Ström lösvallen

Tv sände från Gävle - då slocknade ljuset: Det är för jäkla tråkigt

Foto: PRESSENS BILD
DUBBELT MÖRKER I GÄVLE Det blev ingen ljus avslutning på kvällen för Gefle på Strömvallen. Inte nog med att Helsingborg vann med 2-1, strålkastarna slocknade delvis på arenan. Anledning? Canal plus var på plats och sände.
FOTBOLL

GÄVLE

Gefles allsvenska hemmapremiär slutade i mörker.

Andra raka förlusten - och mitt under matchen slocknade strålkastarna.

- Det är för jäkla tråkigt att det ska behöva bli så här, säger Gefles tränare Pelle Olsson.

30 sekunder in i andra halvlek. Längre än så orkade inte elsystemet på Strömvallen med. De nya strålkastarmasterna och Canal+ tv-sändning blev för mycket. En 160A säkring gick sönder - och halva Strömvallen blev strömlöst.

Men matchen fortsatte, trots att det var riktigt mörkt under de sista tio minuterna när hemmalaget jagade en kvittering.

Svart i rutan i 18 minuter

- Vi diskuterade lite med fjärdedomaren, men det var bara att spela vidare. Det var ingen av spelarna som pratade om det direkt efteråt. Det var ju inget avgörande för matchen, säger Pelle Olsson.

Däremot var det avgörande för Canal+ direktsändning.

Under 18 minuter var det svart i rutan för tv-tittarna och tv-kanalens producent Johan Spindler var kritisk efter matchen.

- Det är meningen att det ska vara separerad el. En del ska gå till arenan, en del till vår sändning. På det sättet undviker man sådant här, säger han till Sportbladet.

- Det är också ett krav på arenan, från fotbollsförbundet. Det måste fungera så för att få elit-

licensen. Vi hade fått ett löfte om att det skulle vara separerad el här på Strömvallen, men så var det inte.

Det fungerar på de andra allsvenska arenorna?

- Ja, det brukar aldrig vara några problem, säger Johan Spindler.

Strömvallens anläggningschef Jan Widell beklagade det inträffade och försäkrade att man skulle undersöka exakt vad som hänt.

Nyinköpta strålkastare

Strålkastarna på arenan är helt nya, inköpta för att Strömvallen ska uppfylla de krav som förbundet ställer på en allsvensk arena.

- Vi har bytt belysning till den här säsongen och det var första matchen som vi använde den. Men vi har testat belysningen vid tidigare tillfällen, säger han.

Finns det någon risk för att det här kommer att ske igen?

- Nej, det här var det enda tillfället under säsongen som Canal+ är här med full styrka. Det var det som orsakade överbelastningen.

Tv-kanalen var inte ensamma om att drabbas av strömavbrottet. Radiosporten tvingades rapportera via mobiltelefon under den andra halvleken.

Arenakrav för att klara elitlicensen

Stefan Persson