengt Andersson har totalt spelat 285 allsvenska matcher. Han stod alla 26 matcherna ifjol och släppte in 20 mål – bara Kalmar FF hade bättre statistik, 18.

Viktigt med koncentration

I motiveringen står det att du inte har några svagheter, men har inte alla det?

– Det är klart att jag har svagheter och det kan vara från dag till dag. Man får inse att man inte är någon mirakelmänniska, man får se till att ta alla lätta bollar.

Ibland kan man uppleva det som att du gör enkla misstag?

– Ja, ibland gör man enkla misstag på grund av olika anledningar men det är det som man försöker jobba bort. Ofta brister koncentrationen just då.

Har du funderat på varför inte du som spelar kunnat få en landslagsplats istället för en matchotränad Magnus Hedman de senaste åren?

– Det är inte så jäkla roligt att sitta där på bänken. Jag sitter hellre hemma och tittar på tv. Däremot är det kul att se Andreas Isaksson. Vi har en riktigt bra förstemålvakt i landslaget nu som håller internationellt.

Bengt själv är nöjd med att han håller för konkurrensen i Blåvitt.

– Jag vill inte sluta med det här. Så länge som jag känner mig så här bra fysiskt fortsätter jag.

Tiokampen/väggen

Tilldelas den spelare som har den bästa förmågan att i närheten av mållinjen förvandlas till en ogenomtränglig substans.

1 dag kvar till den allsvenska premiären och den eviga frågan närmar sig sitt svar – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från fötter till hjärtan och satt betyg som till slut ger en totalpoäng. I morgon avslutas serien med allsvenskans tuffing.

Petra Thorén