Konstgräset – en skräck

Elfsborgs nya matta kan chocka motståndarna: Fler kommer bli skadade

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
GRÄSLIG SKADA Örgrytes tränare Zoran Lukic tror att Johan Anegrunds skada har med underlaget på Borås Arena att göra. "Johan var helt omarkerad, det är klart det har med underlaget att göra. Fler lag kommer säkert att få problem med gräset", säger han.
FOTBOLL

BORÅS

Konstgräset på Borås Arena kommer att chocka motståndarna.

För Öis innebar det ett baklängesmål och en skada.

- Johan Anegrund fastnade helt ohotad. Planen är alldeles för mjuk och fortsätter den att vara det kommer det att bli fler liknande skador på Elfsborgsmatcherna, säger Öis-tränaren Zoran Lukic efter förlusten borta mot Elfsborg (1-0).

Konstgräset på nya Borås Arena är färskare än mjölken i kvartersbutiken. Och underlaget är ännu så länge mycket mjukt. Det fick både hemmalaget och gästerna erfara i går.

För Örgryte innebar underlaget två bakslag.

Det första kom redan i den sjunde minuten. Mittbacken Johan Anegrund skulle hoppa upp för att nicka en boll men dubbarna hade sjunkit ner och i underlaget och Johan vred knät.

"Fler lag får problem"

Han ska undersökas i dag, troligen har han fått en smäll på led-ytan. Johan själv vill inte skylla skadan på underlaget, men tränaren Zoran Lukic är bestämd i sin uppfattning.

- Johan var helt omarkerad, det är klart att det har med underlaget att göra. Fler lag kommer säkert att få problem med gräset, säger tränaren.

Även enligt lagets sjukgymnast Matti Demegård så kan man härleda skadan till den mjuka planen.

- I detta enskilda fallet var det just så, men man ska vara väldigt försiktig med att dra för stora slutsatser på en enda företeelse. Min personliga upplevelse var att spelarna sjönk ner ganska ordentligt och det fanns inte mycket till eftergivlighet när spelarna skulle skifta riktning och vända, säger Matti Demegård.

För Örgrytes målvakt Dick Last innebar det överraskande underlaget att han upplevde att han lurades vid Elfsborgs segermål, inslaget av Daniel Mobaeck.

Han är, som alla andra Öisare Sportbladet talat med, noga med att påpeka att snacket om den mjuka planen inte sker för att man ska skylla förlusten på någonting. Det är ett rent konstaterande.

"Skumma situationer"

Målet kom efter en lång passning av Elfsborgs högerback Martin Andersson.

- När jag ser att deras back slår bollen bestämmer jag mig för att gå ut. Hade det varit på en vanlig gräsplan hade jag hunnit att glida ut och täcka ut bollen. Normalt sett, på naturgräs, får bollen mer fart men nu studsade den rakt upp och han (Mobaeck) kunde slänga fram en fot och få en bra lobb på den och jag stod på mellanhand.

- Det fanns flera sådana där skumma situationer. Det kändes som bollen bara dog ibland, man fick inte fart på den. Det var problem för både utespelarna och målvakterna, säger Dick Last.

Även den lycklige historiske målskytten Daniel Mobaeck konstaterade att bollen hade en konstig bana:

- Det var lite skruv på bollen när Martin slog passningen och den stannade upp. Men vi har lite vana från att ha tränat på konstgräs inomhus i vår hall, säger Mobaeck.

Petra Thorén