Peter Graulund tvåmålsskytt

Helsingborg-Halmstad - minut för minut

FOTBOLL

Helsingborg vinner premiärmatchen på Olympia efter 2 mål av Peter Graulund. Redan i den första minuten av andra halvlek var han på rätt plats vid rätt tillfälle, och kämpade in bollen i mål. Helsingborg fortsatte sedan att ligga på och såg märkbart lättade ut av ledningsmålet. Det andra målet var mycket vackert och ett resultat av fint samspel på HIF:s mittfält. Halmstad lyckas aldrig komma in i matchen och såg tunna ut, främst på kanterna. Allt för ofta blev det långbollar som resulterade i just ingenting. Bland de spelare som stack ut idag återfinns Atiba Hutchinson, Andreas Dahl, Christian Järdler och givetvis målskytten Graulund. Mycket Helsingborg. I Halmstad är det främst kollektivet som ska ha beröm för första halvlek, men även Djuric stack ut ett par gånger och Ingelsten var ofta inblandad i farligheter framåt.

Statistik:

Bollinnehav: 52% - 48%

Avslut totalt: 11-7

Avslut på mål: 4-1

Frisparkar: 12-16

Hörnor: 4-4

90+3'

Matchen är slut!

90+2'

Andreas Dahl tar hand om frisparken och visar på nytt vilket fint tillslag han har. Bollen tätt över.

90+2'

Helsingborg spelar behärskat runt bollen i väntan på slutsignalen. Man tilldöms även frispark en bit in på offensiv planhalva. 

90'

Efterföljande frispark nickas löst av Peter Larsson, rakt i famnen på Daniel Andersson.

89'

Christian Järdler varnas när han river ner Björn Anklev som är på språng till höger om HIF:s straffområde.

88'

Halmstad slår en resultatlös vänsterhörna.

87'

Daniel Andersson varnas för fördröjning av spel.

87'

Patrik Ingelsten testar distansskott från cirka 20 meter. Skottet blir stenhårt och passerar en knapp meter utanför den högra stolpen. Mycket vackert annars!

86'

Eldin Karisik går på skott men siktet är inte det bästa. Kanske som en följd av en trygg ledning.

85'

Fredrik Svanbäck har stått för en bra debut idag men byts ut. In kommer Olivier Karekezi.

82'

Andreas Dahl stänger igen en löpning för Djuric och varnas korrekt av domaren.

81'

Christian Järdler och Atiba Hutchinson bygger upp ett nytt HIF-anfall som Per Johansson lyckas rensa. Annars har det varit kring de här två spelarna som det mesta av Helsingborgs spel har handlat om i andra halvlek.

80'

Björn Westerblad ersätter Thando Mngomeni för Helsingborg.

76'

Halmstad får frispark i bra läge när Erik Wahlstedt river ner Ingelsten en bit till vänster om straffområdet. Frisparken når till slut inhopparen Thorvaldsson som får ett jätteläge. Hans petning går dock utanför, till vänster. 

74'

Christian Järdler går tufft in mot Dusan Djuric och Halmstad tilldöms frispark på mittplan.

72'

Halmstad plockar även av Magnus Andersson. Björn Anklev byter av.

72'

Halmstad byter ut Alphajor Mamadu Bah. Gunnar Heidar Thorvaldsson ersätter.

71'

Helsingborgs hörna från vänster förblir resultatlös.

70'

Eldin Karisik ställer till ny oreda i Halmstads straffområde och slår ett nytt inlägg som försvaret tvingas rensa till hörna.

68'

Atiba Hutchinson varnas av domare Eriksson då han dels går hårt in i en duell och senare sparkar undan bollen.

66'

... Järdler slår hörnan som nickas undan av Ingelsten. Andreas Dahl står och laddar inför andravågen och skjuter stenhårt på volley. Bollen smiter någon meter till höger om mål.

65'

Eldin Karisik jobbar till sig en högerhörna för Helsingborg...

63'

Peter Graulund är fortsatt het och testar nu ett distansskott med vänstern. Conny Johansson kan plocka upp bollen utan större besvär.

61'

Halmstad får möjlighet att kvittera. Tomas Zvirgzdauskas är på offensiv utflykt och får efter visst flipperspel till ett skott mot mål. Bollen tar i den högra stolpens ytterkant och ut till inspark.

60'

Ännu en farlighet från Helsingborgs vänsterkant. Thando Mngomeni slår ett vackert vänsterinlägg som dock passarar alla i straffområdet.

