Ängsligt, nervöst och dåligt spel - oavgjort skulle ha varit rättvist

Lasse Sandlin: Något hopp för Gefle kan jag inte bjuda på

FOTBOLL

KALMAR

For jag för att möta våren vid Kalmarsund och för att kanske kunna lämna en positiv rapport om det lag som inte vunnit en allsvensk bortamatch på över 70 år.

Visst, vårens vackraste blommor mötte jag i den scilla-blåstjärne-prakt som Kalmars parker alltid bjussar på i april. Så vackert, så vackert.

Något hopp för lika ljusblå Gefle IF kan jag däremot inte bjuda på. Inte när man börjar med att 0-1-förlora mot ett så dåligt lag som Kalmar FF.

0-0 hade annars varit ett logiskt resultat, men om nu något av lagen ändå skulle få vinna, så var i alla fall Kalmar närmast: via 4-1 i bollar på mål, via 11-6 i avslut totalt, via 9-2 i avslut inom straffområdet.

Ändå kan jag inte påminna mej att Gefles "Mål-Hugo", Mattias Hugosson, hade någon enda svårighet att avvärja förutom det slumpskott som den trängde brassen Fabio Augusto gjorde 1-0 på.

Gefle hade ett gediget försvar med den orädde mittbacken Thomas Hedlund som en av banans främsta med en enda miss (målet) och framför honom den pigge centrale mittfältaren Mathias Woxlin; egentligen de enda två av nykomlingarna som verkade ha fattat det roliga i att få spela allsvenskt.

I övrigt var det ängsligt, nervöst och spänt, och ingen av lagets båda anfallare - Daniel Ytterbom och Daniel Westlin - hade någon boll varken på eller utanför mål.

Nog för att Gefle kommer att kunna kryssa en del - som man borde ha fått oavgjort denna dag - men man kommer att vinna alltför få matcher för att hänga kvar.

Pappas idol en stor målskytt

Vunnit en allsvensk bortamatch har Gefle IF faktiskt inte gjort sedan 29 april 1934.

Detta skedde under Holger Karlssons och Gunnar Janssons tid.

"Hogga", min pappas idol, gjorde 20 mål på sina 40 allsvenska matcher, "Rom-Janne" 17 på 36, och dessa båda är gästrikarnas överlägsna målgörare genom tiderna.

Lika särklassig trea på den listan: dagens tränare Per Olsson som 1983-84 hann med 12 mål på 44 matcher. Men inte heller Pelle Olsson lyckades vinna på bortaplan.

Faktum är att GIF bara vunnit två allsvenska bortamatcher någonsin: 2-1 mot Gais och 3-2 mot Sandviken, båda i 1933/34 års serie.

Nästa chans att bryta den snart 71-åriga sviten kommer om två veckor, söndag 24 april: Malmö FF-Gefle.

Santin bäste brasse

"Vi har Sveriges bästa brassar...", sjöng Kalmar-klacken - och det är väl sant i så måtto att Kalmar lever på sina brassar, men nog finns det väl åtminstone en som är bättre; han som slog in frisparken i Malmö...

Kalmars bäste brasse var inhopparen César Santin, medan Fabio Augusto får sitt överbetyg enbart beroende på målet, och den de sista 23 minuterna spelande Dedé Anderson bara var sorglig att skåda.

- Vi vet att tiden talar för oss. Vi vet att det kommer att bli bättre. Vi vet att våra brassar kräver en integreringstid, även om dom var här också ifjol, säger plötsligt Kalmar-tränaren Nanne Bergstrand i nån sorts krampaktigt försvarstal för att han tvingas ställa upp i en allsvensk premiär med ett lag som bara delvis är förberett för sin uppgift.

"Måste kontrollera den"

Sjukt kändes det, och jag kan gott tänka mej att orsaken till det låga kalmaritiska publikintresset går att hitta där.

Publiksiffran - 4181 åskådare - var så sensationellt dålig att den efteråt av officiellt KFF-folk viftades bort med orden:

- Vi måste kontrollera den. Inte säkert den är korrekt...

Fjolårets totala hemmasnitt var 7123.

Fjolårets lägsta siffra var 5228 mot hopplösa jumbon Trelleborgs FF; alltså 25 procent högre än söndagens...

Egentligen fanns det bara en klasslirare på Fredriksskans oväntat gröna fina gräs: Lasse Johansson, släpande forward i första, central mittfältare i andra.

Slog första passningen

Det var Lasse som låg bakom några flygande KFF-anfall första kvarten, innan även han började sprida sina bollar fel.

Det var Lasse som, i andra halvlek, slog den långa passningen till Brima Koroma som sedan ledde till Fabio Augustos segermål.

Mer för Lasse Johanssons skull än för otränade brassars skull var Kalmar FF värd denna trepoängare.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM