NU BÖRJAR ÅRETS FEST

Simon Bank: Fotboll... vår... äntligen

Foto: BILDBYRÅN
Väntan är över I dag börjar allsvenskan – och som vi har längtat. Sportbladets fotbollskrönikör Simon Bank listar 10 orsaker som gör årets upplaga av allsvenskan till den hetaste på mycket länge. En av orsakerna är Malmö FF:s Afonso Alves. ”Malmö FF lånar Real Madrids taktik för att göra Afonso fri och lycklig” skriver han.
FOTBOLL

Den är inte vackrast eller bäst i världen, den är inte den charmigaste eller mest passionerade.

Men den är vår.

Och det är vår.

Och i dag, på Olympia, kommer allsvenskan tillbaka till oss igen.

Helsingborg–Halmstads BK. Äntligen.

Tusentals på läktarna, färger och sång, grönt gräs, underhållning, kamp, kärlek, poäng som är viktigare än allt.

Fråga mig inte hur det gick till, men plötsligt är vi tillbaka där vi slutade senast.

Vi är dessutom tillbaka i Skåne.

Det var här som en norrman slog en straffretur i mål och färgade världen alldeles himmelsblå för fem månader sedan.

Snö, storm och slask

Sedan kom en vinter, med snö, storm, slask och eviga matcher och returmatcher mellan Örebro och alla världens nämnder – och även om det var underhållande på sätt och vis, så finns det inget som ersätter det här:

Helsingborgs IF–Halmstads BK, avspark 16.00.

Premiär.

Vi ska äntligen få se om Peter Swärdhs Barça-taktik är en papperstiger eller ett lejon. Vi ska äntligen få veta om den där Bah som gett Janne Andersson tron åter verkligen är en frälsare eller bara en kinapuff. Och det är bara början på 26 omgångar, match 1 av 182.

Vi ska äntligen få se fotboll igen.

Det är konstigt att man kan bli så bubbel-i-magen-lycklig för så lite.

Sverige är ju inte stort, och vår fotboll är enligt statistiken och Uefa sämre än någonsin. Det finns tydligen 23 ligor i Europa som är bättre än vår, men det finns å andra sidan ingen som jag längtar lika mycket efter som allsvenskan.

Årtusendets bästa

I år är det inget att skämmas över.

Det här är årtusendets bästa allsvenska (eller den bästa på fem år, om man vill tona ner det lite).

I år finns klubbar som vågat satsa på spelarköp, som Elfsborg, IFK Göteborg, Häcken och Malmö FF. Dessutom finns det klubbar som vågat satsa på att förnya sitt sätt att spela.

För inte så länge sedan var allsvenskan en serie med 14 lag som spelade rak 4-4-2. Åtminstone hälften av dem tränades av Stefan Lundin eller Tom Prahl, och alla spelade exakt likadant.

I dag springer Helsingborg in på Olympia för att spela 4-2-3-1, en fransk eller portugisisk modell som gått som pågatåget hela våren lång. Gif Sundsvall gamblar med en liknande uppställning, Malmö FF lånar Real Madrids taktik för att göra Afonso fri och lycklig – och Öis ska använda samma modell på planen som Djurgården numera mest gör på pappret.

2005 blir ett år med många experiment. Om hälften lyckas är det imponerande, men även om alla misslyckas är det bra för svensk fotboll. Likriktning ger spelare med slöa intellekt, och en trist serie.

Den här allsvenskan kommer inte att bli trist.

Det kommer att bli en serie med fler unga genombrott, det kommer att bli en serie med fler profiler, det kommer att bli en serie med fler taktiska diskussioner.

Åtta lag i toppstriden

Det finns åtta lag som kan blanda sig i toppstriden, och det enda jag tror mig veta med säkerhet är att inget av dem är starkt nog för att rubba mästarna Malmö.

Vi kommer att avsluta 2005 med guldfirande i Skåne.

Men det börjar i Helsingborg, i dag, och det är värt att fira det också.

HIF har ett lag som kan hamna precis var som helst i tabellen. De har seriens bästa uppsättning av unga supertalanger (Dahl, Granqvist, Eldin Karisik), men ett spelsystem som ställer stora krav.

Halmstad har ingen Rosenberg, men de har kvar samma spel som i fjol och vet exakt hur man hittar ett enkelt uppspel, ett enkelt tillbakaspel till mittfältet och en snabb boll bakom en backlinje.

Allt är möjligt, fortfarande ligger alla drömmar utspridda som finkläder på tork.

I dag kommer 15?000 människor att ta sig till en fin arena för att vara med och lukta, smaka och känna på den finaste dagen som finns i svensk fotboll: Premiären.

I dag kommer allsvenskan tillbaka till oss igen.

Äntligen.

Bank listar: tio orsaker till extas

Mer om den allsvenska premiären:

Simon Bank