”Inte i toppen att göra? Vi får bevisa motsatsen”

Läs hela chattet med Helsingborgs Peter Swärd

FOTBOLL

Fotbollsnytt.com säger: Ni har prövat på några olika spelsystem sen du blev tränare, vilken sorts uppställning tror du untyttjas bäst i Helsingborg?

Peter Swärdh säger: Just nu har vi en bas med fyra backlinjespelare och två centrala mittfältsspelare, sedan handlar det om att kantspelarna och forwards ska ha mer flexibelt ansvar för spelbredd och speldjup.

Anders säger: De senaste åren har HIF tippats i toppen men sedan svikit. Varför har det blivit så? Vad i år kommer att ändra på det?

Peter Swärdh säger: Vissa lag blir tippade i toppen när det spekuleras och vi har tillhört dem lagen. I år har vi kontinuitet gällande ekonomi och styrelsearbete, jämför med de turbulenta åren. Både fotbollsmässigt och helhetsmässigt är vi bättre rustade.

PerPlexer säger: Är du missnöjd på styrelsen som inte skaffat fram de utlovade ersättarna till Jansson och Lindström?

Peter Swärdh säger: Vi jobbar gemensamt för att hitta tillräckligt bra spelare. Vi ville ha killar som gick rätt in i laget, dels beroende på marknaden, dels beroende på ekonomin.

Jan säger: Hej Jan! 4-2-3-1, låter intressant tycker jag. Men är det en offensiv eller defensiv uppställning enligt dig? Eller är det beroende på hur matchen utvecklar sig? Skulle uppskatta en kortare sammafattning av spelsystemet.

Peter Swärdh säger: Om det är offensivt eller defensivt handlar mycket om spelartyperna på kantpositionerna. Vi har haft lite mer attackerande spelare där. Vi vill ha ett spel där vi har mycket boll med fler folk med i anfallen.

Skåning säger: Vilka HIF-are kommer att överraska positivt i år?

Peter Swärdh säger: Våra tre nya spelare, Fredrik Björck, Oliver Karekezi och Fredrik Svanbäck, tror jag mycket på. Av dem spelare vi redan har i truppen så ser jag gärna att Karisik och Andreas Granqvist kommer att etablera sig ordentligt.

säger Hej! Er trupp ser ovanligt tunn ut. 5-6 bra allsvenska spelare, resten utfyllnad. Ni har inte i toppen och göra. Snälla Peter, rätta mig...

Peter Swärdh säger: Inte i toppen att göra? Vi får bevisa motsatsen på planen. Svanbäck är en rejält etablerad kille, likaså Fredrik Björck.

red iron säger: Är du för en utökning av allsvenskan, till exempelvis 16 lag? Finns den bredden i Sverige?

Peter Swärdh säger: Jag är för att det ska spelas fler matcher, och jag kan mycket väl tänka mig att bredda allsvenskan till 16 lag. Kvalitetsmässigt...ja, det är kanske så att ligan blir lite mer ojämn, lite mer likt vissa europeiska ligor där det ser ut så. Jag tror att det kan stimulera unga spelare.

martin säger: Hej Peter! Många tränare klagar på domarna om man gjort något dåligt och man förlorar på grund av dem, men jag ser sällan du göra det! Har du någon favoritdomare i Sverige som du helst vill ha?

Peter Swärdh säger: Det är jättelätt att spontant reagera på domarna, vid enstaka händelser - men i perspektiv kan man aldrig påverka deras beslut. Jag tror att jag har kommit till insikt om att det inte lönar sig att skälla på dem, och jag försöker istället att påverka det man kan påverka – byten, det taktiska. Peter Fröjdfeldt har hanterat många matcher på ett jättebra sätt.

säger: Enligt uppgifter är Olympias plan i dåligt skick. Påverkar det ert spel?

Peter Swärdh säger: Olympia är en svag plan, så är det. I det här skedet är den kanske inte sämre än andras vårplaner, men eftersom att vi vill ha ett snabbt passningsplan påverkas vi av att planen är tung.

Knutas säger: Hej Peter! Hoppas på en fin premiär i morgon! Hur fördelas arbetet mellan dig och Peter Gerhardsson?

Peter Swärdh säger: Först och främst kan man säga att vi helhetsmässigt försöker att resonera kring saker och ting. Jag jobbar med laget, de taktiska sakerna. Peter är individuellt inriktad.

Lennart Ehrencrona,Helsingborg Hej Peter! Är du orolig över den korta truppen dvs.endast 20 spelare i A-truppen? Peter Swärdh säger: Det är klart, vi hade ambitionen att ha 20 plus 2 spelare i truppen, nu handlar det om att få ha spelare friska. Fram till sommaren är jag inte orolig. Drabbas vi av skador är vi lite korta. Ser det likadant ut hela året är det mer problematiskt.

Vän av fotboll säger: Vad tänker ni göra för att motverka fans som förstör för fotbollen inom HIF?

Peter Swärdh säger: Utifrån ett tränarperspektiv är det nummer ett att ta avstånd från de här grupperingarna, de är inga supportrar. Från föreningens sida är det en nolltolerans som gäller.

pajen säger: Som jag ser det är de två defensiva mittfältarna nyckeln till ert spel kommande säsong. Är det realistiskt att hoppas på Lantz där till sommaren?

Peter Swärdh säger: De två centrala mittfältarna är nycklarna, det är riktigt. När det gäller Lantz så är Helsingborg hela tiden intresserat, det realistiska är att han fortsätter att spela i Europa. När han kommer hem vill vi att han ska spela här.

Dr Dale säger: Tjena Peter...Hur ser det ut på skadefronten!?Är Svanbäck redo för match i morgon!?

Peter Swärdh säger: Svanbäck är redo. Den enda som inte är disponibel är Fredrik Björck, som har problem med baksidan av låret.

AP säger: Vad får Gustaf Andersson för roll i "nya” HIF?

Peter Swärdh säger: Gustafs styrka är hans djupledspel, det ska vi utnyttja. Han kommer att ligga lite mer till höger än normalt, för att han ska kunna jobba lite mer rättvänd, mer i djupled.

red iron säger: Vilken är er målsättning till slutplacering i tabellen? Förra säsongen gick väl lite under målsättningen, eller?

Peter Swärdh säger: Fjolåret var en besvikelse, framför allt avslutningen. Vi ska klart förbättra den placeringen. Helsingborg har som ambition att slåss om de fyra första platserna, och att kvalificera sig för Royal League. Vi behöver bli bättre än vad vi är nu, men det är målet.

micke säger: Vilka tror du vinner SM-guld?

Peter Swärdh säger: Malmö FF. I nuläget har de bäst spets och bäst bredd. Göteborg är en utmanare.

Linus säger: Peter, hur slutar premiären?

Peter Swärdh säger: Det viktiga är att tre poäng stannar i Helsingborg – och det ska dom göra! Jag vill hälsa från hela spelartruppen och på förhand tacka för allt stöd – vi behöver er!