Löpstarka Sundsvall sprang sönder Elfsborg

Nederlagstippade Gif gav svar på tal

FOTBOLL

Precis som vanligt tippar experterna att Gif Sundsvall blir ett bottenlag i årets allsvenska.

Precis som vanligt vill Sundsvallsspelarna sikta mot tabellens övre hälft.

I den allsvenska premiärmatchen kunde Sundsvalls spelare slå experterna rejält på fingrarna. Seger med 3–1 (2–0) över IF Elfsborg är verkligen svar på tal.

– En otroligt skön seger. Efter en liten tam start började vi vinna bollduellerna. Vi fick igång djupledslöpningarna och gjorde dessutom mål på de chanser som vi skapade. Bättre start kunde vi inte ha önskat oss, sade Sundsvalls toppforward Jonas Wallerstedt, norrlänningarnas främste målskytt förra året, som blev målskytt redan i premiären då han prickade in 2–0 i första halvleks slutsekunder.

Mikael Dahlberg nickskarvade bollen i djupled där Wallerstedt stormade fram och petade bollen på Elfsborgs målvakt Johan Wiland. Wallerstedt snappade upp returen och lyckades med ett litet konststycke peta in bollen i mål ur minimal vinkel.

Starkaste viljan

– En mycket talande situation för det som skilde oss från Sundsvall ikväll. Sundsvalls spelare arbetade hårt i alla situationer och fullföljde helhjärtat varje satsning, konstaterade Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Det var Elfsborg som öppnade starkast och ägde matchen i första kvarten. Sundsvalls spelare tvingades springa runt och jaga boll när västgötarna elegant trillade boll på mittfältet anförd av spelmotorn Samuel Holmén.

– Vi började lovvärt, men åstadkom bara några halvchanser, sade Magnus Haglund.

När Sundsvall började vinna duellerna och få tag på bollen så ställde man snabbt om spelet och utnyttjade effektivt fria löpytor på kanterna.

Olofsson premiärskytt

Peter Olofsson var en av de hetaste kantspringarna och det var också han som skarvade in 1–0 i en situation där han letat sig in mitt i straffområdet.

I första halvleks sista spelminut ökade Jonas Wallerstedt på till 2–0 och redan i femte spelminuten i andra halvlek slog Mikael Dahlberg in 3–0 framspelad av Jonas Wallerstedt sedan ett passivt Elfsborgsförsvar blev retfullt lätt helt upprullat.

Det har talats mycket om Sundsvalls nya spelsystem 4-3-2-1, men i praktiken så såg det ungefär ut som det spelmönster som Sundsvall visade upp förra säsongen. Fast mycket effektivare.

– Det har varit så mycket fokus på vårt spelsystem att jag nästan fått mardrömmar av det. Det viktiga är att vi får med oss tillräckligt med folk i anfallen så att vi kan göra mål. Det lyckades vi bra med ikväll, sade den nye Sundsvallstränaren Jan Halvor Halvorsen.

Sundsvalls mittbackar Johan Andersson och Patrik Eriksson-Ohlsson agerade säkert. På mittfältet var Stefan Ålander nyttig i det defensiva spelet medan Peter Olofsson var drivande i det offensiva upplägget med vägvinnande rusher längs kanten. I anfallsregionen härskade Jonas Wallerstedt med bra understöd av Mikael Dahlberg.

Ove Byström/TT