Bedrövliga Afonso på fel plats

Stefan Alfelt: …tur att MFF har Rosenberg

FOTBOLL

LANDSKRONA

Var det mästarspel - eller en för blåa anhängare oroande uppvisning i ineffektivitet?

Ett förkrossande övertag i 60 minuter men bara ett enda mål plus några hyggliga chanser.

MFF imponerade utan att riktigt imponera. Och frågan som ständigt lever vidare är om Afonso verkligen ska spela på en kant...

När Markus Rosenberg iskallt rullade bollen mellan benen på Landskronas framtidsmålvakt Jonas Sandqvist borde det vara startskottet för en total utklassning.

Malmö ägde mittfältet med suveräne Daniel Andersson som matchens dominant. I en halvlek tilläts Landskronas fyra offensiva spelare knappt ens att röra bollen. Det var en ren överkörning.

Amuneke visade klass

Landskrona borde inte fått chans att komma in i matchen igen på det vis man gjorde men hemmalaget var väldigt nära att ta en poäng på chansspel sista 20 minuterna. Kevin Amunekes läckra dribbling och skott som tog i klykan och studsade ut var en av matchens mest kvalitativa individuella prestationer.

Det mesta av det bästa i övrigt stod Markus Rosenberg för. Hans rusch från egen planhalva på stopptid där han drev bollen och till och med stannade upp för att sen rycka ifrån fräsche inhopparen Johan Norell var en mäktig uppvisning.

Okej att Mackan avslutade med att skjuta skyhögt över men att utföra en sån prestation efter en hel matchs löpande imponerar enormt.

Avslutningen när han placerade in målet som korrekt dömdes bort för offside var också iskall. Än en gång är det bara att konstatera att Markus Rosenberg förmodligen är alldeles för bra för att vara kvar året ut i allsvenskan.

Niklas Skoog hade chanserna som man respektlöst lätt skulle kunna påstå att han hade satt för två säsonger sen. Det är en för enkel slutledning. I går var Skoog utan flyt men på rätt plats i mållägena och boll- och passningssäker ute på planen.

Osäker om Prahls byte

Som fotbollsmatch var derbyt dåligt. För lite kvalitet i passningsspelet. För få mål i en match där ett lag är så enormt överlägset.

Jag både förstår och inte förstår att Tom Prahl bytte ut Afonso.

Jag förstår Prahl därför att Afonso var ganska bedrövlig. Att en spelare med såna tekniska kvaliteter kan misslyckas med att slå passningar på fyra meter är obegripligt. Men kanske begripligt om man finner ett missnöje med att ha tvångsutflyttats till en kant där man inte trivs.

Jag förstår inte Prahl därför att Afonso mitt i sin bedrövlighet plötsligt ryckte fram och sköt skottet som Sandqvist släppte retur till Rosenberg på. Nu var det offside men annars är det just så som Afonso är. Anonym i 85 minuter men briljant i fem avgörande. Tror man på Afonso måste man låta honom misslyckas för att lyckas.

Att placera Afonso på en kant för att lägga till ett "svenskt defensivtänkande" till hans spel riskerar att kväva lusten att vara genial. Afonso är nyckeln till MFFs framgång och möjlighet till Champions Leaguespel. Det finns ingen enkel taktisk lösning att få ut maximalt av brassestjärnan eftersom han alltid varit en individuell idrottsman i vad som ska vara ett lagspel.

Hämmat och oinspirerat

Landskrona har hur mycket individuell talang som helst men i går såg det mest hämmat och oinspirerat ut. Bollar i luften som aldrig nådde ned till de talangfulla fötterna. Jörgen Pettersson kan var gnällig, men han kan också var en fantastisk fotbollsspelare när han är på humör. Just nu känns det som att Mats Jingblads viktigaste uppgift är att hålla sin besvärlige stjärna på gott humör.

Alternativet kan vara superettan.

Stefan Alfelt