59'

Per Johansson varnas när han river ner Graulund som är på språng.

57'

Mååål! 2-0 Graulund!

Mycket vackert anfall av Helsingborg. Bollen går från vänsterkanten genom Karisik och Mngomeni till Hutchinson som rundar Conny Johansson vid kortlinjen. Han chippar sedan vackert till Graulund som bröstar (!) in bollen i mål. En riktig delikatess!

53'

Svanbäck är åter igen rätt placerad i HBK:s straffområde. Christian Järdler slår ett avigt inlägg som till slut når finländaren men avslutet blir för löst. Rakt i famnen på Conny Johansson.

52'

Halmstad har ökat tempot efter Helsingborgs ledningsmål. Dock utan att HIF backar hem allt för djupt.

49'

... Det blir en kort frisparksvariant som Mamadu Bah till slut skickar vidare in i HIF:s straffområde. Bollen passerar hela 4 (!) stycken HBK-spelare som alla missar bollen. Sist i raden är Ingelsten vid bortre stolpen. Mycket bra möjlighet för Halmstad att snabbt kvittera.

48'

Dusan Djuric driver med boll en bra bit in på hemmalagets planhalva. Han rivs ner av Andreas Dahl och domaren blåser för frispark...

46'

Måååål! 1-0 Graulund!

Eldin Karisik tar sig ner på vänsterkanten och rundar Djuric. Hans inlägg når sedan Peter Graulund framför mål. I duell med Peter Larsson lyckas han kämpa in bollen över mållinjen.

46'

Andra halvlek är igång!

Årets första allsvenska halvlek slutar alltså mållös. Inget av lagen det dominerande och tempot har varit lågt. Helsingborg ser mest taggade ut men samtidigt vet vi att Halmstad brukar spela disciplinerat och även idag känns de trygga i sina positioner, främst defensivt. Tränare Janne Anderssons bekymmer i halvtid blir istället kantspelet. Mamadu Bah har inte alls kommit in i matchen på sin vänsterkant. Framåt har Yaw Preko haft två jättelägen men skjutit högt över i båda fallen. Helsingborg ser trygga ut i sin backlinje och Christian Järdler är ofta på offensiva utflykter. Han ligger bakom mycket för HIF och är tillsammans med David Ljung tonsättande för hemmalaget. Debutanten Svanbäck avslutar första halvlek piggt och har med minuten kvar en jättemöjlighet att trycka dit den. Andreas Dahl verkar också komma in i den roll som Jesper Jansson tidigare haft i Helsingborg. Hans blick för spelet är imponerande!

Statistik:

Bollinnehav: 52% - 48%

Avslut totalt: 5-2

Avslut på mål: 1-0

Frisparkar: 8-5

45+1' min

Första halvlek är slut!

45' min

En minuts tilläggstid är aviserat.

45' min

Fredrik Svanbäck får ett jätteläge i HBK:s straffområde. Hans skott smiter metern utanför, till vänster. Mycket bra möjlighet för Helsingborg och nära ett debutmål av Svanbäck.

44' min

Andreas Dahl levererar precisa bollar från sin mittfältsroll. Nu spelar han ut bollen till Svanbäck som befinner sig ute på vänsterkanten. Det går dock för långsamt i anfallsförsöket och HBK kan rensa.

43' min

Sierra Leone-talangen Mamadu Bah är nu ute och snurrar på högerkanten. Hans inläggsförsök stoppas av Järdler.

41' min

Karisik är nu på benen igen och spelet är igång.

40' min

Eldin Karisik blir liggande efter duell med Peter Larsson. Bollen slås över sidlijen och spelet stannas upp för ett ögonblick.

39' min

Halmstad jobbar till sig bollen och anfaller längs högerkanten. Ingelsten slår ett hårt inlägg som rensas undan av Andreas Granqvist.

36' min

Bollen förs i ett ganska lågt tempo runt mittplan. Hemmalaget verkar mest tända för tillfället.

33' min

Magnus Andersson tappar bollen i ett HBK-anfall och Thando Mngomeni är påpassligt där och plockar upp den. Passningen fram till Graulund på vänsterkanten blir dock för hård och passerar precis sidlinjen.

30' min

Thando Mngomeni får årets första gula kort då han river ner en Ingelsten på språng.

29' min

En kort HBK-hörna hamnar till slut framför Yaw Preko i Helsingborgs straffområde. Hans sikte är dock inte det bästa idag och även detta skott går högt över.

29' min

Mamadu Bah och Preko anfaller igen längs vänsterkanten. Preko petar tillbaka bollen till Djuric som går på direktskott. Bollen tätt utanför.

27' min

Ett inläggsförsök från Järdler rensas undan av HBK som ställer om snabbt och anfaller längs vänsterkanten. David Ljung är tidigt ute och kan bryta.

24' min

Atiba Hutchinson fiskar upp en boll vid HBK:s kortlinje. Han petar fram bollen till Järdler som drar in i straffområdet men skjuter rakt i famnen på Conny Johansson.

23' min

Matchen tappar i tempo och båda lagen har fortsatt svårt att etablera något spel.

21' min

... Järdler slår även denna hörna som rensas av uppoffrande försvarare vid bortre stolpen.

21' min

Ny högerhörna för Helsingborg...

19' min

Finländaren Fredrik Svanbäck får en gratismöjlighet i HBK:s straffområde efter en misslyckad rensning. Han går på skott och bollen svävar i en märklig bana någon meter över mål.

17' min

... Christian Järdler slår hörnan mot David Ljung som är högt uppe i luften men blåses av för fult spel.

16' min

Helsingborg får sin första hörna, från höger...

15' min

Halmstad har tagit sig in i matchen och har under de senaste minuterna kommit i ett par avslut. Helsingborg är nu något tillbakapressat.

13' min

Matchens första hörna tillfaller Halmstad. Graulund är sist på bollen och rensar i andravågen.

12' min

Magnus Andersson sliter sig loss från sin försvarare och slår ett giftigt inlägg som ställer till det något för Daniel Andersson. Preko lyckas dock inte förvalta sin nick.

10' min

Yaw Preko avancerar centralt i hög fart. Han har två medspelare med sig mot Helsingborgs två mittbackar, men väljer ändå att gå på eget avslut. Han tar sig in någon meter i HIF:s straffområde och skjuter högt över med högerfoten. Något ivrigt.

9' min

Andreas Johansson drar ner Atiba Hutchinson på mittplan och tillrättavisas av domaren. Han slipper dock kort.

8' min

Magnus "Turbo" Svensson är högt uppe på offensiv planhalva och slår ett fint inlägg som dock rinner förbi både Ingelsten och Preko.

6' min

Båda lagen känner på varandra så här i matchöppningen. Helsingborg är det lag som har tagit sig längst upp i banan hittills.

4' min

Andreas Dahl slår frisparken mot bortre stolpen där David Ljung möter. Han får ett ypperligt läge att lägga bollen på mål, men misslyckas med siktet. Mycket bra läge för HIF!

3' min

Helsingborg försöker bygga upp ett anfall från vänsterkanten men avbryts när Magnus Svensson river ner Karisik. Inläggsfrispark att vänta...

2' min

Halmstads lagkapten Per Johansson blir liggande efter en duell på mittplan. Han haltar av plan och plåstras om vid linjen. Spelet åter igång.

1' min

Matchen är igång!

Domare Jonas Eriksson blåser igång årets allsvenska. Halmstad börjar med boll.

Helsingborgs IF

Målvakt

1. Daniel Andersson

Försvarare

23. Erik Wahlstedt

14. Andreas Granqvist

5. David Ljung

16. Christian Järdler

Mittfält

8. Fredrik Svanbäck

20. Eldin Karisik

13. Atiba Hutchinson

9. Andreas Dahl

10. Thando Mngomeni

Anfallare

11. Peter Graulund

Avbytare

22. Oscar Berglund

4. Jakob Augustsson

21. Fahrudin Karisik

15. Olivier Karekezi

18. Björn Westerblad

Halmstads BK

Målvakt

1. Conny Johansson

Försvarare

9. Magnus Svensson

12. Tomas Zvirgzdauskas

15. Peter Larsson

2. Per Johansson

Mittfält

18. Björn Anklev

16. Magnus Andersson

14. Dusan Djuric

13. Andreas Johansson

10. Gunnar Heidar Thorvaldsson

8. Alphajor Mamadu Bah

Anfallare

6. Yaw Preko

17. Patrik Ingelsten

Avbytare

22. Marcus Sahlman

5. Joel Borgstrand

23. Emil Jensen

10. Gunnar Heidar Thorvaldsson

18. Björn Anklev

Per Lilie

ARTIKELN HANDLAR OM