Assyriska kommer plocka ner fler storlag

Peter Wennman: De behöver inte be om ursäkt

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
jokern i leken Andreas Yacob-Haddad och hans Assyriska kommer att plocka ner många storlag tror Sportbladets Peter Wennman.
FOTBOLL

Får man skoja?

Får man dra ett försenat aprilskämt och påstå att IFK Göteborg just förlorat med 3-0 mot Assyriska på hemmaplan?

Eller...nja, vi bör nog hålla oss till fakta:

Assyriska har just spöat skiten ur IFK Göteborg - på bortaplan.

Vi ska inte gapa och tjoa för mycket nu, det är bara allsvenskans andra omgång, men ändå...ibland är det underbart när skratt fastnar i halsen.

Det är många som har hånat detta Assyriska i nån slags överlägsen ton, det är bara att läsa krönikörer i mindre kvällstidningar, och som hävdat att laget är en dödsdömd utfyllnad i högsta serien.

Som om Assyriska skulle behöva be om ursäkt.

Som om Assyriska skulle behöva buga sig djupt för den så kallade expertisen, stryka av sig kepsarna och säga...jamen förlåt då, det var inte meningen att rubba era ritningar, vi lägger väl ner satsningen då och börjar om i division sju igen. Ursäkta att vi störde.

Nu står vi där med en praktsmocka rätt upp i plytet på etablissemanget:

IFK Göteborg-Assyriska 0-3.

Nu har de 7-1 på Blåvitt

Radiosportens Kjell Friman, den gamle finliraren, kallade det "tidernas sensation i svensk fotboll" och det kan han mycket väl ha rätt i.

Men skratt har fastnat i halsar förr:

Jag såg själv med egna ögon när Assyriska utklassade IFK Göteborg med 4-1 i svenska cupen på Bårsta ip för nåt år sen. Det som hände i går påminde väldigt mycket om den taktiska utskåpningen. Just nu är det 7-1 sammanlagt mellan lagen.

Jag såg också när Assyriska krossade svenska mästarna Djurgården med 4-0 på Stockholms Stadion. Alla som kollade den matchen på tv upptäckte att Sverige fått ett nytt charmtroll på fotbollsplanerna - ett lag som vänder upp och ner på alla begrepp med sin kontinentala touch på bollen. Jag skrev då att "Assyriska blir svenska mästare en dag, tro mig". Det står jag fortfarande för.

Jag såg också hur laget tog för sig på ett häpnadsväckande sätt under andra halvlek i premiären mot Hammarby. Det var några småskratt som stockade sig i strupen redan där.

Vad jag därmed försöker säga är att Assyriska är ett sorgligt underskattat fotbollslag som definitivt håller allsvensk klass.

Orsaken till att gänget varit så nederlagstippat handlar nästan uteslutande om att man inte har värvat sju storspelare.

Men man kanske inte behöver det?

Jo, jag rättar mig själv - till sommaren kommer det bergsäkert att dyka upp ett par, tre etablerade namn i södertäljegänget, ty truppen är inte bred nog i nuläget. Allsvenskan kommer också att kräva sin tribut i det långa loppet.

Men laget är redan nu tillräckligt bra för att klara sig kvar i serien. Den som tror att det finns lätta poäng att hämta på lilla Bårsta ip har garanterat fel - där kommer Assyriska att plocka ner många av de etablerade storlagen.

Enda felet: dräkten

Det har också hetat att Erland Hellström är en säkerhetsrisk som målvakt. Bullshit!

Hellström var lysande i går och har varit det nästan varje gång jag sett honom. Det saknas fem centimeter i längd för att göra honom till en superstjärna - men han kompenserar detta med en smidighet och reaktionssnabbhet som är imponerande. Det enda man kan invända mot i nuläget är att han i sin sponsrade Löfbergs Lila-dräkt ser ut som en hockeyspelare i Färjestad.

Nye tränaren José Morais har jag suttit med några gånger på stampuben Gravediggers Inn i Södertälje, den ägs av släktingar till assisterande tränaren Metim Tasci, och jag ska ärligt erkänna att jag haft mina tvivel.

Morais har verkat för blyg och snäll, och misstankarna har funnits om att grabben blir uppkäkad levande av spelarna i Assyriska.

Men nu verkar det tvärtom som om lirarna älskar honom, och Morais har också fått in en stor portion taktisk finurlighet mitt i Assyriskas adelsmärke: det tekniska spelet med bollen efter marken.

Matchhjälten Andreas Yacob-Haddad sa i radion:

- Vi har skrällat.

Sånt får man inte skoja om i ett samhälle som blivit så sjukt av politisk korrekthet att svarta glassar inte får heta Nogger. Men som tur var fanns den blonde praktvikingen Håkan Mild som motvikt:

- Deras första var ett sketmål. Deras tredje också, sa han.

Sketmål?

Nä, inte alls. Däremot är det skitkul att Assyriska sätter färg på allsvenskan.

Peter Wennman