Allsvenska tabellen just nu framstår som rena skämtet

Lasse Sandlin: Frågan är om det spelats en sämre allsvensk halvlek på Söderstadion?

FOTBOLL

Nog är det väl ändå tur att Helsingborg i kväll kommer att klappa till Gefle IF på Strömvallen och därmed ta över den allsvenska serieledningen.

Så att vi slipper den tabelltopp som just nu ser ut så här: 1) Hammarby IF, 2) Kalmar FF...

För alla oss som tillbringade måndagkvällen på Söderstadion och såg 0-0-matchen mellan de här båda lagen framstår nämligen en sån tabell som rena skämtet.

Mycket dålig fotboll har man sett genom åren. En hel del just på Söderstadion.

Visst är läkköttet gott, och tack och lov har man en inbyggd förmåga att snabbt glömma slikt elände, men frågan är ändå om det sedan arenan blev allsvensk i mitten av 50-talet spelats en sämre allsvensk halvlek på Johanneshovs IP/Söderstadion än måndagens första mellan Hammarby och Kalmar.

Inte ett enda avslut på mål.

Ett enda totalt på 45 minuter: ett Petter Andersson-skott från 25 meter som stryker Petter Wastås ribba och slår i målställningen därbakom.

Under första halvlek hade Hammarby bollen 62 procent av tiden, men man gjorde inte mycket med den.

Det gjorde i och för sig inte Kalmar heller.

Men enligt tränare Nanne Bergstrand är tydligen lagets viktigaste uppgift just nu att spela Dedé Anderson i form.

"Rundare än bollen"

Den Dedé som av sin gamla hemmapublik begåvades med en egen sång:

- Han är rundare än bollen...

Nej, Kalmar årgång 2005 lever i hög grad på sitt försvar, allsvenskans tuffaste. I år liksom ifjol.

Inte bara de fyra i backlinjen utan också de fyra på mitten, tillsammans en tät "åtta" där avstånden mellan spelarna inte får bli för stora.

- Vi spelar ett zonspel där vi i tur och ordning prioriterar press, täckning och markering, berättade Nanne Bergstrand nyligen i en taktikartikel för Barometerns Lars Hansson.

Denna "åtta" lyckades Hammarby aldrig rubba. Inte alls under första halvlek och när det hände i den andra så var det en KFF-back som bjöd Pablo Piñones-Arce på denna gratischans.

Hammarbys andra 45 minuter var, trots målens frånvaro, ändå OK - men det är de första 45 som stannat på näthinnan.

Då fyrbackslinjen duttade runt bollen i sidled.

Då mittfältets defensive Mikkel Jensen inte hittade någon enda väg framåt och då den offensive mittmannen Petter Andersson fortsatte leta det meningsfulla i en roll han inte hittat på två matcher.

Då Jeffrey Aubynn levde upp till sitt rykte som varann-match-mänska och ideligen körde fast i sina dribblingar, väl tuktad av den stabile Tobias Carlsson.

Då Bajens båda anfallare Piñones-Arce och Björn Runström inte någon enda gång lyckades skaka av sig sina överrockar, den gigantiske "Bagarn" Rosengren och hans mittbackskollega Joachim Lantz.

Det var den nu 33-årige "Bagarn" som Hammarby i många år jagade under hans tid i Mjällby, men så långt som till Stockholm vägrade han flytta. 2002 valde han i stället Kalmar och i dag är han en av allsvenskans bästa mittbackar.

Matchprotokollet från Söderstadion är framför allt avslöjande för Bajens anfallare.

Man har visserligen sju avslut mot Kalmars tre, men medan alla Kalmars sker inom straffområdet är Piñones-Arces missade gratischans Bajens enda från nära håll. Resten handlar om skott utifrån.

- En jävla fin inställning, berömde Anders Linderoth, Hammarbys tränare - men det kan han knappast inte mena.

Bara något en frustrerad tränare måste säga.

Patetiskt av Piñones-Arce

Jättesumparen Piñones-Arces kritik av Kalmar - "de spelar så jävla tråkigt att jag inte vet vad jag ska göra... " - är bara patetisk.

Till exempel hade han kunnat göra mål.

Normalt brukar matcherna mellan Hammarby och Kalmar FF vara målglada tillställningar, och bara en enda gång på 38 tidigare möten har en match slutat mållös.

Det var på Söderstadion i maj 1976, men Kalmar storvann sedan höstreturen i Kalmar i september, 4-0, efter mål av i tur och ordning Stig Andersson, Ulf Wennerström, Alf Nilsson och Jan-Åke Lundberg.

Så det var trots allt ett stycke fotbollshistoria som skrevs i går. Om än en trist historia.

Lasse Sandlin