Nya taktiken - ett vinnande koncept

mitt-taktiken Helsingborg spelar ett 4-2-3-1-system. På mittfältet tar Atiba Hutchinson och Andreas Dahl det defensiva ansvaret. Framför dem dirigerar Eldin Karisik anfallet, med Fredrik Svanbäck till höger, och i går Peter Graulund på vänsterkanten. Grafik: PATRIK LINDVALL
FOTBOLL

HELSINGBORG

Hif har hittat ett vinnande taktikkoncept.

Fast har man egentligen gjort det - och har man verkligen hittat spelarna som behövs? För vem bryr sig om en sifferkombination om inte lirarna på planen levererar?

Visst - Hifs 4-2-3-1 är spännande och igår vinnande, men om Eldin Karisiks snabba fötter inte varit så bländande i andra halvlek hade jag lämnat Olympia och malmöitiskt muttrat avadådå? En massa siffror hit och dit på en taktiktavla och än sen då? För mycket folk i mitten. En första halvlek med okontrollerade passningar hit och dit och sällan till rätt fot men följd av en andra halvlek då intentioner förvandlades till hygglig effektivitet.

Dusan fungerade inte

Eldin Karisik överglänste Dusan Djuric med ungefär 750 000 strålkastarwatt. När uppskrivne Dusan trampade på bollen på ett vis som gett Tom Prahl andnöd levererade Karisik. Teknik är meningslös så länge som man inte vet hur man ska utnyttja den för att skada motståndarna och i talangernas kamp använde Eldin sin medfödda bollbriljans överlägset bäst.

Eldin Karisik är en så kallad nysvensk som vi ska vara jäkligt tacksamma för. En lirare och spelfördelare med internationellt steg. Helsingborgs nyckel till framgång.

Sättet som Hif tänker utmana allsvenskan på i år är ovanlig - 4-2-3-1, - vi är ju så inkörda i siffertänkande - 4-4-2, 4-3-3, 4-5-1. En del olika trebackslinjer eller något annat, bara slutsumman blir elva...

Egentligen spelar såklart sifferkombinationerna ingen annan roll än att rättfärdiga och upphöja tränarnas roll till något de inte alltid är.

Men vad siffrorna verkligen handlar om är balans i laget.

Peter Swärdh är en duglig teoretiker med praktiskt kunnande. Jag kan inte se ett bättre utgångsläge för att skapa ett vinnande allsvenskt lag.

Lysande bollartist

När Helsingborgs djupledsspel styrs upp av Eldin Karisiks djupledslöpande attackspel är HBK ett lag att räkna med även i år. Teknikern Thando Mngomeni kan göra i stort sett vad som helst med bollen. En lysande bollartist som kan komma bort fullständigt i matcher men som i går med en känslig klack bäddade för avslutningen av det mycket snygga andra hemmamålet.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM