”En realistisk målsättning är att undvika kvalspöket”

Läs chattet med Sundsvalls assisterande tränare Anders Högman

FOTBOLL

Anders säger: Finns det, trots geografin och stadens storlek, chans för ett lag som Sundsvall att etablera sig i toppen? Eller är ni ”dömda” att som bäst vara ett mittenlag?

Anders Högman säger: Nja, geografin tror jag har mindre betydelse i dagens läge med konstgräsplaner. I Norge är ju Tromsö trots allt i Royal League, och är ju väldigt långt norr ut. Under kortare perioder tror jag inte alls att det är omöjligt. Problemen på sikt handlar ju dock mer om storleken på staden med allt vad det innebär med näringsliv och möjlighet till ekonomisk stöd.

M.B. säger: Hejsan!! Hur bra är Giffarna i år gämfört med tidigare? Kommer man att märka någon skillnad i tabellen för Giffarnas del?

Anders Högman säger: Vi försöker att ta små, små steg varje år – det tror jag är en sund inställning för en klubb av Giffarnas storlek. Vi har växt mycket de senaste åren, det har gjort ett hästjobb av klubbledningen. Vi har tappat Joel Cedergren, en av de bästa i fjol och sedan har vi fått in en Donatas Vencevicius, som är etablerad. En realistisk målsättning är att undvika kvalspöket.

08 säger: Hej! Som jag förstått det har inte det nya spelsystemet satt sig ännu - är det inte att gambla rejält att räkna med att det behövs 6-7 matcher innan det sitter? Då kan det väl redan vara försent?

Anders Högman säger: Det tar lite tid att hitta en ny spelmodell, men även om det kanske inte sett så bra ut resultatmässigt ut på slutet så tycker jag att vi tar små steg varje vecka. Men det är riktigt, vi är inte på något sätt färdiga med det här. Sundsvall spelade 4-3-3 under Per Joar Hansen, sedan kom Rikard Norling i fjol och införde 4-4-2 med diamant, nu har vi ändrat till 4-2-3-1, som en del spanska lag och även Chelsea spelar. Det är lite olyckligt att det ändrats så mycket under kort tid, men vi tror på det här nya.

Uno säger: Hej! (Denna fråga hade kanske varit mer lämpad till Jan Halvor men jag ställer den i alla fall) Har det varit aktuellt/diskuterats sedan ni tillträdde att använda någon annan spelmodell än nuvarande 4-2-3-1-modellen eller var detta s a s förutbestämt? /Uno

Anders Högman säger: Det här var ett tidigt beslut, Jan Halvor har känt att det är det här sättet vi ska spela på. Vi har inte diskuterat någon annan modell, utan pratat om 4-2-3-1 sedan första träningspasset.

säger: Är ni tillräckligt bra i år för att kunna föra spelet även på bortaplan?

Anders Högman säger: Ja, det hoppas vi. Vi vill spela på ett likartat sätt både hemma och borta. Tidigare har vi varit svaga borta. Vad det har berott på är väldigt svårt att säga – vi kommer för första gången i år att flyga samma dag, på förmiddagen, till den stad vi ska spela. Och även flyga hem direkt efteråt. Tidigare har vi ofta åkt buss dagen innan, och det har blivit en lång väntan för spelarna, det är möjligt att det påverkat.

FTAGC säger: Hur har Svenning sett ut på försäsongen? Är han helt återställd efter skadan?

Anders Högman säger: Ja, han är återställd. Han har gått för fullt sedan i januari, sedan ska man komma ihåg att det tar väldigt lång tid att komma tillbaka efter en korsbandsskada. Än har han inte matchform, det saknas tempo och vana vid matchsitutioner men det sker hela tiden framsteg.

Rokche säger: Varför presterar Giffarna ”alltid” bra mot topplagen? Och varför alltid dåligt i Stockholm?

Anders Högman säger: En intressant fråga... det är väl så med många lag att man presterar bra mot bra motstånd, det ligger där naturligt. Mot på papperet sämre lag ska man föra spelet och det har Giffarna haft svårare för, alltså att själva ta tag i taktpinnen och dra igång. Vi hoppas att vi ska kunna spela med mer konsekvens i år, vårt spel i alla matcher. Det viktiga för oss är hårt arbete i gruvan, sju dagar i veckan.

säger: Donatas Vencevicius vad är han för spelartyp? Kommer han jobba defensivt?

Anders Högman säger: Donatas främsta egenskaper är teknik och spelförståelse. Det ligger i sakens natur att han kommer att få en mer offensiv roll hos oss. Han är en närkamps eller huvudspelare. Vi ska försöka använda honom framåt.

Krille säger: Vem blir årets utropstecken i GIF & Allsvenskan?

Anders Högman säger: Vi har i många stycken liknande uppställning som i fjol, då var Mattias Nylund ett utropstecken. Möjligheter finns för Donatas att bli ett utropstecken, han är en spelartyp som vi saknat tidigare. I allsvenskan är det lätt att gissa på etablerade namn som Afonso, och Rosenberg. Jag är väldigt förtjust i Helsingborgs unge mittback Andreas Granqvist. Även Hammarbys Petter Andersson, de två har fina möjligheter att göra en bra säsong.

4-4-2! säger: Laget verkar obalanserat. Varför använder ni två offensiva spelare i balansrollen?

Anders Högman säger: Ja, vi har diskuterat det där och försökt att hitta former för att spela med de spelartyper vi har. Tanken är att vi vill vara kreativa och hitta lösningar i anfallsspelet med de här balansspelarna. Vi får se hur det ser ut i premiären – och vi har inte tagit ut något premiärlag än så det kan tänkas att det ser annorlunda ut än vad det gjort hittills. Det är en ständig process det här att hitta rätt modell och rätt spelartyper på rätt plats.

Schilling säger: Vad har ni för alternativ på yttermittfält nu med Ljungberg och Bergh skadade?

Anders Högman säger: Det finns alternativ, även om vi är lite mer sårbara på kantfältare än vad vi är på övriga positioner. Svenning har spelat där i träningsmatcher, Bergerssen spelade där i fjol och sedan har vi Edid Kurtovic som också kan spela där. Vi är svältfödda, men tunna på den positionen.

Apache säger: Hej Anders är inte GIF:s trupp lite tunn och känslig för skador?

Anders Högman säger: Vi är 22-23 spelare och jag tycker att de allra flesta håller en jämn och bra kvalitet, vi står inte och faller med enskilda spelare och det känns ganska tryggt. Vi har killar som kan hoppa in, i alla fall under kortare perioder, och göra ett bra jobb. Problemet, om det finns något, är kantfältarna, som sagt.

FTAGC säger: Kan vi förvänta oss värvingar i sommar i och med att det INTE värvades särskilt hårt inför säsongen?

Anders Högman säger: Nja, man ska inte utesluta någonting. Skulle det visa sig att vi får mer skador, då måste vi in med nya spelare. Vi håller ständigt ögonen uppe. Det blev olyckligt att Kalle är långtidsskadad och Hasse fick en ordentlig lårbristning, tyvärr blir även han borta ett bra tag. Men, vi känner ingen panik.