”Det är inte alltid så bra att vara skyhög favorit”

Läs chattet med Djurgårdens tränare Kjell Jonevret

FOTBOLL

johan säger: Hejsan, i år har det mest varit prat om Malmö och andra lag. Hur tycker du era chanser ser ut och vad är målen uppsatta på?

Kjell Jonevret säger: Det har varit skönt att det varit mycket snack om Malmö. Djurgårdens mål är att försöka komma ut till Europa varje år, då måste man vara ett, tvåa i allsvenskan eller vinna Svenska cupen. Det är alltid svårt att vinna Svenska cupen, så vi satsar hårt på serien.

denzza säger: Tjena Kjell, vad kommer Ibrahim ba ha för roll i Djurgården

Kjell Jonevret säger: Han kommer att ha en roll där han får ha mycket boll. Vår bild är att han är duktig på det. Till och börja med kanske på en kant, sedan kanske lite mer centralt. Han är mer en framspelare än avslutare.

Tom säger: Tjena Kjell. vem kommer att axla ansvaret som spelfördelare i år? Utan Andreas Johansson känns mittfältet som den svagaste länken just nu. Offensivt tycker jag det ser riktigt lovande ut med Hysen, Larsen och Bah, men nån måste leverera bollen...

Kjell Jonevret säger: Vi är medvetna om det. Vi kommer att ändra litegrann på mittfältsspelet, förhoppningarna är att någon av Markus Johannesson, Arneng, Magro eller Arnarsson kommer att lösa det, och växa lite i år.

säger: Hej Kjell! Är du nöjd med truppen som den ser ut nu, eller är det redan nu ett klart uppsatt mål att förstärka till sommaren?

Kjell Jonevret säger: Djurgården tittar alltid på spelare, det kan även att komma ett bud på några av de spelare vi redan har. Vi har inte köpt att vi absolut måste ha någon till sommaren. Det var lite annat läge i fjol, då var det lite mer prekärt där det var få i truppen. Sedan är man som tränare aldrig riktigt, riktigt nöjd. Vi har kontakt med Benedict Vilkazi i Sydafrika, som vi följer med stort intresse.

il Bö säger: Det är helt ok för mig att DIF dammsuger tre världsdelar och en ö i norra ishavet efter spelare men kan vi verkligen inte hitta fler talanger i stockholmsområdet?

Kjell Jonevret säger: Jo, det kan tyckas och jag tror att vi ska jobba ännu mer att försöka hitta unga spelare i närområdet. Den här vintern hade vi som mål att hitta spelare som var färdiga, att kunna gå rätt in i laget och spela allsvensk fotboll. Det är svårt att värva från Hammarby och AIK, men vi ska försöka få bättre fart på det rekryteringsarbetet och den bevakningen.

säger: Hur stora är chanserna att Jesper Blomqvist kommer till spel i år? Är han fortfarande aktuell för årets trupp?

Kjell Jonevret säger: Ja, det kan han vara. Först måste han bli helt frisk, men det är väl tveksamt. Alla bra spelare är förstås välkomna hos oss. Det är ett 50-50-läge.

HenrikLovesKjell säger: När det är så stor omsättning på spelare som det är i Djurgårn, är det svårt att få de nya att lära sig systemet?

Kjell Jonevret säger: Mmm, det är klart. Har man samma grupp år efter år är det mycket enklare, som Rosenborg exempelvis. Eftersom att vi fått så många nya har vi försökt att börja med något nytt. Vi har börjat om lite: hur ska vi starta uppspelen? Hur ska vi agera?

HighTower säger: Hur ser du på Allsvensk spel på konstgräs (S-vall, Borås)? Något som passar DIF?

Kjell Jonevret säger: Spelarna hatar konstgräs och rent personligt tycker jag att fotboll ska spela på gräs. Jag vill inte att några lag ska rasa ur för att man har kompisar överallt i den här branschen, men om något nu måste göra det så vill jag att det ska vara konstgräslag.

Jan säger: Vad tror du Kjell kommer vara Difs publiksnitt i år? De känns som om de kommer vara större tryck på Stadion i år än någonsin!

Kjell Jonevret säger: Det är ett bra tryck så här långt, vi har sålt 7500-8000 årskort. Sedan har vi ju derbyna. Med en bra säsong ska vi väl kunna komma upp till en 15000, men vad vet jag, jag är ju bara fotbollstränare (Kjelle påpekar nu att klubben biljettansvarige, som står bakom hans rygg, har budgetat med ett snitt bättre än 2003 då det låg på drygt 16000).

säger: Hej Kjell. Hur tror du att Djurgårdens chanser till ett SM-guld är i år? Vilka lag tror du att det kommer stå mellan i slutet?

Kjell Jonevret säger: Malmö FF är favoriter av alla, det tycker jag att det finns fog för. De har den starkaste truppen. Vi är ett av fyra, fem lag (Bajen, Göteborg, Djurgården, Helsingborg, Halmstad) som kan utmana Malmö. Det är inte alltid det är så bra att vara skyhög favorit, så det kanske kan få lite problem. Procentsats är alltid svårt att säga. Vi har Europacup-spel som vi också satsar på.

Anders säger: Varför gick det dåligt för DIF i Royal League? Såg ni det bara som träningsmatcher?

Kjell Jonevret säger: Nej, det gjorde vi inte. Även om det på något sätt ändå är det. Vi började väl ganska bra, oavgjort mot Rosenborg bland annat...men sedan hade vi en riktigt dålig match mot danskarna i Stockholm. Som helhet gick inte resultaten med oss riktigt. Nästa år – för vi ska ju dit – ska vi för fasen se till att vinna lite matcher.

Tom säger: Vilken är din roligaste match som tränare i Djurgården?

Kjell Jonevret säger: Första matchen var väldigt speciellt, eftersom man blev inkastad med 2 dagarns varsel. Vi vann mot Örebro med 5–1. Sedan när vi tog ledningen borta med 2–0 mot Juventus fick man nypa sig lite i armen. Cupfinalen som vi vinner och säkrade ett Europaspel även 2005 kändes viktig för föreningen.

wolf säger: Hur ser arbetsfördelningen ut mellan dig och de andra tränarna?

Kjell Jonevret säger: På planen gör vi samma jobb alla tre. Lasse och Stefan planerar mer i detalj träningarna, hur själva övningarna ska genomföras. Jag är med och planerar grovt, det här och det här ska vi hinna med den här veckan. Min ledarstil är att jobba tillsammans i en grupp.

bollen säger: Vem får genombrott i dif i år?

Kjell Jonevret säger: Våra två unga islänniningar har chansen att blomma ut till något riktigt bra, men det är alltid svårt att se i kristallkulan. Det kan även bli någon helt annan.

Nicke säger: Tjena Kjelle, vem ser du som första val Felix Magro eller Kari Arnasson?

Kjell Jonevret säger: Det kommer att bli bero vilken typ av match vi förutspår. Båda är jätteduktiga, men har väldigt olika spelstilar. Felix är teknisk, lite mer elegant. Kari har även ett bra passningsspel i sig, men är mer av en fighter, en krigare. Jag vill passa på att önska Anders Linderoth som kommer efter mig lycka till, vi behöver bra Stockholmsmotstånd – och vi behöver bara gå om dom i sista omgången!