Ibrahim Ba Älskar fotboll

”Det är ett mycket viktigt initiativ”

FOTBOLL

Milanstjärna och omslagspojke på världens största fotbollstidning.

I kväll gör Ibrahim Ba allsvensk debut mot Häcken på Stockholms Stadion.

I en stor intervju berättar han om sin tid i Sverige, vännerna från Milan och Sportbladets kampanj mot fotbollsvåldet.

– Ett mycket bra och viktigt initiativ. Vi spelare ska vara föredömen, säger han.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Omslagsstjärna Han har varit ett av fotbollsvärldens största namn: Omslagspojke på World Soccer, Milanspelare och fransk landslagsman – nu är han aktuell som hett förvärv i Djurgården och som en av många engagerade i kampanjen ”Älska fotboll”.

Mycket kan man säga om svensk fotboll, men att locka stora utländska namn till allsvenskan har vi knappast varit bra på.

När gamla storstjärnor som Claudio Caniggia varvat ner i korplag som Dundee United har de svenska storklubbarna tittat på, utan varken intresse eller resurser att konkurrera.

Tills nu.

Ibrahim Ba, som kört tvåmål mot polaren Maldini på Milanello och lirat i det franska landslaget med Zidane och Henry, är allsvenskans hetaste nyförvärv. Kanske någonsin.

Men som person är ”Ibou” fri från stjärntendenser. Han är trevlig, ödmjuk och verkar uppriktigt glad över sitt nya liv i Djurgården och Stockholm.

– Jag trivs, säger han och lutar sig tillbaka i solen.

– Det har varit en lååång försäsong, tre månader, men det känns som om vi är väl förberedda nu. Både taktiskt och fysiskt. Det är skönt att det äntligen börjar. Det gjorde mycket att vi var i Sydafrika och Portugal tillsammans, att man fick lära känna de andra spelarna i laget. Vi är ett bra gäng.

Men du, vad tycker du om den svenska fotbollen?

– Den är fysisk, mycket fysisk. Lite som i England, alla vill framåt och alla vill vinna. Det är en bra inställning.

Hur passar det Ibrahim Ba?

– Bra, varför inte? Ni har ju en massa brasilianska spelare i ligan som verkar klara det alldeles utmärkt, så varför skulle inte jag göra det?

Hur bra är egentligen Djurgården i år, har du lyckats skaffa dig en uppfattning om de andra lagen?

– Jag tittar inte på de andra lagen, vi vet själva vad vi måste göra och hur vi måste spela. Djurgården gjorde en bra säsong för två år sedan när det blev guld. Förra året var Malmö bäst. I år är det öppet, det finns tre-fyra lag som har möjligheten att vinna. Vi är ett av dem och jag hoppas att vi kan vinna mot Häcken. Men det är viktigare att vi ligger i topp efter 26 omgångar än efter den första.

Du har kommit till allsvenskan som en stor stjärna och alla vet vem du är. Känner du någon press?

– Nej, varför skulle jag göra det? Det finns en massa stora svenska spelare ute i Europa som spelat här tidigare, varför skulle inte någon kunna gå den motsatta vägen? Fotbollen fungerar likadant i Sverige som i andra länder. Man tränar och spelar match, det är allt.

Men du har spelat i Milan och i det franska landslaget. Du har varit på omslaget av World Soccer, världens förnämsta fotbollstidning, vilket är förunnat de allra största...

– Men det kan ju inte jag hjälpa. Jag spelar fotboll och det är det viktigaste. Resten spelar ingen roll. Visst är jag glad att jag blivit uppmärksammad. Men just nu tänker jag bara på att hjälpa mitt nya lag att göra en bra säsong.

Jag har förstått att du fortfarande har kontakt med storstjärnorna i Milan...

– Det är klart, jag var där i sex år. Vissa är man bara bekant med, andra har blivit ens vänner. Andrij Sjevtjenko och Paolo Maldini är mina vänner, vi snackar i telefon och åker på semester tillsammans. Det är inget konstigt med det.

Vad säger de om att du hamnat i Djurgården?

– De är nyfikna, precis som jag har de inte så bra koll på Sverige. Men båda har sagt att de vill komma hit och hälsa på.

Hur trivs du i Sverige då, har du kommit tillrätta?

– Här är bra, jag trivs verkligen. Jag har många vänner, både i och utanför laget. Det är viktigt att man umgås med folk utanför fotbollen också så att man kommer bort lite.

Vad är det bästa med Sverige?

– Vädret, haha. Nej, skämt åsido tror jag att det är maten. Jag gillar både den utländska maten i Sverige och den svenska. Köttbullar är min favorit.

Var har du familjen?

– De är kvar i Milano.

Fru och barn?

– Nej, nej, inte sån familj. Jag är singel.

Då måste du verkligen trivas i Sverige...

– Haha, kanske det. Men jag säger inget.

Det är så här det är att prata med ”Ibou”. Djurgårdens nya stjärna utstrålar stor värme och skämtar oavbrutet.

Det är svårt att föreställa sig honom allvarlig.

Men det blir han, när Sportbladets Älska fotboll-kampanj kommer på tal.

– Jag tycker att det är ett mycket bra och viktigt initiativ. Det är viktigt att vi visar varandra respekt vi som är på plan, både spelare och ledare. Fotbollen är trots allt bara ett spel. Även om vi fajtas i 90 minuter ute på plan är det viktigt att vi kan ta varandra i hand efteråt. Jag tror att det är viktigt att fansen ser det, chansen är större att de också behandlar varandra med respekt i så fall. I England var det så, ute på plan var det otroligt hårt, men efteråt var man alltid vänner igen.

Har du själv råkat ut för hot och rasism?

– Det har hänt. I Frankrike hände det ganska ofta att publiken ropade saker från läktarna. Och när man spelar bortamatch mot Parma eller Lazio sjunger fansen alltid rasistiska ramsor och sånger. Det är trist, och därför är det viktigt att vi försöker göra något åt det.

David Tanentsapf